18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Akne Inversa – Tünetek, kezelés és a miértre a válasz

Megosztás
Egészség

Kiterjedt, fájdalmas gyulladás- Az akne inversa tulajdonképpen egy bőrbetegség, amely nagyon kellemetlen, ijesztően kinéző lehet az érintett számára, ráadásul fájdalmat is okozhat. A legfontosabb információk erről a betegségről.


Mi is az akne inversa, vagy más nevén "pattanásos" inversa? 
Mi okozza ezeket a gyulladt pattanásokat? 
Mi segíthet, ha valaki gyulladt pattanásokat fedez fel testén? 
Van-e gyógymód a az invers pattanásokra? 

Az akne inversa-ban szenvedő betegek fájdalmát a gyulladt bőr okozza, többnyire ez nehezen kezelhető, mert legfőképpen olyan helyen jelentkezik a testen, amelyet nehéz szárazon tartani, és megóvni a szennyeződésektől.
Különösen az intim területek lehetnek érintettek, és sajnos a nők többsége nyáron, strand szezonban sem tudja elrejteni a bikini vonal környékén.

Csak, hogy ne legyen egyszerű, latin alcsoport neve is van ennek a bőrbetegségnek: hidradenitis suppurativa

Krónikus gyulladásos betegség, mely általában ártalmatlanul kezdődik felnőtt korban.
A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak.
Sajnos rossz hír, miszerint ez a betegség egyre sűrűbben tér vissza, és egyre hosszabb ideig is tart. Van, aki a sokadik eset után égető érzést érez, a terület viszket, és egyszerűen el sem tudja képzelni, mi segíthetne.

Intő jel lehet, és könnyen beazonosítható!
Mitől lehet megkülönböztetni az akne inversa-t a hagyományos pattanástól?
Abban különbözik a hagyományos pattanástól, hogy a piros csomó közepén nem található fekete vagy fehér rész.


Ezek a csomók tulajdonképpen tályogok, fistulák, és hegeket hagynak maguk után akár a bikini vonal területén, ágyék tájékon. De megjelenhet hónalj területen is.

Ezek a gyulladt csomók általában egy-egy területen jelennek meg, de szerencsétlen esetben egyszerre találkozhatunk velük több testrészünkön is.

Gyakran lehet kísérője a következő betegségeknek:
Krón betegség, gyulladásos bélbetegség, gyulladásos gerincbetegség ( spondyloarthropathia )...Három különböző szakasza a betegségnek:

Ezeket nevezzük „Hurley” szakaszoknak:


Az akne inversa enyhe formája: egyetlen tályog vagy fistula jelentkezik és nem hagy heget maga után.

Az akne inversa mérsékelt formája: egy vagy több tályog vagy fistula jelentkezik, és heget is hagy maga után.

Az akne inversa súlyos formája: nagyszabású fertőzés tályogokkal, fistulákkal és hegeket hagy maga után.


Mi okozza az akne inversa bőrbetegséget?

Borzasztóan hangzik, és látványra sem szép, aki ilyenben szenved, az pontosan tudja, mennyire kellemetlen. Azt viszont csak kevesen tudják, hogyan lehetne elkerülni ezt a makacs bőrbetegséget, és azt sem, mi a valós kiváltó oka.
Úgy gondolják a szakemberek, hogy a kiváltó tényező valójában az immunrendszer téves irányítása, és az eltömődött faggyúmirigyek, szőrtüszők. Ezek együttesen vezetnek a szőrtüsző gyulladásához.
Rossz hír továbbá, hogy ennek a betegségnek a hajlama örökletes lehet, és a hormonális tényezőkre is nagyban befolyásolják a kialakulását.
És, ha ez még nem lenne elég, akkor a dohányzás és elhízás is segíthetik a betegség kialakulását.

Hogyan lehet kezelni a gyulladt szőrtüszőket és magát az akne inversa-t?
Jelenleg nincsen olyan készítmény és terápia sem, melyek teljes gyógyulást hoznának az érintetteknek.
A betegség korai stádiumában általában megpróbálják legyőzni a bakteriális fertőzést antibiotikumokkal. A második vagy harmadik típus esetében, melyek sokkal súlyosabb tüneteket produkálnak, előfordulhat a sebészi beavatkozás, amikor a fertőzött és heges területet eltávolítják.Nagyon fontos továbbá, hogy azonosítani lehessen azokat a tényezőket, melyek súlyosbítják a tüneteket, mint például túlsúly, étrend, dohányzás, stressz.


Van-e gyógymód?
A műtét általában a legutolsó megoldás, mivel a bőr alsóbb rétegeiben is gyulladás és hegek keletkeznek, és ezeket nem lehet otthoni gyógymódokkal orvosolni.
Nagyon súlyos esetben lehet szó akár bőrátültetésről is.
Mindenféleképpen forduljunk orvoshoz már az első pattanások megjelenésekor, ne próbálkozzunk otthoni gyógymóddal, mert akár többet árthatunk, mint használunk majd. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat