18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Perseid-eső: Ezekben a napokban láthatod a legjobban a hullócsillagokat - Te mit kívánnál?

Megosztás
Női lélek

A Perseidák százával érik el hamarosan csúcspontjukat. Milyen irányban kell nézned az égen, és mi lehet a látványosság egy kis hátráltató tényezője. 2023 Augusztus 24-ig érdemes MINDEN ESTE FELNÉZNED az ÉGRE!!


A Perseidák hullócsillagokat záporoztatnak! Ideje tehát kellő mennyiségű kívánságot megfogalmaznod és megtervezned a Hullócsillagok Éjszakáját. De vigyázat! Van egy tényező, amely kissé eltakarja a természeti látványosságot. Ezekben a napokban a Perseidákat különösen jól lehet látni.


Perseidák: Ezek a hullócsillagok éjszakái

Július 17. és augusztus 24. között a Földről megfigyelhetők a Perseidák. Egy éjszaka különlegesebb, mint a többi. Most fogj egy tollat és a papírt, és írd fel a legfontosabb tényeket a 2023-as hullócsillag záporról:

A csúcspontot augusztus 12-én éri el az égbeli látványosság
A legjobban látható a Perseidák az éjszaka korai óráiban, 1 és 4 óra között
Tiszta éjszakákban éjszakánként 50-100 hullócsillagot lehet látni
Németországban a csillagfigyelőknek kelet felé kell nézniük, hogy megfigyeljék a Perseidákat

Hullócsillagzápor: Mégis a Hold ront el mindent?

A meteorológusok egyetértenek: Az augusztus közepi időjárás valószínűleg kedvező lesz, és a 2023-as Perseidákhoz többnyire száraz, langyos és főleg felhőtlen éjszakákat tartogat. Azonban egy akadályt kellene leküzdeni a hullócsillagoknak: Éppen augusztus 12-én van telihold Magyarországon. A kerek "trabant lámpáihoz hasonló" fényessége különösen a kisebb, kevésbé fényes hullócsillagokat takarja el.Perseidák 2023: Mit látunk valójában?

A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös töredékei, amelyek a kometájuk keringési pályáján egy ún. meteorrajt alkotnak. A 109P/Swift-Tuttle minden 133 évben kerüli meg a Napot. Dupla nevét annak köszönheti, hogy 1862-ben függetlenül egymástól Lewis Swift és Horace Tuttle fedezte fel.

Minden évben nyáron a Föld keresztülszeli a Nap körüli pályáján, amit az üstökös a Naphoz fűzött keringései során hagy hátra. Az üstökös maradványai 200 000 kilométer per órás sebességgel lépnek be a Föld légkörébe, majd elégnek. Éppen ekkor láthatók hullócsillagokként.

Kívánj valamit! Te hiszel a hullócsillag alatt tett kívánságok beteljesülésében?


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat