18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Miért fájnak a melleim menstruáció előtt? – Ez normális?

Megosztás
Életmód

Duzzadt, enyhén feszítő érzésünk van menstruáció előtt? Ennek oka van, ráadásul a legtöbb esetben teljesen normális jelenségről van szó.


Biztos jele lehet a menstruáció kezdetének, ha mellünk feszít, kicsit megduzzadt. Különösen nagyobb mellekkel rendelkezők találkozhatnak ezzel a jelenséggel.

 
Nem ritka az sem, ha akár hetekkel a menstruáció kezdete előtt jelentkezik a mell feszítő érzése.
Mindazonáltal érdemes tudni, hogy más „PMS” tünetek kísérője is lehet a mellfájdalom, ennek érdemes utánaolvasni az interneten.
 
Jogos a kérdés, miszerint szeretnénk megtudni, miért fájhatnak melleink menstruáció előtt.

A válasz nagyon egyszerű is lehet:

Míg az ösztrogéntermelés a ciklus első felében dominál, addig a ciklus második felében a progeszteron szint növekszik meg, ezt nevezzük luteális hormonnak.

A hormonok változó ritmusában fokozott vízvisszatartás (ödéma) jelentkezik a mellben a menstruáció előtt.
Ez a folyamat úgynevezett „ödémákat” képez a mellben, amitől azt duzzadtabbnak érezzük a megszokottnál.
De miért érzünk fájdalmat?
Az agyalapi mirigyből származó prolaktin hormon, amely a ciklus második fázisában növekszik , szintén befolyásolja az emlőszövetet: állítólag ez készíti elő az emlőben található sejteket a tejtermelésre.
A folyamat során a szervezet több vérrel látja el a szöveteket, és a mirigysejtek kezdenek alkalmazkodni az esetleges terhességhez, növekedni kezdenek és több váladékot termelnek.

 

Hogyan enyhíthető a mellfájdalom menstruáció előtt?

Többek között megelőző hatással van a sok B6 -vitamin bevitelére (pl. mandulavajban).
De a testmozgás is enyhítheti a feszítő fájdalomérzetet. Mindazonáltal és nem utolsó sorban, igen fontos, hogy helyesen illeszkedő, jó méretű melltartót viseljünk, ami még kényelmes is.
Érdemes ebben az időszakban kerülni a koffein, só, és zsíros ételek bevitelét.

De legyünk ÓVATOSAK!

Amennyiben a mellkasi fájdalom a ciklustól függetlenül jelentkezik és / vagy különösen erős, azt mindenképpen meg kell mutatnunk szakorvosnak. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat