18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mimika: Mit üzenünk anélkül, hogy beszélnénk?

Megosztás
Szépség

Mimika - Mit is jelent ez a kifejezés, milyen különbségek vannak kultúrák és nemek között, vajon a hormonok hogyan befolyásolhatják egy nő mimikáját, és milyen hatással vannak a szépészeti kezelések az arckifejezésünkre. Két szakértőnél érdeklődtünk.


*Mi is az a mimika?
*Mimika: Példák és jelentés
*Paul Ekman 7 alapérzés
*Nemek közötti különbségek a mimikában
*Vannak olyan arcjelenségek, amik "tipikusan" nőiesnek számítanak?
*Hogyan sugározzak több önbizalmat?
*Lehet-e képezni a mimikát?
*Mimika egy párkapcsolatban
*Hormonok és mimika
*Megváltoztatja-e a Botox a mimikát?


Mi is az a mimika?
Kezdetben tisztázzuk a fogalmakat, mert vajon tudod-e, mit jelent a mimika? A testbeszéd a nonverbális kommunikáció része, és magában foglalja a gesztusokat (például a kezek és vállak mozgását), a mimikát (például a szemek, száj vagy homlok mozgását) és a testtartást (például egyenesen állást).
A mimika gondolatokat, érzéseket és hangulatokat fejez ki szavak nélkül.

"A mimika a látható arcizommozgásokat jelenti. Ha ellazítjuk a mimikánkat, ellazítjuk a gondolatainkat is."
(Monika Matschnig, diplomás pszichológus és testbeszéd- és hatásosság szakértő)

A testbeszéddel és a mimikával emberi kapcsolatokban kommunikálunk beszéd nélkül, vállat vonunk fel értetlenség esetén (gesztus), vagy mosolygunk örömünkben (mimika). A mimikával szándékosan vagy véletlenül (érzelmi) üzeneteket küldünk másoknak, amelyek segítenek megítélni a másik szándékát vagy a szimpátiát.

"A testbeszéd a nonverbális kifejezési viselkedés egy részét jelenti. A testbeszéd egy részét kommunikációs célokra használják, de nagy része csak egy állapotot (szomorúság, öröm) fejez ki, vagy egy célt szolgál.

A testbeszédhez tehát hozzátartozik a mimika, a gesztusok, a testtartás és -mozgás, a hangszín és a testkontaktus is."

Monika Matschnig


Kommunikációnk 80 százaléka a gesztusaink, testtartásunk, mimikánk és a hangunk hangerőssége és dallama révén zajlik - és csak 20 százalékban szavaink révén.

Annak ellenére, hogy sok mindent "ki lehet olvasni" egy személy mimikájából, fontos az egész képet nézni. Az orr állása nem feltétlenül árul el azonnal hazugságot, hanem akár csak egy viszketést az orrban jelezhet.

Tehát: a nonverbális és a verbális kommunikáció kombinációját figyelembe kell venni egy személy viselkedésének helyes megítéléséhez.

Egy arckifejezés nemcsak rosszul értelmezhető vagy félreérthető, hanem akár teljesen más dolgot is jelenthet.
A világ különböző kultúrái eltérnek a nonverbális és a verbális nyelvükben.
A testbeszéd szakértő, Monika Matschnig a webes leírásaiban például úgy írja le, hogy például az arab országok, Görögország vagy Latin-Amerika kapcsolatbarát kultúrák közé tartoznak, magasabb érintkezési frekvenciával és alacsonyabb távolságigénnyel jellemezve.
Ezzel szemben Ázsia, Észak-Európa és az Egyesült Államok kapcsolatmentes kultúrák közé tartoznak. Az "oké" jel (a hüvelykujj és az mutatóujj egy kört alkot) például itthon elterjedt, de Görögországban, Dél-Amerikában vagy Törökországban ellentétét jelenti és sértő!!

Az úgynevezett alapérzések, mint például a félelem, undor vagy öröm, ugyanakkor világszerte ugyanúgy érződnek, függetlenül attól, hogy melyik kontinensen élünk vagy milyen neműek vagyunk. Ezekről a világszerte azonosan értelmezett érzésekről, a következőkben röviden írunk.

7 alapérzés
Rövid pszichológiai áttekintést teszünk, és megvizsgáljuk a hét alapérzést Paul Ekman (*1934) szerint. Az amerikai pszichológus a nonverbális kommunikációval kapcsolatos kutatásai miatt ismert, és az 1960-as években az alábbi alapérzéseket azonosította.

Hogyan sugározzak több önbizalmat?
Az egyik kérdés, ami különösen érdekel bennünket, az az, hogy hogyan használhatják a nők az arcizmaikat és testtartásukat az autentikusság és önbizalom kifejezésére - különösen a munkahelyi környezetben.
"Az autentikusság a néző szemében rejlik. A nőknek olyan szerepekbe kell azonosulniuk a munkahelyen, amelyek illenek hozzájuk. Ajánlott a személyes önértékelés, ideális esetben szakmai tanácsadás segítségével, hogy megfelelő tippeket kapjanak az optimális hatás eléréséhez." - mondja Monika Matschnig.

"A tanácsadások és tréningek során igazi metamorfózisokat tapasztalok - hirtelen egy szürke egérből ragyogó hattyú válik, aki önbizalmát és belső erőt sugároz." - Monika Matschnig

A szakértő tanácsa az, hogy használjuk képzeletünket, és képzeljük el magunkat például egy királynő szerepében az elménkben, hogy önbizalmat és magabiztosságot sugározzunk kétségek nélkül.

Lehet-e képezni a mimikát?
Fordítsuk ki a pozitív mimika erejét javunkra, például egy állásinterjún, egy fizetéssel kapcsolatos megbeszélésen vagy egy előadáson. A célzott mimika erősíti a gesztusaid és szavaid hatását, így egy egyszerű, barátságos mosoly az üdvözlésnél jobb hangulatot teremt.

De vigyázz, egy mesterségesen  kifejezett állandó mosoly könnyen lebukik.Ahogy a pozitív mimika előnyöket hoz, a negatív mimika is hátrányos hatásokat eredményezhet.

Az elutasítást vagy kétségeket kifejező arcjelzések például kellemetlenséget okozhatnak a partnernek. Magasra húzott szemöldökök vagy orrfelhúzás jelek lehetnek arra, hogy egy beszélgetés messze van a jótól. De még ilyen esetekben is használjuk ezeket a jeleket, hogy ellenálljunk és célzottan tereljük a beszélgetést egy másik (pozitív) irányba.


Ebben az összefüggésben felmerült a kérdés, hogy lehet-e "kiképezni" a mimikát annak érdekében, hogy jobban kommunikáljunk a munkahelyen vagy a kapcsolatainkban?

Monika Matschnig válasza: "A mikrokifejezések, amelyek mindössze 150 milliszekundumig tartanak, nem irányíthatók. Azonban bizonyos kifejezésekről le lehet szokni, és megfelelőbbekkel helyettesíthetünk. Egy negatívnak érzékelt koncentrált tekintetet tudatosan átkapcsolhatunk egy szimpatikusabb kifejezésre."

Tanácsa: "Egy ajánlott módszer a 'Post-it módszer': egy Post-it-et, amelyen egy nemkívánatos mimika szimbóluma szerepel, a telefonhoz ragasztunk. A megbeszélés során tudatosan ellenőrizhetjük és átkapcsolhatjuk a mimikát."Milyen szerepet játszik a mimika egy párkapcsolatban?
A "varázsszó" a szemkontaktus, Monika Matschnig elmagyarázza az okát: "A szemkontaktus teremti a kapcsolatot. Ajánlott négy másodpercig csak a partner szemébe nézni annak érdekében, hogy megerősítsük a kapcsolatot. Az intenzív szemkontaktus azt jelzi: 'Látlak. Észreveszlek. Fontos vagy nekem.'" Ahogyan mondani szokás: Egy pillantás többet mond ezer szónál...Az egy nő mimikáját befolyásolják a hormonok?
Ha most azt kérdezed magadtól, hogy mi köze van a hormonoknak a mimikához, akkor a következő sorok talán meglepnek:
Egy nő mimikájának intenzitását az ő hormonjai befolyásolhatják, például a menstruációs ciklus, terhesség vagy változókor során.

"A nők érzelmi hullámvasutat élhetnek át, az égig érő boldogságtól a mély szomorúságig, ami a mimikájukban is tükröződhet." - Monika Matschnig

A testbeszéd-szakértő ezt így magyarázza:

"A menstruációs ciklus során, különösen terhesség alatt a hormonváltozások érzékenyebb érzelmi reakciókhoz vezethetnek. A változókor idején pedig lehetséges az ösztrogéntermelés jelentős csökkenése, ami szintén érzelmi ingadozásokhoz és a mimika lehetséges változásaihoz vezethet."De: "Azonban nem minden nő tapasztalja ugyanazokat a változásokat, és nem minden érzelmi ingadozás feltétlenül látható a mimikán."

Ez a vágy egy, lazán fogalmazva, maszk-szerű arcra, ami olyan, mintha befagyasztott lenne, különösen az Egyesült Államokban figyelhető meg.

Nevezetesen: Madonna. A 2023 eleji Grammy-díjátadón kétszer kellett megnézni, hogy felismerjük a énekesnőt. Az ő esetében biztosan több is játszott szerepet, mint némi Botox, de természetes mimikát hiába kerestünk.Befolyásolhatja a BOTOX a mimikát?
Rá is kérdeztünk Nona Smelanski szépség-szakértőnél, a BEAUTY EMBASSY bécsi szépség oktató klinika alapítójánál, hogy a szépészeti kezelések, mint a Botox, befolyásolják-e a természetes mimikát?

"Az ilyen kezelések, mint a Botox és a hialuronsav, nagyon nagy hatással vannak a természetes mimikára. Ha bizonyos területeken injekciókat adnak, akkor a természetes mimika már nem működik megfelelően. Ezt főleg a nevetés vagy mosoly esetén észlelhetjük, például ha a hialuronsavat az arc pofa részébe injektálják, azonnal megváltozik a nő kinézete."

"Ezért a nők, akik meg akarják tartani természetes mimikájukat, általában lemondanak az ilyen injekciókról."

Különösen a Botox túlzott adagolása vezethet maszk-szerű archoz, ezért ilyen "beavatkozás" jól átgondolt döntésnek kell lennie, és csak egy tapasztalt és képzett szakember által szabad elvégezni, hogy a dózis megfelelő legyen, és az injekciókat a megfelelő helyeken adják be.


Az egyik oka annak, hogy a nők szépségkezeléseket választanak, az a vágy, hogy fiatalabbnak látszanak. De hogyan változik a mimika a kor előrehaladtával?

"Az öregedési folyamat során megváltozik a mimika, mert az arcunk felépítése miatt az arcpofában található zsírpárnák az idő múlásával lefelé mozdulnak. Így egy lefelé húzódó hatás keletkezik, amely fáradtnak mutatja az arcot. Ugyanakkor az orrszáj redőknél is elveszik a térfogat, ami tovább fokozza a bőr lefelé húzódó hatását." - mondja Nona Smelanski.
(Megjegyzés: Az orrszáj redők az orr szárnyai és a száj sarka közötti redők, amelyeket gyakran "öregségi redőknek" is neveznek.)

Mit tehetünk ellene, ha szeretnénk?

A szépség-szakértő tanácsai:

"Ezért különösen fontos a kollagéntermelés serkentése és növelése a lifting-hatás megőrzése érdekében."

Nagyon népszerűek a vendégei körében például a Biologique Recherche kozmetikai arckezelései a Remodeling Face-rel kombinálva.Ez a High-Tech eszköz háromféle árammal dolgozik, hogy meghatározza az arc kontúrjait és serkentse a kollagéntermelést. "Mi ezt nevezzük az arc Pilates-jének."


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat