18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Erdőtelepítéssel a légszennyezés csökkentésért - Ültessünk MÉG, jobb levegőt!

Megosztás
Kert

A Procter&Gamble ’Ültessünk MÉG, jobb levegőt!’ erdőtelepítési programjával tovább gyarapítja Magyarország erdőállományát 2022. április – A Procter & Gamble tavaly őszi ’Ültessünk jobb levegőt’ társadalmi felelősségvállalási programja során több mint 7,5 millió forint adomány gyűlt össze, amiből a vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve több mint egy hektárral növelte az erdők számát Szarvasgede térségében. A P&G 2022. áprilistól júniusig újra megszervezi az erdőtelepítést támogató programját, hogy a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet.


Kiemelten rossz a levegőminőség Magyarországon
A levegő rossz minőségéhez a közlekedési szektor által kibocsátott üvegházhatású gázok mellett az emberi ipari tevékenység és a háztartási szilárd tüzelés légszennyező melléktermékei is nagyban hozzájárulnak. 

Az olyan légszennyezők, mint a szállópor, a rákkeltő és mérgező PAH vegyületek és az egyre növekvő széndioxid-kibocsátás gyorsítják a globális klímaváltozást, rontják a levegő minőségét, és káros hatással vannak az egészségre. Magyarországon a szállópor-kibocsátás rendszeresen a jogszabály szerinti megengedett határérték felett van, aminek nagy része a nem megfelelő fűtési és tüzelési szokásokhoz köthető. 

A levegő részecskeszennyezettsége miatt egyaránt kialakulhatnak szív-és érrendszeri, daganatos és légúti megbetegedések, ami krónikus betegségben szenvedők, az idős korosztály és a legfiatalabbak számára végzetes is lehet. Hazánkban évente több mint 13.000 ember hal meg idő előtt a kültéri légszennyezettség miatt.

 
A fák nélkülözhetetlen szerepe
Magyarország területéről 2001 és 2020 között 214 ezer hektár természetes erdő tűnt el, ami 11%-os csökkenést jelent a 2000 óta. A fák haszna jóval több oxigéntermelő képességüknél: javítják a levegő minőségét, hűtik a környezetük hőmérsékletét, zaj-és talajvédő funkciót látnak el, valamint élőhelyet biztosítanak növény- és állatfajok sokaságának.

A fák asszimilációs folyamataik során nem csak oxigént termelnek, de feldolgozzák, növekedésük során megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxidot is. Számítások szerint egy lombköbméter asszimiláló felülete 650 gramm oxigént termel, és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel egy év alatt a vegetációs időszakban, azaz a lombkorona fejlesztő és terméstermelő hónapokban.
 
A fák és erdőségek lobkoronája segít lekötni az olyan szilárd légszennyező részecskék egy részét, mint a szálló por és a hozzátapadó nehézfémek. Egy 40 éves erdő 1 év alatt hektáronként 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből. Kutatások szerint 1 lombköbméter levélfelület 4,5 kg szennyező anyag kiszűrésére képes a tavasztól őszig terjedő növekedési időszakában.


Hazai erdőtelepítés vállalati támogatással
A hazai erdőtelepítés része annak az átfogó tervnek, amit a Procter & Gamble 2021 őszén jelentett be az éghajlatváltozás megállítására indított tevékenységeinek felgyorsítására. Eszerint a vállalat legfőbb célkitűzése, hogy 2040-ig teljes működési és ellátási láncában, a nyersanyag beszerzéstől a gyártáson át a termékek kiskereskedőig való eljutásáig nettó zéró üvegházhatású gázkibocsátást (ÜHG) érjen el.
 
„Bár nincs saját és nem is kezelünk gazdasági erdőket, de sok termékünk és csomagolásunk függ erdészeti kapcsolódású ellátási láncok alapanyagától, ezért tudjuk, hogy fontos szerepet kell vállalnunk abban, hogy biztosítsuk a világ erdészeti erőforrásainak felelős kezelését. Elkötelezettek vagyunk a nulla erdőirtás mellett az ellátási láncunkban, minden általunk felhasznált fa helyett, legalább egyet ültetünk. Az Ültessünk jobb levegőt! az első erdőtelepítési programunk volt Magyarországon, amit idén, 2022-ben is tovább folytatunk.” – nyilatkozta Montague-Katus Adrienn, a P&G kereskedelmi marketing menedzsere.
Ültessünk MÉG, jobb levegőt!
Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: április 19 és június 25 között, a vállalat az ebben az időszakban megvásárolt P&G termékek után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a hazai erdőtelepítést támogatja, amelynek keretében további több ezer fa elültetése a cél. Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről és a promóciós időszakokról további információ a program weboldalán található.
További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu
A Procter&Gamble fenntarthatósági célkitűzéseiről bővebben: https://hu.pg.com/kornyezeti-fenntarthatosag/


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat