18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Áfonya szüretelése az erdőben – Csak saját használatra! – Veszélyes lehet!

Megosztás
Egészség

Megérett az áfonya a betakarításra. Mivel a boltok polcain szinte aranyárban kapható, jogos, ha sokan kirándulás alkalmával is szívesen szednének belőle. Aki pedig megteheti, hogy kertjében szüretelje, annak különösen nagy kincset jelent. Nem mindegy azonban, hogy erdei áfonya vagy kertben termesztett áfonya-e! Erre érdemes figyelni!


Áfonya szedése az erdőben- Csak is magán használatra!
Fontos, milyen edénybe szedjük az áfonyát!
Mi a különbség az erdei és a kertben termesztett áfonya között?
Miért lehet az erdei áfonya veszélyes? Hallottunk már a rókák által terjesztett parazitáról, ami az erdei talajban és aljnövényzeten található ( Fuchsbandwurm) ?

Aki ezekre a kérdésekre nem tudja a helyes válaszokat, könnyen megbetegedhet. Éppen ezért most adunk pár tippet, hogyan lehet az erdei áfonyát biztonságosan betakarítani, és jó érzéssel, minden félelem nélkül elfogyasztani.

Csak magánhasználatra!
A fekete áfonya, melyet sokan egyszerűen áfonyának hívnak, éppen mostanában érik meg a betakarításra. A fekete áfonya ára szinte már az aranyéval vetekszik, ezért nem csoda, ha sokan szívesebben szedik maguk akár egy kirándulás alkalmával az erdőben, mintsem a boltban vásárolják meg azt. Úgy is van elég hónap az évben, amikor semmilyen más lehetőség nincsen, mint megvásárolni.


Mikor érik és kezdődik az áfonya betakarításának időszaka?
Júliusban!

Tiltott-e az erdőben leszedni a fekete áfonyát?
Nem, nem tilos!
De csak akkor, ha ezt a terület üzemeltetője, mint például egy természetvédelmi terület, nem tiltja meg.
Fontos!
Amennyiben értékesítési céllal kívánunk fekete áfonyát szedni, úgy azt be kell jelenteni a hivatalos szerveknél.
Mindazonáltal a gyerekek számára a fekete áfonya szedése és elfogyasztása különlegesen kedves élményként marad meg. 


De figyelem!


Milyen edénybe szedjük a fekete áfonyát?
Már kirándulás előtt érdemes gondolni és tervezni a fekete áfonya szedésére, és megfelelő edényt vinni magunkkal. Ez az edény jó, ha kemény falú, mert ebbe szedve az áfonyát, az nem törik össze.


Extra TIPP
Eláruljuk, hogyan lehet „szaporán” szedni az áfonyát! Érdemes magunkkal vinni egy kis gereblyét, ezzel könnyedén belehúzhatjuk a kis bogyókat dobozunkba.

Mi a különbség az erdei áfonya és bolti áfonya között?
Az erdei áfonya később érik, mint a kertben termesztett. Az erdei áfonya csak augusztus vége felé lesz a legtöbb helyen teljesen érett.

Ezen kívül a két fajta között más különbség is van.
A kertben növő áfonya valójában Észak-Amerikából származik, és termékenyebb.

Az erdei áfonya cserjéje megnőhet akár 3 méter magasságúra is, míg a kerti áfonya szinte a talaj szint magasságában nő.


Veszélyes-e a rókák által terjesztett parazita az erdei talajban és aljnövényzeten?

Ez a parazita nagyon veszélyes! De az erdei áfonyán csak kis eséllyel telepszik meg, hiszen a növény jóval a talaj szintje felett hozza terméseit. De ettől függetlenül a gyümölcsöt meg kell mosni fogyasztás előtt! A földre hullott gyümölcsöket pedig ajánlatos inkább a földön hagyni.
A rókák által terjesztett parazita tojásai ugyanis szájon át, lenyelve juthatnak az emberi szervezetbe, és számos nagyon kellemetlen tünetet produkálhatnak, mint a hányinger, hányás, hasmenés, kiütés...
Különösen a róka odúk környékét kerüljük el! Minden tekintetben! Jó kirándulást és áfonya gyűjtést! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat