18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Koraszülöttek világnapja: a kórházi ellátás meghatározza a további életminőségüket

Megosztás
Kicsi lélek

November 17-e a koraszülöttek világnapja. A korababák életkilátásainak, életminőségének alakulásában a születés utáni magas színvonalú orvosi ellátásnak és ápolásnak kulcsfontosságú szerepe van.


Mit jelent a koraszülöttség?
A 37. terhességi hét előtt született kisbabák koraszülöttnek számítanak, ami azt jelenti, hogy a legtöbbjük születési súlya kevesebb, mint 2500 gramm és a koraszülés időpontjától függően bizonyos szerveik még éretlenek lehetnek. 2022-ben a Magyarországon született több, mint 88 000 újszülött 7,7 %-ának súlya volt 2500 gramm alatt. 


Szerencsére sokan közülük csak egy pár héttel születnek korábban és nem alakulnak ki súlyos problémáik, számos kisbaba azonban nem hetekkel, hanem hónapokkal a kiírt időpont előtt a világra jön, ami komoly kockázatokat jelenthet a további fejlődésükre, életminőségükre nézve. 

A tüdő, az agy, az emésztő- és az immunrendszer éretlensége miatt sokuknak légzés- illetve keringéstámogatásra, mesterséges táplálásra és különböző gyógyszeres kezelésekre is szüksége van. 

A születésük utáni heteket általában inkubátorban töltik, gondos ápolás és szakszerű orvosi ellátás mellett, a keringésüket figyelő, illetve az életben maradásukat segítő eszközök sokaságával testükön. 

Az inkubátor nem csak a megfelelő hőmérsékletet biztosítja számukra, hanem párás levegőjével megakadályozza a babák testének kiszáradását is. 

A koraszülöttek bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint a normál időre született csecsemőké.


„Szerencsére a koraszülöttek túlnyomó többségére – és az egyre magasabb színvonalú orvosi ellátásnak köszönhetően a jóval a várt időpont előtt született babák nagy részére is ¬- ¬egészséges felnőttkor vár. A szakmai hozzáértés mellett a szeretet, amivel a szülők veszik körül, létfontosságú abban az időszakban is, amikor a babát még az inkubátor fala választja el tőlük.” – mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke.


Egy koraszülött babának a szeretetteljes érintés jelenti a legnagyobb érzelmi biztonságot
A tapintás az első érzék, amely már az anyaméhben kifejlődik. 

A koraszülött baba is megfogja a szülei ujját, még akkor is, ha a látása vagy a hallása még egy korai fejlődési szakaszban van. 

Számukra az érintés jelenti a szeretetet és azt a biztonságot, amit a koraszülött osztályon kapnak, ezért fontos, hogy ez az érintés még az inkubátorban, pelenkában, különböző műszerekre kötött babáknál is a lehető leggyengédebb legyen. 

Ez volt a legfontosabb szempont akkor, amikor a P&G szakemberek segítségével megalkotta a koraszülöttek számára tervezett pelenkáit. Egy 500 vagy akár 1500 grammos babának a legkisebb boltban kapható pelenka is hatalmas, a Pampers koraszülött pelenkák legkisebbjei ezért alig tenyérnyi méretűek. 

A selymesen puha minipelenkák kényelmes érzést nyújtanak a korababák érzékeny bőrének, a lehető legegyszerűbbé igyekezve tenni a vizsgálatok elvégzését, a folyamatos monitorozást, gondozást és a pelenkacserét.
 
A boltokban nem kapható speciális koraszülött pelenkákkal a P&G a Rossmann-nal együttműködve, adományozási program keretében látja el a magyarországi kórházak koraszülött osztályait, amivel az orvosok és ápolók munkájához, a korababák biztonságos életfeltételeinek megteremtéséhez is segítséget nyújt. 
További információk a koraszülésről, koraszülöttségről a Koraszülöttekért Országos Egyesület honlapján érhetők el. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat