18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Létezik a vásárlás mánia? - Káros szenvedély is lehet! A shopping mánia jóval többről szólhat, mint azt gondolnánk!

Megosztás
Életmód

Amikor mindegy mit vásárol az ember, csak vegyen valamit! Ennek lehet pszichés oka? Miért imádnak a nők vásárolni? Hogyan lehet leszokni a kompulzív vásárlásról? Mit jelent a kompulzív kifejezése?


Igen, a "vásárlás mánia" vagy a kompulzív vásárlás valóban létező jelenség, és pszichológiai okai is lehetnek.
 

Egyesek számára a vásárlás lehet stresszoldó tevékenység, amely átmeneti boldogság- és jutalomérzetet nyújthat.

Ennek a viselkedésnek hátterében gyakran önértékelési problémák, unalom vagy érzelmi szabályozási nehézségek állhatnak.

A nők érdeklődése a vásárlás iránt számos tényezőre vezethető vissza, beleértve a társadalmi normákat, reklámok hatását, a kreativitás kibontakoztatását a stílus és divat terén, valamint a közösségi élményt, amelyet az együtt vásárlás vagy ruhák kipróbálása jelenthet barátokkal vagy családdal.

Fontos megjegyezni, hogy a vásárlás mánia vagy kompulzív vásárlás káros hatással lehet az életminőségre és a pénzügyi helyzetre.
 

*Kompulzív jelentése: mániákus, kényszeres, megrögzött

Ha úgy érezzük, hogy mi magunk vagy valaki más is küzd ilyen viselkedéssel, érdemes szakember segítségét kérni.

Le lehet szokni erről a mániáról szakember segítsége nélkül? Hogyan csináljam?

Igen, le lehet szokni a vásárlás mánia viselkedéséről saját erőfeszítésekkel is, de ha úgy érezzük, hogy nehézségeink vannak ezzel, érdemes lehet szakember segítségét kérni.

 

Ha azonban önállóan szeretnénk megpróbálni, néhány tipp segíthet:

1. Tudatosság:

Ismerjük fel, hogy mikor és miért indul el a vásárlási impulzus. Figyeljük meg az érzelmi és kognitív okokat, amelyek hajlamossá tehetnek/aktiválhatják a viselkedést/késztetést.

2. Készítsünk vásárlási terveket:

Mielőtt vásárolnánk valamit, írjuk le, hogy mit tervezünk vásárolni, és csak ezeket a termékeket vegyük meg. Kerüljük a spontán vásárlásokat.

3. Vásárlási lista:

Mindig készítsünk vásárlási listát, és tartsuk magunkat hozzá. Csak azokat a dolgokat vásároljuk meg, amelyek szerepelnek a listán.

4. Gondolkodjunk előre:

Mielőtt vásárolnánk, kérdezzük meg magunktól, hogy valóban szüksége van-e az adott termékre, és mennyire fog hozzájárulni az életminőségünkhöz.

5. Keressünk alternatívák:

Amikor érezzük a vásárlási késztetést, próbáljunk meg alternatív tevékenységeket keresni, amelyek segíthetnek levezetni a stresszt vagy az unalmat. Például sportolás, olvasás, séták.

6. Pénzügyi korlátozások:

Határozzuk meg magunknak pénzügyi határokat, amelyeket nem léphetünk át vásárlások során.

7. Támogató környezet:

Beszéljünk családtagokkal vagy barátokkal a célunkról, hogy támogatást kapjunk tőlük, és ne kerüljünk olyan helyzetekbe, amelyek kísértést jelenthetnek.

8. Időzített vásárlás:

Adjunk magunknak néhány órát vagy napot a vásárlási döntés meghozatalához. Ez idő alatt gyakran lecsillapodnak az impulzusok.


Ne feledjük, hogy a változás időbe telhet, és nehéz pillanatok is lehetnek. Ha úgy érezzük, hogy önállóan nem megy, érdemes szakember segítségét kérni, aki személyre szabott tanácsokat és támogatást nyújthat.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat