De a finom gyümölcs nem mindig szép és édes, időnként be-be csúszik egy-egy savanykás darab.
De mit csináljunk vele? Dobjuk ki? Kár lenne érte.
Az újrahasznosítás mint mindig, most is központi kérdés.
A megmaradt vagy savanyú mandarinból sok hasznos dolog készíthető.
És ugyan ez vonatkozik a mandarin héjára is.
A jövőben nem szabad egyenesen a szemetesbe dobni!
Tudtuk?
Amikor meghámozzuk a mandarin, nem szabad a közepén lévő fehér szálakat eltávolítani!
Miért?
Mert ezek a fehér szálak „nobiletin”-t tartalmaznak, ami segíti a zsírégetést.
A kis gyümölcs héját érdemes külön tálban tartani. Miért? Mert ezek a héj darabok még felhasználhatóak!
Például kandírozhatjuk süteményhez, vagy csak önmagában lehet sütemény, de még akár saláta dísze is.
Reszelt mandarin héja:
Ki gondolná!
De a mandarin héját le is lehet reszelni. Hagyjuk kiszáradni, és tökéletes sütemény aroma lesz belőle.
Friss szobaillat:
A mandarin, de még a narancs héja is felhasználható természetes illatosítóként. A mandarin és narancs hája tele van illóolajokkal. Ezért, ha kis tálkába tesszük, picit megdörzsöljük, és például rátesszük a radiátorra, akkor csodálatos citrus illat lengi majd be a teret.