18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Sárga orrfolyás – Mire utalhat?

Megosztás
Egészség

Hideg és sárga.... Van okunk aggodalomra vagy sem? Mit jelent a sárga orrfolyás? És hogyan lehet kezelni?


Veszélyes lehet a sárga színű orrváladék?
Mire utalhat?
Hogyan lehet kezelni?


Orrunk eldugult, és, amikor kifújjuk, sárga színű a váladék. Ez azt jelenti, hogy valami nincsen rendben. De mi különbözteti meg a sárga színű orrváladékot a normál orrfolyástól?
Érdemes orvoshoz fordulni?

Főként hideg időben fordulhat elő gyakran, de nem meglepő, a tavaszi és akár nyári hónapokban sem.
Érdemes tudni, hogy minél tovább tart a betegség, annál sárgább, viszkózusabb lesz a váladék.

Miért lesz sárga színű a váladék?

Ennek két oka is van. Az egyik, miszerint az elhalt immunsejtek teszik azzá, melyek az immun rendszer gyengülésével elpusztulnak, ezek az orrváladékkal távoznak.

A másik ok maga a bakteriális fertőzés, amelyet a megfázás okoz. Éppen úgy, mint egy seb, amelyik váladékot termel, ráadásul sárgát, így jelezve a szervezetnek, hogy baktériummal fertőzött.

Veszélyes a sárga orrfolyás?
Az orrfolyás teljesen normális hideg időben, vagy, ha valami irritálja nyálkahártyánkat, de, ha a színe sárga lesz, úgy baktérium is található benne, és ez bizony más betegségeket is okozhat. Ezt kezelni kell!
Ilyen betegség lehet például az orrüreg gyulladás, nagyon rossz esetben ez a gyulladás elérheti a homlokot is, éppen ezért a kezelés nagyon fontos.

Amennyiben a sárga váladékban található fertőző baktérium tovább terjedhet, úgy az akár bronchitis vagy tüdőgyulladás is okozhat.

Kezelés
Sárga színű orrfolyás esetén az otthoni, házi gyógymódik is hatékonyak lehetnek, mint például a langyos sós vizes orrüreg átöblítése. Továbbá segíthet a gőzfürdő, amit kiegészíthetünk kamillával, eukaliptusszal. Ezek mindegyik csökkenti a gyulladást, megnyugtatja az irritált nyálkahártyát.

Az orrfolyás legkésőbb 10 nap múlva el kell, hogy múljon. Amennyiben ez nem történik meg, vagy a tünetek súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz.

Minden, ami nátha, influenza, és ezekhez kapcsolódó téma


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat