18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A modern kutyanevelés alapjai

Megosztás
Nőikedvenc

A jó kommunikáció és a jutalmazás elengedhetetlen Budapest, 2023. november 7. - A megfelelő kommunikációnak nemcsak emberi kapcsolatainkban van fontos szerepe, lényeges, hogy kedvenceinkkel is megtaláljuk a közös hangot.


Habár elsőre nehéznek tűnhet, hogy szavak nélkül megértsük egymást, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy közös hullámhosszra kerüljünk. 


Korszerű nevelési módszerekkel és az ideális jutalomrendszer kialakításával még teljesebbé válhat a kutyánkkal együtt töltött idő. 

A Pedigree egyik küldetése megtanítani az állattartóknak, hogy miként alakíthatnak ki egy kiegyensúlyozott kapcsolatot a jutalomfalatok megfelelő alkalmazásának segítségével.

Trendek a kutyanevelés terén

Az utóbbi évek felmérései azt mutatják, hogy a kutyagazdák egyre tájékozottabbak és felkészültebbek házikedvencük kiválasztásában. 

Ugyanakkor nemcsak a gazdihoz legjobban illő kutyus megtalálásában, hanem a mindennapi nevelésben is fontos szerepet kell, hogy kapjon a tudatosság. 

Mára a kutyák a családok részévé váltak, a tudatos kutyatartók pedig egyre nagyobb arányban használnak pozitív megerősítésen és motiváción alapuló tanítási módszert. 

Ezeknek a módszereknek a sikere leginkább a két fél kapcsolatán múlik. Könnyen tönkre lehet tenni a közös tanulási folyamatot túlzott erőszak vagy kényszerítés alkalmazásával. Ezt a metódust hivatott felváltani a jutalomközpontú nevelés, ami a modern kutyanevelés alapja.

„Hazánkban is számos kutyaiskolában találkozhatunk klikkert alkalmazó oktatással: miután a kutya megismerkedett a klikkerrel, egy-egy új feladat tanulásakor a klikkelés hangját követően még egy jutalomfalatot is kap a négylábú tanuló, feltéve, hogy ügyesen végrehajtotta a (rész)feladatot. 

Ezáltal megerősítjük a kívánatos viselkedést, ami által a kutya egyre gyakrabban fogja azt felajánlani, mi pedig fokozatosan már elhagyhatjuk a klikkert és a jutalomfalatot, elég lesz az utasítás, majd a szóbeli dicséret a sikerrel elsajátított feladatok esetében. 

A kutya és gazdája ezáltal partnerek a tanulásban, melynek során mi, emberek is egyre jobban megismerhetjük a velünk élő kutyát”

 - meséli Korom Gábor Kutyaszakértő, a családi kutyatartókért létrejött Tükör Módszer Kutyasuli hálózat alapítója.


A jutalomfalatok diadala – 5 jótanács gazdiknak
• A következetes nevelés érdekében mindig gondoskodj róla, hogy legyen nálad jutalomfalat, ha közösen indultok el otthonról kiskedvenceddel.
 
• Az ún. jutalomfalat-tasak könnyen övre csíptethető, ezáltal az egész séta alatt könnyen a kezedre fog esni.
 
• A falatok mérete és mennyisége mindig a kutya méretétől függ, tehát amíg egy csivava fél borsónyi, addig egy bernáthegyi 3 adagot is kaphat.
 
• Négylábú barátaink minden ébren töltött percükben figyelnek és tanulnak, éppen ezért bármikor okot adhatnak a megjutalmazásukra, amire mindig legyünk felkészülve.
 
• A séta során ne spórolj a finomságokkal, egy hosszabb út alatt akár többször is kifejezheted elégedettségünket.
 
"A házilag elkészíthető jutalomfalatok tárháza gyakorlatilag végtelen: mára már számos recept fellelhető az interneten is, de nem kell hosszas sütés-főzésbe kezdeni a siker érdekében. Sok kutya élvezettel fogyaszt sajtot, kis darabokra szeletelt répát, szárított halat vagy akár főtt, szárított sertésszívet is. A bolti, készenvásárolható jutalomfalatoknál figyeljünk az összetevőkre és a méretükre, állagukra: illatuk különösen vonzó a négylábú tanulók számára. Tartsuk szem előtt, hogy noha a fogtisztító rágcsa élvezetes otthonra, tanuláshoz, séta közben nem praktikus: mindig válasszunk a helyzetnek megfelelő jutalom falatot. Kísérletezzünk bátran, figyeljük kutyánk reakcióit és ismerjük meg ízlését, hogy a jutalomfalat tényleg jutalmat jelentsen" - mondja Korom Gábor.


A Pedigree ínyenc kutyacsemegéi kellemes, jól rágható textúrának köszönhetően ideális jutalomfalatként szolgálnak kutyusának. Adalékanyagmentesek és nem tartalmaznak mesterséges színezéket sem, így bátran jutalmazhatod velük kedvenced a jól végzett munkáért.

 

A Waltham intézetről

A Waltham Intézet egy tudományos központ, amely a Mars Petcare vállalattal együttműködve a háziállatok optimális gondozásával és táplálásával foglalkozik. 

Kutatásaik kiterjednek a háziállatok tápanyagigényére, kutyák és macskák mikrobiomjára, az egészséges állapot és betegségek biomarkereire, valamint a táplálkozási viselkedésre. 

A Walthamban szerzett tudás létfontosságú a háziállatok életminőségének előmozdításában, az Intézet több mint 50 éve vezető tudományos szaktekintély a háziállatok táplálkozásának és jólétének kutatásának területén.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat