18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Családon belüli erőszak 14 formája, melyeknek SEMMI köze a veréshez

Megosztás
Női lélek

A családon belüli erőszaknak ijesztő formái lehetnek, még akkor is, ha azok nem fizikai bántalmazást takarnak. Milyen viselkedésformák utalnak visszaélésre a kapcsolatban?


Amikor benne élünk, talán észre sem vesszük.

Nem is nagyon beszélünk róla, ezért viszonyítási alap sincsen, de a nők ösztöne sosem csal.

A családon belüli erőszak túlságosan sok nő életének mindennapi része.

Ennek az erőszaknak számos megnyilvánulása lehet, és ezek nem feltétlenül fizikai vonatkozásúak.

A lelket is lehet bántani!

Mai társadalmunkban a családon belüli erőszakot a legtöbben veréssel és véraláfutásokkal azonosítják, ám az elkövető személyiségéről kevesebb szó esik, holott ez a hatalomvágyról, birtoklásról és irányításról szól.
És van, amikor a férfi fizikai erőszakhoz is folyamodik, hogy célját elérje. De az addig vezető is út is bántalmazásnak minősül.

A nem fizikai erőszakként nyilvántartott, mégis annak számító megnyilvánulásoknak több árnyalata is lehet. Van, akinél enyhébb, és van, akinél intenzívebb, de végeredmény ugyan az.


Melyek a lelki bántalmazás igazán ráutaló jelei?
Több formája is lehet!

1 Mindig ellenőrzi, hogy hol vagy, mit csinálsz.
Amit sokan kezdetben a friss kapcsolat iránti figyelemnek tudnak be sokan, később ellenőrzési mintává válhat, és ez veszélyes lehet.

2 Kivel vagy?
Az ezekhez hasonló kérdések semmi másról nem szólnak, mint, hogy a férfi ellenőrizze az életed, esetleg bűntudatot váltson ki benned.

3 Elveszted a baráti és esetleg családi kapcsolataidat.
Amint a biztonságos környezet már nincsen jelen, könnyebbé válik a nő irányítása. Ezzel eléri, hogy ne tudjon a nő segítséget kérni, megbeszélhesse a történteket bárkivel is. A teljes elszigetelés a cél… Ebben a helyzetben már nagyon nehéz meghozni a döntést, hogy kilépjünk a kapcsolatból, mert nincsen kihez fordulni.

4 Irányítani akarja a pénzügyeidet.
A pénzügyi függőség az egyik legfontosabb alapja az ellenőrzésnek és hatalom birtoklásának.
A visszaélés itt nem máshogyan nyilvánul meg, minthogy nem kapunk pénzt, ha nem tesszük azt, amit a férfi gondol. Ez a pénzmegvonás szintén mintává, feltétel rendszerré válhat.
Hogyan érheti el ezt egy férfi? Több módon is, de ide tartozhat, ha egyfolytában a munkaidődet kritizálja, és elmondja, hogy nem kell annyit dolgozni, mind e mellé ő majd ad pénzt. Fontosak lehetnek a számla, rezsi kifizetések, és nem soroljuk tovább.

5 Jelszavaid több témában, akár a közösségi média felületekhez.
El is kérheti, de ki is kutathatja. Nyilvánosan, és titkon is kutakodik a telefonodban, számítógépeden. Ezek mindegyike olyan privát és intim terület, amihez senki másnak nincsen köze, maximum akkor, ha mi önszántunkból megosztjuk vele.

6 Féltékenység
A bántalmazó kapcsolatok szinte mindegyikében megjelenik a féltékenység is. A gyanúsítás, még akkor is, ha semmi okot nem adtunk rá… Ezek a helyzetek állandó magyarázkodáshoz vezetnek, iszonyatosan nyomasztó, és végül a nő folyamatosan egy védekező pozícióban találja magát.

7 Megválaszolatlan üzenetek
Az új technológiák egy teljesen új szintre emelik az uralkodási, domináns magatartást! Látszólag állandó akadálymentességnek tűnik, hogy bármikor kommunikálhatunk chat, sms, MMS formájában, de ha egy üzenet megválaszolatlanul marad, akár rövid időn belül is, azonnal megcsörren a telefon. Ez egy olyan feltételrendszerhez és mintához vezet, ami folyamatos frusztráltságot okoz, és végül megéljük, hogy összerezzenünk, amikor a telefon megszólal, holott még azt sem tudjuk, ki hív minket.

Van még, LAPOZZ tovább, és olvasd el!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat