Készíts ZSÁLYA cukorkát magadnak – Gyógymód köhögésre és torokfájásra – A nagy ZSÁLYA cukorka RECEPT LEXIKON
Megosztás Torokfájás, köhögés, szinte kézen fogva járnak.
A jó hír az, hogy van rá házi gyógymód!
A zsálya tökéletes gyógynövény a tünetek és egyéb kísérő tünetek kezelésére.
A zsálya egy régóta ismert gyógynövény, amelyet torokfájás és ínyfertőzések leküzdésére, valamint a száj vagy a torok belsejének kezelésére használnak.
Sikeresen harcol a betegségeket okozó kórokozókkal és gyorsan enyhíti a fájdalmat.
A cikkben két egyszerű receptet találsz arról, hogyan készíthetsz magadnak zsályás cukorkát, és használhatod házi köhögés és torokfájás kezelésére.
Egyre többen gondolnak a gyógynövénygyógyászat évszázados hagyományára. Mert a természet ma is ugyanolyan hatékony gyógymódot kínál, mint régen. Ezekkel a gyógymódokkal mindenféle betegség sikeresen kezelhető - és a modern élet kellemetlen mellékhatásai is, mint például a stressz, a kimerültség és a kedvetlenség.
Még a tudósok is felismerték, hogy a gyógynövények számos gyógyító erővel rendelkeznek.
Milyen az igazi zsálya?
Az igazi zsálya hosszúkás, szőrös levelei nagyszerű gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek különféle betegségekre alkalmazhatók.
Antimikrobiális, vírusellenes, izzadásgátló és görcsoldó hatásuk van . A zsályát főként teaként készítik, és különféle egészségügyi problémák, például gyomor -bélrendszeri panaszok ellen használják.
A gyógynövény másik jól ismert felhasználása a jótékony zsálya cukorka, amely hatékony a száj és a torok gyulladása ellen, és könnyen elkészíthető otthon.
Két receptet is mutatunk!
Készíts zsályás cukorkákat ezzel a 2 összetevőből álló recepttel
Szükséged van:
• Egy éles késre
• Vágódeszkára
• Mozsárra
• Kis serpenyőre
• Fakanálra
• Sütőlapra
• Sütőpapírra
Hozzávalók:
• 10 szál friss zsálya (vagy 5 g szárított zsálya)
• 100 g kristálycukor
Így készíthetjük el a zsálya cukorkát:
A friss zsályát rövid ideig öblítsük le hideg víz alatt, majd szárítsuk meg papírtörlővel. Ezután húzd le a leveleket a zsályáról. A vágódeszkán éles késsel a zsályaleveleket a lehető legapróbbra vágjuk. (Ha szárított zsályát használunk, akkor nem kell leöblíteni, csak közvetlenül mozsárban őrölni).
Egy kis serpenyőben lassú tűzön, fakanállal folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot.
Addig keverjük, amíg a cukor világosbarna nem lesz.
A zsályát a cukorhoz keverjük. Legyünk óvatosak, mivel a friss zsályalevélben lévő víz felszisszenhet, buborékot képez, ami kipukkan. Ezt az édességet ne készítsük gyerekekkel.
Vegyük ki az edényt a sütőből. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Fakanál segítségével csepegtessünk cukorka méretű részeket a gyógynövény keverékből a papírra.
Vigyázat: a cukorkeverék forróbb, mint a forrásban lévő víz, és nem szabad hozzányúlni kézzel hűtés előtt! Ha nem tetszik a cukorka alakja, hagyjuk a cseppeket annyira kihűlni, hogy formázni tudjuk, majd kézzel gömbölyítsük őket.
Mikor kell használni?
Köhögésre és torokfájásra.
Hogyan kell használni?
Ha szükséges, naponta többször szopogassunk el egy zsálya cukorkát.
Meddig áll el a zsálya cukorka?
A házi zsályacukrok légmentesen záródó edényben legalább 1 évig tárolhatók.
Készíts zsályás cukorkákat magad mézzel
Tudtuk, hogy a méz természetes gyógymód ? Még egy kanál jó minőségű méz is enyhíthet a torokfájáson.
A mézes zsálya édességek ezért hatékony orvosságok köhögésre és torokfájásra.
Hozzávalók:
200 g cukor
marék zsályalevél
2 evőkanál folyékony méz
1 evőkanál citromlé
Először mossuk meg jól a frissen szedett zsályát, és töröljük le konyharuhával.
Ezután szedjük le a leveleket a szárról, mert csak a finom levelekre van szükség.
A zsályaleveleket nagyon apróra vágjuk, vagy gyógynövény ollóval feldaraboljuk.
A cukrot egy fedetlen edénybe tesszük, és közepes lángon felmelegítjük.
Ha a cukrot túl gyorsan forrósítjuk fel, fennáll annak a veszélye, hogy megég.
Amíg a cukor lassan folyékonnyá válik, folyamatosan keverni kell, lehetőleg fakanállal. Alapvetően egy fakanál alkalmasabb, mint a fémes megfelelője, mivel a cukormassza nem hűl le és nem csomósodik olyan gyorsan keverés közben.
Miután az összes cukor karamellizáltuk, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a többi hozzávalót. Először adjuk hozzá a mézet, és keverjük össze a karamellel, hogy keveréket kapjunk. Most adjuk hozzá a citromlevet és a zsályát, és jól keverjük össze.
Amikor az összes hozzávaló jól összekeveredett, osszuk el a keveréket egy evőkanállal egy -két sütőpapírra.
Vigyázat: a cukormassza nagyon forró! A cukorka masszának most időre van szüksége, hogy megszilárduljon.
Ha fel szeretnénk tekerni az édességet, rendszeresen ellenőrizzük ujjunkkal, hogy mennyire puha a massza.
Érezni fogjuk, mikor lehet feltekerni az édességet. Már amennyiben ilyen alakot szeretnénk.
Amikor a cukorkák kemények, porcukorba dobhatjuk őket, és cukorpapírba csomagolhatjuk, de ez nem feltétlenül szükséges.
Zsálya bonbon ötletek- Légy kreatív
Kertészeti tipp
Hogyan kell vágni és megfelelően szüretelni a zsályát...
A zsályalevelek szinte egész évben szedhetők.
Röviddel a virágzási időszak előtt azonban az illóolajok koncentrációja a legmagasabb.
Ezért ajánlott a zsályát június és augusztus között szüretelni gyógyítás céljából.
A zsályát meleg, napsütéses napon kell betakarítani, lehetőleg késő reggel, amikor a harmat már felszáradt.
Egyszerűen vágjuk le a fiatal hajtásokat ollóval. Vágjuk körülbelül 10 cm -re a talaj felett és legalább egy levélpár felett.
Tavasszal a zsálya teljes metszést igényel, ami azt jelenti, hogy teljesen vissza kell metszeni.
Megosztás
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget.
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat!