18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Sós VS édes? – Melyik után sóvárogsz, NEM MINDEGY!

Megosztás
Életmód

Ezt árulja el egészségünkről, ha sós vagy édes íz után sóvárgunk. Vajon miért vágyunk az édesre? És vajon miért a sósra?


Húst, chipset, esetleg inkább csokoládét ennénk?
Az étvágy sokat elárulhat szervezetünk állapotáról!
Ezt csak kevesen tudják.Miért vágyódom a csokoládé után?
És miért vágyódom a sós íz után?
Miért leszünk röviddel tészta evés után éhesek megint?
Hús ás a hamburger iránti vágy…


Édes vagy sós?

Mindannyian ismerjük az érzést, és a vágy nehezen kontrollálható. Érdekesség, hogy minden embernél máshogyan jelentkezik a sóvárgás, van, aki csak a sósat kívánja, van, aki az édeset.

Valójában azonban vágyaink nem mindig ízlésünket takarják!
Az ízlés vagy nevezzük sóvárgásnak, utalhat egészségi állapotunkra is.


Miért kívánjuk a csokoládét?
Ennek egyik oka lehet, ha valaki szigorú diétát tart, és ekkor eleve tiltott a csokoládé, vagy bármilyen édesség. Tehát ez pszichés eredetű vágy. Mindenki azt akarja, amit nem lehet...
Másik magyarázat lehet, ha valakinek stresszes napjai vannak, és ilyenkor jobban kívánhatjuk az édességet.Édesség iránti vágy

Miért vágyódunk a cukor után?
Csak akkor kell aggódnunk a cukor vagy édes kívánása mellett, ha erős vizelési ingert érzünk, és ez viszonylag gyakorivá válik. Ebben az esetben gyanakodni érdemes a cukorbetegség kialakulására. Tehát mindenképpen forduljunk orvoshoz.


Ugyanakkor más, kevésbé súlyos okok miatt is kívánhatjuk az édességet. Például nők esetében szinte tipikus a menstruációs időszakot közvetlenül megelőzendő, és ovulációs időszak alatt.

Ez a hormonszint ingadozásnak tudható be.
Ás lehet még egy oka, ha nagyon kívánjuk az édességet. Aki túlságosan sok szénhidrátot, például tésztát, kenyeret eszik, számolhat vele, hogy szervezete kívánni fogja az édességet, így jelezve a túl sok szénhidrátot. Ennek az oka nem más, mint a vércukor szint kiugró, drasztikus ingadozása, ami hirtelen megemelkedik szénhidrát bevitele után, majd hirtelen le is esik. Ez roppant kimerítő a szervezet számára.
Testünk ezután újabb adag ételt kíván, ami már édes!
Magyarázat lehet továbbá a stressz is, mely stressz hormont termel a szervezetben (kortizol), ami szintén éhségérzetet vált ki az agyban. Tulajdonképpen az az azt az üzenetet kapja, hogy jutalmazza meg magát a stressz hatására. Sokszor csak egy pici cukorkára van szükségünk, hogy jobban érezzük magunkat.

Miért leszünk viszonylag hamar újra éhesek a kenyér és tészta fogyasztása után?

Ebben az esetben szintén a vércukor szint ingadozása tehető felelőssé. Különösen akkor kívánjuk a fentebb leírtak alapján a tésztát és kenyeret, ha túl sok édességet ettünk.


Gyomorégés?
Gyomorégésünk van?
Mi segíthet gyomorégés esetén?
Például a tejtermékek, fagylalt, ezek mindegyike nyugtató hatású.
Oka lehet a gyomorégésnek, ha például túl sok vényköteles fájdalomcsillapítót vettünk be. Bizonyos körülmények között és esetekben ezek gyomorgyulladást is okozhatnak! Ezt csak kevesen tudják.

Miért vágyakozunk a sós íz után?

Létezhet, hogy kiszáradt, dehidratált a testünk, és ezért vágyunk a só iránt, ugyanis a só segít szervezetünknek a víz hatékonyabb tárolásában.
Amennyiben túl sok folyadékot iszunk, vagy éppen ellenkezőleg, túl sok folyadékot vesztünk, hirtelen vágyni fogunk a chipsre.
Ezután lesz csak igazán érdekes a következmény!
Ilyenkor fordulhat elő, hogy az éhségérzetet összekeverjük a szomjúságérzettel.
Sok esetben elég lenne csak egy pohár víz is.


Hús iránti vágyakozás

Tegyük fel a kérdést, ami szervezetünk már fel is tett.
Elég húst eszünk?
A hús iránti vágy többek között annak a ténynek tulajdonítható, hogy esetlegesen vashiányban szenvedünk! Tehát semmi köze nincsen a húshoz!
Ugyan így érezhetünk, ha B-vitamin hiányban szenvedünk.
Ezek mindegyike lehet oka, ha hús vagy hamburger után sóvárgunk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat