18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Milyen hatóanyagai vannak a pitypangnak, ami miatt a szárazföldi teknősök számára igazi SUPERFOOD! – Így etesd a szárazföldi teknősödet!

Megosztás
Nőikedvenc

A pitypang (Taraxacum officinale) növényben számos hasznos összetevő található, amelyek táplálkozás szempontjából előnyösek lehetnek a szárazföldi teknősök számára. Szép és egészséges páncélú teknőst szeretnél? Erre figyelj!


Ezek közé tartoznak a következők:

1. A-vitamin:

A pitypang gazdag A-vitamin-forrás lehet, amely szükséges a teknősök egészséges látásához és immunrendszerének működéséhez.

2. C-vitamin:

A C-vitamin antioxidánsként működik, segítve a teknősök immunrendszerét és a sebgyógyulást.

3. K-vitamin:

A K-vitamin fontos a vér koagulációs folyamataiban, és segíthet megelőzni a vérzési problémákat.

4. Ásványi anyagok:

A pitypang tartalmazhat olyan ásványi anyagokat, mint a kálium és a kalcium, amelyek fontosak a teknősök csontok és izmok egészségéhez.

5. Rost:

A pitypang rostokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a megfelelő emésztésben és a bélműködés szabályozásában.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a szárazföldi teknősök étrendjenek változatosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a pitypang csak egy része lehet ennek az étrendnek. 

Mindig konzultáljunk állatorvossal, vagy szakértővel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy teknősünk megfelelően táplálkozik. Teknősünket, ha nincsen semmilyen látványos baja, érdemes évente egyszer megmutatni állatorvosnak.A szárazföldi teknősök páncélja valóban szépen fejlődik a pitypangtól?
A pitypang rengeteg fajta vitamint tartalmaz, mint azt fentebb is olvashattuk, tehát a rövid válasz – IGEN!DE!
A teknősök páncéljának fejlődése és egészsége számos tényezőtől függ, nemcsak az étrendtől.

Például a megfelelő hőmérséklet és UVB-sugárzás is kulcsfontosságú a teknősök számára, mivel ezek segítenek a kalcium anyagcseréjének szabályozásában és a páncél megfelelő mineralizációjában.

Tehát bár a pitypang és más növényi ételek hasznosak lehetnek a szárazföldi teknősök számára, a megfelelő táplálkozás csak egy része a páncéljuk egészségének és fejlődésének.

Hogyan adjam teknősömnek a pitypangot?

Mi sem egyszerűbb! Tavasszal, amikor elkezdődik a pitypang szezon, megjelennek a sárga virágok – mert a sárga virág részét kell adni a szárazföldi teknősöknek, - szedjünk egy marékkal, tegyük be a terráriumába, és el fogunk csodálkozni, hogy milyen gyorsan fel is falja majd! Mert a pitypang sárga virágja igazi csemege számukra!Egész évben adhatjuk teknősünknek a pitypangot! Még akkor is, amikor kint már hideg van, és egyetlen pitypangot sem találni a természetben.
Hogyan?
Még tavasszal kezdjük el begyűjteni a pitypangot, és uzsonnás zacskóba téve, fagyasszuk le!

Mi például kis hengereket sodortunk, és így tettük el télire teknősünknek. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat