18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Fogas - kérdés

Megosztás
Nőikedvenc

A fogászati megbetegedések a kutyák döntő többségét érintik


10-ből 9 kutyatartó úgy gondolja, hogy házikedvencének fogai jó állapotban vannak, pedig valójában a háromévesnél idősebb kutyák 80%-ának van ínybetegsége – hívja fel a kutyások figyelmét a PEDIGREE® március 20.-i Szájápolás Világnapja alkalmából. A PEDIGREE® DentaStix™ fogápolási termékcsaládja kiemelt figyelmet fordít a négylábúak szájhigiéniájára, és számos kezdeményezéssel támogatja a gazdik ismereteinek bővítését kutyájuk szájápolásával kapcsolatban.

 
A brit Waltham Petcare Science Institute kutatói felismerték , hogy a szájüregi betegségek kialakulása és a kutyafajta mérete között összefüggés van. Kutatásukból kiderült, hogy a kisebb kutyafajták hajlamosabbak a fogágybetegségekre, mint a nagytestű társaik. Két másik Waltham-tanulmány rámutatott, hogy a parodontális betegség előrehaladása felgyorsul a kisebb kutyafajtáknál, például a törpe schnauzereknél és a Yorkshire terriereknél.


A kölyökkutyák esetében a lehető legkorábban érdemes bevezetni a fogaik ellenőrzését és ápolását, megelőzve ezzel a legáltalánosabb fogbetegségeket. A kölyökkutyák tejfogai ugyanis 3-4 hetes korukban kezdenek nőni, a legtöbb négylábú pedig már 7 hetes korára teljes tejfogsorral rendelkezik. 14 és 20 hetes koruk között elveszítik az első fogsorukat, és a felnőtt fogaik kezdenek el növekedni. Ebben a fázisban fontos, hogy a rágási késztetésüknek eleget téve rágójátékokat biztosítsunk nekik. Kicsivel több, mint fél év alatt a teljes felnőtt fogazatnak ki kell fejlődnie. Ha a kutyát már fiatal korában bevezetjük a szájhigiénés rutinba, csökkenhet az esélye a fogínybetegségek vagy a súlyosabb parodontális betegségek kialakulásának.
A nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségek fájdalommal, a fogak elvesztésével is járhatnak, de akár a test további részeiben - pl. a szív, vese vagy máj - is kárt okozhatnak. Az egyik fő kiváltó ok a lepedék felhalmozódása, ezért fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük és tisztítsuk a kutyánk fogait.

Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos szerint az említett problémák leggyakrabban a védőoltás vagy más okból történő állatorvosi vizsgálatok során derülnek ki. Az elhanyagolt szájüregi betegségek komoly kockázattal járnak, ráadásul a házikedvencek várható élettartamát is megrövidíthetik. A probléma megelőzése miatt fontos, hogy a gazdi felismerje a lehetséges bántalmakat és a leggyakoribb tüneteket, és felkészüljön azok megelőzésére.
Március 20. a Szájápolás Világnapja
Ennek kapcsán a PEDIGREE® kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a kutyák szájápolásának jelentőségére. Akárcsak az emberek esetében, a négylábúak egészsége is a megfelelő szájápolással kezdődik. Számos jele van annak, ha kedvencünk fogproblémával küzd, mégis sok gazdi félrediagnosztizálja ezeket, és fáradtsággal, korral járó lassúsággal vagy öregedéssel magyarázza a tüneteket.

Mit tehetünk?
A kutya szájhigiéniai egészségét nagyban támogatják a különféle rágósnackek vagy a rágást elősegítő kutyaeledelek, mint például a PEDIGREE® DentaStix™, amelynek napi használata hatékonyan csökkenti a fogkő- és lepedékképződést, köszönhetően egyedi X formájának, speciális textúrájának, érdes felületének és tisztító aktív hatóanyagainak. A fogápoló rágópálcika hozzáadott cukor, mesterséges színezékanyag és aroma nélkül készül. Teljes mértékben emészthető, egészséges összetevőket tartalmaz, valamint kis és nagy kutyáknak egyaránt ideális.
Mi másra érdemes odafigyelni?
Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy kisállatunk közérzete nem változik, ha megérintjük a száját. Ideális esetben az ínyük rózsaszín színű, a pirosság pedig gyulladást, betegséget jelent. 

A fogaik optimális színe tört fehér, minimális fogkő lerakódással. A háziállatok gyakran rejtik el a fájdalmukat, ezért ügyelni kell az észrevehető jelekre , amelyek problémára utalhatnak. Ha a kisállatunknak kellemetlen a lehelete, csak a szája egyik oldalán rág, étkezési nehézségei adódnak, súlyvesztést tapasztalunk, esetleg tüsszögést vagy orrfolyást, akkor forduljunk orvoshoz. További árulkodó jel lehet a rossz közérzet és a távolságtartó magatartás, sőt, ha fájdalmai vannak a kutyának, akkor a szája és a feje érintését is nehezebben tűri.Ha az említett tünetek közül egyiket sem tapasztaljuk, akkor nyugodtak lehetünk, de nagyon fontos, hogy ettől függetlenül szánjunk időt a megelőzésre is. Számos otthoni eszköz, termék teszi lehetővé az otthoni fogápolást, illetve ajánlott évente egyszer ellátogatni egy állatorvosi ellenőrzésre is. “Az otthoni rutinkezelés fogmosásból és egyéb szájhigiéniás készítmények (pl. rágószalagok vagy rudak) alkalmazásából áll. A fogkefével történő fogmosást -mely kedvenceink megváltozott táplálkozási szokásai miatt manapság egyáltalán nem nevezhető luxusnak- már egész fiatal korban érdemes elkezdeni. 

Így kedvencünk fokozatosan szokik hozzá a procedúrához, sőt meg is kedvelheti, mivel az állatok számára gyártott fogkrémek különösen ízletesek és semmi bajt nem okoznak, ha az állat lenyeli. A fogmosás végeztével vagy attól függetlenül egyéb szájhigiéniás készítmények (rágócsontok, rágószalagok, ivóvízhez adagolható ízesített oldatok, eleséghez keverhető porok) rendszeres alkalmazása is jó szolgálatot tesz kedvenceink fogápolásában. “- hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat