18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Fruktóz intolerancia – Ezek lehetnek az intő TÜNETEK

Megosztás
Egészség

Gyakran puffad hasunk, esetleg fáj is? Társulhat mellé hányinger.... Ezek mind lehetnek a fruktóz intolerancia első ráutaló tünetei... Miért érdemes komolyan venni ezeket a tüneteket?


Mit jelent egyáltalán a fruktóz intolerancia?

Hogyan lehet kezelni a fruktóz intoleranciát?


Sajnos egyre többeket érint a fruktóz intolerancia, melyről az emberek többsége szinte semmilyen információval nem rendelkezik.
Rossz hír, miszerint a fruktóz rengeteg élelmiszerben megtalálható, tehát érdemes alaposan megvizsgálni mit eszünk.


Milyen tünetek jellemzik legfőképpen a fruktóz intoleranciát?

A fruktóz intolerancia rengeteg módon megnyilvánulhat, de még is vannak főbb jellemző tünetei.
Hasmenés, haspuffadás, hányinger, hasi görcsök.

Ennek oka elsősorban az, hogy a vékonybél számára a gyümölcscukor nehezen feldolgozható.
A cukor feldolgozatlanul kerül be a vastagbélbe, ahol a baktériumok lebontanák, ennek a folyamatnak a része a gázképződés, mely kiegyensúlyozza az emésztést.
Amennyiben a fruktóz intoleranciát nem kezelik, vagy nem foglalkoznak vele, úgy másodlagos betegségek kialakulásával is számolni kell.


Fruktóz intolerancia másodlagos betegségei:

Fáradékonyság
Fejfájás
Szédülés
Gyenge immunrendszer 
Tápanyaghiány

Hogyan lehet behatárolni a fruktóz intoleranciát?

Nagyon oda kell figyelni az étkezésekre, így meg lehet határozni az időintervallumot, mikor-mitől alakul ki haspuffadás, és egyéb esetleges tünetek.

Amennyiben sikerül kizárni egyes élelmiszereket, úgy egészen könnyen átalakítható lesz az étrend. Hogyan lehet kezelni a fruktóz intoleranciát?
Nem feltétlenül kell teljesen lemondanunk a gyümölcsökről, hiszen azok fontos összetevőket tartalmaznak szervezetünk számára.
Fontos!
Nem csak a gyümölcsök tartalmaznak gyümölcscukrot! Hanem számos más élelmiszer is!
Érdemes odafigyelni a müzli szeletekre, italokra, méz fajtákra, lekvárokra, és a gyümölcs joghurtokra is!Rossz hír, miszerint a fruktóz vagy más néven gyümölcscukor intoleranciára nincsen gyógyszer, mint például a laktózérzékenység esetében.

Az egyetlen megoldás a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében, ha megváltoztatjuk étrendünket. 

Létezik a veleszületett gyümölcscukor intolerancia fogalma is, melynek esetében az ilyen tartalmú élelmiszereket teljesen ki kell zárni az étrendből.
Ez azért fontos, mert a kialakult fuktóz intolerancia esetében elég lehet csak az ilyen tartalmú élelmiszerek mennyiségének csökkentése is. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat