18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Szeretnéd, hogy ORCHIDEÁD többször virágozzon? – Alma, banán, zacc – Meglepő orchidea praktikák - Orchidea LEXIKON

Megosztás
Kert

Van, akinél szinte egyfolytában virágzik az orchidea, és szinte ezért semmit nem tesz. Van, aki naponta dédelgeti, táp-oldatozza, esővízben fürdeti, és mégsem hoz virágokat orchideája, vagy csak nagyon ritkán. Vegyszerek nélkül is ápolhatjuk orchideánkat, ráadásul fantasztikusan sokszor fog virágozni.


Csak kevesen tudnak róla, de nem feltétlenül a puccos tápoldatok és növénykezelő termékek hoznak eredményt. Az orchidea igen kényes növény, -tartják róla..
Pedig ez nem feltétlenül van így.
Miért nem hoz virágot orchideám?
Mivel kezeljem az orchideát, hogy egészséges legyen?
Mennyi időnként virágzik az orchidea?
Vajon én rosszul gondozom az orchideámat?


 

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések merülnek fel legtöbbekben.
Mindegyikre van magyarázat, jobban mondva, válasz.

Nem feltétlenül azért nem virágzik orchideánk, mert rosszul gondozzuk, hiszen a virágzás elmaradásának számos oka lehet, például a növény egyszerűen nyugalmi fázisban van.

Most mutatunk pár tippet, melyek virágzásra serkenthetik az orchideát.


De azonban mielőtt belekezdenénk a tippek kipróbálásába, érdemes tudni, hogy az orchideának szüksége van a pihenő időszakra, amikor erőt gyűjt a virágképzéshez. Ezért ebben a fázisban nem szerencsés „tuningolni” növényünket.


Milyen gyakran virágzanak az orchideák?
Az orchideák évente kétszer virágoznak.

Mi lehet az oka, ha az orchidea teljesen egészségesen néz ki, mégsem hoz virágokat?
Ennek oka lehet a fentebb is említett nyugalmi időszak, azonban előfordulhat, hogy a földjéből hiányzik valamilyen tápanyag.

A következő tippek segíthetnek átsegíteni az orchideát az aktív időszakába és még virágzásra is serkenthetik.

Hogyan állítható át a két időszak?

  • Csökkentsük az öntözés mennyiségét és sűrűségét.
  • Csökkentsük az orchidea tápoldat mennyiségét.
  • Éjszakára tegyük hűvös helyre.

Mennyi ideig virágoznak az orchideák?

Megfelelő gondozással a tavaszi és nyári időszakban , ezt követően pedig a téli hónapokban. Általában 5 hétig gyönyörködhetünk virágaiban.

Le kell-e vágni az elvirágzott szárat?
A válasz egyértelműen igen. Meg is mutatjuk, hol kell levágni.
De csakis a 2-3 -ik „DUDOR” felett szabad levágni ezt a szárat! Ez a dudor nem más, mint a „szem”. Úgy is nevezik, hogy pihenő szem.
Körülbelül 3 hónap múlva ezen szemek egyike ki fog hajtani. Ezt csak kevesen tudják. Sőt! Sok virágosnál is láthatjuk, hogy szinte teljesen a szár tövénél vágják le az elvirágzott szárat.

 

Függetlenül attól, hogy Phalaenopsis, Oncidium, Dendrobium vagy a Vanda orchideáról van-e szó, ahhoz hogy az virágba boruljon a megfelelő gondozás természetesen elengedhetetlen.

Milyen körülmények ideálisak az orchideák neveléséhez?

  • Világos hely, közvetlen napfénytől védve.
  • A növény szereti a meleg és párás (optimális 12 és 20 Celsius fok között) helyet, érdemes rendszeresen permetezni.
  • A növekedési fázistól függően megfelelő tápoldatot kapjon. ( Vegetációs fázisban márciustól szeptemberig sok nitrogénnel és októbertől februárig foszforral táp-oldatozzuk, hogy szép és egészséges virágokat hozzon.
  • Gyökerei sose álljanak vízben!
  • Időnként érdemes a növényt átültetni.

Tipp a gyorsabb orchidea virágzás eléréséhez
Az alma és a banán, amint felszeljük, megbarnul. Ezt mindenki tudja, találkozott a jelenséggel. Ennek oka, a gyümölcsben keletkező érési gázoknak tudható be. Ezek a gázok azonban abban is segíthetnek, hogy orchideánk elkezdjen virágozni.

Virágoztasd orchideádat almával!

De hogyan lehet virágzásra bírni az orchideát almával?
Vágjuk az almát szeletekre, és terítsük ezeket a növény „nyugalmi szemeire”, - fentebb írtuk, miért nem szabad az elvirágzott szárat teljesen tőből levágni.
A keletkező gázok ugyanis „megérlelik” a szemet, és az gyorsabban elkezd hajtani.
Hagyjuk az almát addig a szemen, amíg az el nem indul, ki nem pattan. De ennél tovább ne tartsuk az almaszeleteket a szemen, különben a virágzást is felgyorsítják a gázok, és az orchidea hamarabb elvirágzik.
Ezzel az alma tippel bármilyen típusú orchideát virágzásra ösztönözhetünk.

Banán az új virágokhoz!
Az orchideát banánnal, pontosabban a banán héjával is virágzásra lehet bírni. Ez a trükk különösen jól működik olyan orchideafajtákkal, amelyek hosszú nyugalmi periódussal rendelkeznek, mint például a Pterygodium catholicum, a Caladenia menziesii és a Thelymitra graminea.Az orchideák természetes környezetében a tűzgáz biztosítja, hogy a növények felébredjenek nyugalmi fázisukból. A tűz bokrokat éget, és az orchideáknak elegendő helyük van a növekedéshez.
Mivel otthon nem lehet tüzet gyújtani, ez a gáz banánhéj segítségével utánozható.

Hogyan lehet az orchideát banánhéjjal virágoztatni?

A banánhéjjal egyszerűen dörzsöljük át a leveleit. Ez rengeteg hasznos tápanyagot biztosít számukra.

A növény átültetésekor előbb készítsünk mi magunk tápanyagban gazdag orchidea földet úgy, hogy kis mennyiségű banánhéj darabot keverünk az orchideaföldhöz (nem túl sokat, hogy elkerüljük a penész kialakulását). Ezt tegyük zacskóba, és zárjuk le.
Cseréljük ki a héjakat 3-4 hetente, ezt ismételjük meg kétszer. És kész is vagyunk az új orchideafölddel, amibe most már átültethetjük növényüket.


Orchidea virágoztatása kávéval!
Vannak, akik szívesen használnak kávézaccoz orchidea virágoztatásához. A kávéban található koffein szintén stimulálja a növényt.

 

Hogyan csináljuk?

Előbb hagyjuk a lefőtt kávézaccot kihűlni és teljesen kiszáradni, hogy elkerüljük a penészképződést. Utána hígítsuk fel lágy vízzel, majd ezzel öntözzük meg az orchideát.
Egyébként az elhasznált fekete tea filterében található őrlemény is ugyan ezt a hatást fejti ki. Már egy darab is elég lehet egy orchidea számára. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat