18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ezt rontottad el eddig TÉSZTA főzéskor! - A nagy TÉSZTAFŐZŐ lexikon

Megosztás
Konyha

Hetente egyszer minimum eszünk tésztát, hiszen gyorsan ki lehet főzni, rá egy kis paszta, és készen is vagyunk. Te például le szoktad mosni a tésztát hideg vízzel? Vagy szoktál sót tenni a forralandó vízbe? Miket rontottál el eddig?


A tészta ételek világszerte népszerűek, több millió tonna fogy belőlük, és azt gondolnánk, hogy az elkészítése is egyszerű….
A következőkben megmutatjuk, hogy lehet akár a főtt tésztát is elrontani, vagy pozitív oldaláról nézve, sokkal inkább még finomabban elkészíteni.
Az emberek 95%-a például sót tesz a tészta vizébe még forralás előtt, vagy lemossa a tésztát, amikor úgy gondolja, hogy az elég puhára főtt.
Sőt! Van, aki olajat is tesz a tészta vizébe, hogy az ne ragadjon össze….

Meglepő lesz, de lehet ezt PROFIBB módon is csinálni.

Mit rontottunk el eddig?

10 ilyen is van!

Lemosni a megfőtt tésztát hideg vízzel

Aki a frissen kifőtt tésztát hideg vízzel lemossa, számolnia kell vele, hogy a tészta elveszíti ragacsosságát és rugalmasságát.


Olajat tenni a tészta főző vizébe
Ki gondolná, hogy nem ajánlatos a tészta főzővizébe olajat tenni!
Pedig nagyon is így van! Ugyanis az olaj bevonatot képez a tészta felületén, és szósz, amivel tálalnánk, ne tud felszívódni. Pedig éppen ez a folyamat adná az étel különleges ízét. Gondoljuk újra, mennyivel ízletesebb lehet például a carbonara vagy a bolognai szósszal készített étel.


A tésztát teljesen puhára főzni
Természetesen ez akkor érvényes, ha a tésztát nem mossuk le hideg vízzel…
Tehát, a tésztát 2 perccel kevesebb ideig ajánlott főzni, mint az a csomagolásán fel van tüntetve.
És most jön a trükk! Merthogy senki ne gondolja, a tésztát nem félig nyersen ajánlott elfogyasztani. Az viszont fantasztikus ízt ad, ha a nem teljesen puhára főzött tésztára, amit lecsepegtettünk, ráöntjük a szószt, lefedjük, és állni hagyjuk. A szósz nedvességtartalma fogja megpuhítani a tésztát, amikor a tészta felszívja a szószt.


A tészta főzővizét megsózni
ÓÓÓ, mennyien tesznek a tészta főzővizébe sót!
Pedig ez sem ajánlott, ugyanis a víz sokkal nehezebben éri el forráspontját.
Ezért a sót csak ajánlott a vízbe tenni, amikor az felforrt!


Hideg víz
Hihetetlen, de vannak, akik a tésztát már akkor beleteszik a vízbe, amikor az még hideg. Gondolván ez lerövidíti a tésztafőzés idejét. Aki nem így tesz, számolhat vele, hogy még a legjobb minőségű tésztából is egy ragacsos, mancsos egyveleg lesz.


Túl kicsi lábos
Amennyiben a lábos nem elég nagy és nem elég magas, úgy a tésztát hiába állítjuk bele, túl sok idő telik el, hogy az meggörbüljön, és végül a tészta teljes hossza a vízbe kerüljön. Fennáll a veszélye, hogy a tészta egyik fele még extrán nyers lesz, míg a másik már túlfőtt.


Rossz időbeosztás
Még a tészta kifőzése előtt érdemes előkészíteni a szószhoz vagy feltéthez szükséges összes alapanyagot.
Különben a 2 perccel korábban kivett tészta, mint az a csomagoláson szerepel, kihűlhet és nem fogja tudni optimálisan magába szívni a szósz ízét.


A főzővizet kiönteni
Hmm…. Milyen érdekes… Miért nem ajánlatos a tészta főzővizét kiönteni?
Ugyanis fel hete még használni!
A tészta főzővizét felhasználhatjuk a szószhoz, pasztához ízesítésként. Aromás ízt ad majd.Forró szósz hideg tésztára
A hideg tészta nem tudja kellően hatékonyan magába szívni a szószt, ráadásul szembesülhetünk vele, hogy a tányér alján ott marad a szósz, mert az lecsúszik a tészta szálairól.


És még mindig hiányozhat valami!
Vajon mi?
Az olíva olaj!
Olíva olaj akkor kerül profi módon elkészítve a tészta ételt, annak tetejére, amikor a meleg tésztát, meleg szósszal tálaltuk. De csak pici mennyiségre van szükség! Ne öntsük nyakon a tányért olíva olajjal!
Ekkor tehetünk még a tészta étel tetejére friss fűszereket! Ezek együttesen igazán különleges ízt kölcsönöznek!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat