18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Fogínysorvadás – Következmények - Statisztikai adatok Magyarországon az előfordulás és megoszlás tekintetében 2024 Januárban

Megosztás
Egészség

Meglepődik az ember az alábbi statisztikai adatokat látva! De még inkább meglepődünk a fogorvosnál kapott kezelési vagy esetleg kezelés sorozat összegének láttán. A számok magukért beszélnek! Te mikor mész el fogorvoshoz? A: Minden évben járok ellenőrzésre. B: Csak akkor megyek, amikor akut problémám van C: Csak akkor megye el, amikor már otthoni (házi gyógymóddal) nem tudtam segíteni magamon. D: Körülbelül 8-10 éve nem jártam fogorvosnál, de még csak a fogköveimet sem szedettem le dental higiénikussal.


A fogínysorvadás, amely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti.

A fogínysorvadás általában tartósan fennálló fogínygyulladásból alakul ki, melynek oka a nem megfelelő szájhigiene.


 

Az emberek általában úgy vélik, hogy mindent megtesznek fogaik és fogágyuk védelmében, de tapasztalatunk azt mutatja, hogy óriásiak a hiányosságok, hisz nincs hol elsajátítaniuk ezt a tudást.

Kevés az ismeretük a szájápolás eszközeiről és módjairól is, pedig a megelőzés lenne az optimális. A fogínysorvadásnak elenyészően kis százalékban lehet oka komoly betegség.

Szinte mindig a rossz szájhigiénére vezethető vissza, melyet súlyosbíthat az éjszakai fogszorítás (fogcsikorgatás). Léteznek persze egyéb tényezők, melyek hozzájárulhatnak a fogínysorvadás és a fogágybetegség kialakulásához.

Milyen tényezők gyorsítják a fogínysorvadás folyamatát? 


Ilyen a stresszes életvitel, cukorbetegség, hormonális megbetegedések, hibásan elkészített tömések, hibásan elkészített fogpótlások, fogszorítás (fogcsikorgatás), allergiás reakció kialakulása készített fogpótlásra, terhesség alatti vagy pubertáskori hormonváltozások, vitaminhiány (C, B3, D) és fehérjehiányos táplálkozás, bizonyos vérnyomáscsökkentők, némelyik szívbetegségre használt gyógyszer, epilepszia kezelésére használt gyógyszerek.
Milyen következményei lehetnek a fogínysorvadásnak?

A fogínysorvadás következményei közé tartozik a fogat tartó csontos fogágy sérülése (minőségi károsodása), amely végső esetben akár teljesen fel is szívódhat (eltűnhet).

Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak. A krónikus gyulladás a szervezetet gócként is terheli és további betegségek forrása lehet, például szívbelhártya-gyulladás, ízületi panaszok, bőrgyógyászati kórképek, súlyosbíthatja a fennálló cukorbetegséget, koraszüléshez vezethet.

Ezeket például szintén csak kevesen tudják!

Statisztikai adatok Magyarországon
A fogínysorvadás előfordulása Magyarországon a felnőtt lakosság 90%-át érinti, és a leggyakoribb a 40 év feletti korosztályban, azonban a források nem tesznek különbséget a nemek közötti előfordulásban.

Milyen típusú vitaminok segíthetnek a fogínysorvadás megelőzésében?
Ezek a következők: C, B3, D

Ugye! Ugye!
Szerinted mit találna egy fogorvos például holnap a szádban egy felmérést követően?

Vajon lenne szuvas fogad?


A prevenció szó nagyon elcsépelt sajnos, de ha a matematikai oldalát nézzük, és konkrétan kiszámoljuk, mennyi pénzt spórolhatnánk azzal, ha évente elmennénk megnézetni fogaink állapotát, és a kisebb nagyobb beavatkozásokat azonnal elvégeztetnénk, akkor bizony egy esetleges fogászati implantáláshoz viszonyítva ( ez akár érinthet több fogat is, és az összeg elérheti a több Millió Forintot is), akkor a szorzó szám elérheti a 10-et is!
Ez nagyon sok, és az érzelmi hatása a pénztárcánkra nézve is sokk!

Esztétika
Az esztétikai része a 40 év alattiakat kevésbé foglalkoztatja, mert, amíg nem hullik ki vagy nem kell kihúzatni fogat, és ha esetleg kell is, de az nem front részen van, és nem látszik, addig az emberek többsége sajnos nem foglalkozik vele.
40 év felett pedig már a lakosság többsége sajnos szintén nem az egészségére áldoz, mert a családi költségvetést esetlegesen más fix kiadások terhelik. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat