18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Nem minden arany, ami fénylik – avagy, miért érzik félrevezetve magukat a vásárlók (X)

Megosztás
Stílus

Ez a cikk a csalódásokról fog szólni, amik vásárlás közben és után érhetnek minket. Például nem azon az áron kapjuk a terméket a kasszánál, amin megvásárolni szándékoztuk. Az elállási jog nem úgy érvényes, ahogy gondoltuk. Nem kapjuk meg azt a kedvezményt online vásárlás közben, amire számítottunk. Nem is értékelnek le semmit, mert azt megelőzően drágítottak mindent.


2.500 Ft volt a polcon, de a kasszánál 4.000 Ft-ot kérnek tőlünk.

A Piac és Profit egyik online cikkében (2016. február 05.) arra buzdítják a vásárlókat, hogy álljanak ki jogaikért. Ha az üzletben 2.500 forintért láttunk meg egy terméket, pedig máskor jóval több szokott lenni, a kasszánál ne fogadjuk el szemlesütve a magasabb árat. A kiírt ár érvényes. Ha az eladó (üzletvezető, kasszás) nem fogadja el az alacsonyabb áron való értékesítést, mi még eldönthetjük, visszük-e magasabb áron vagy ott hagyjuk a terméket.


Internetes vásárlás <> személyes vásárlás.
Közeleg a karácsony, a Black Friday pedig már csak néhány nap. Magunknak vásárolunk vagy ajándékot szerzünk be másoknak? Utóbbi esetben igazán érdemes meggondolni, interneten vagy személyesen vásárolunk-e. Az elállási jog ugyanis más-más lehetőségeket biztosít. Uniós szabályok szerint a vevőnek 14 napja van arra, hogy a telefonon, interneten vagy más, távkereskedelmi módon beszerzett termék vásárlásától elálljon. Indoklás nélkül. Ha személyesen szerzünk be egy terméket, csak akkor vagyunk jogosultak árucserére vagy ár visszatérítésre, ha az áru hibás. Ugyanakkor több üzlet önként felkínálja a lehetőséget, hogy a vásárlás után x napon belül blokk és egyéb kiegészítők ellenében visszaveszi a dolgot. Vannak kivételek és a szabálynak kitételei, ezekről például az europa.eu aloldalán is olvashatunk. A magyar Fogyasztóvédelmi Portál honlapján még arról is olvashatunk, 12 hónapra hosszabbodik meg elállási jogunk, ha nem kap(hat)tunk az elállási jogról megfelelő tájékoztatót a távollévő értékesítés során. Érdemes utánanézni jogainknak.

Az akciógyűjtő weboldalon azt írták, 40.000 Ft a LEGO, de a számlán 50.000 Ft áll.
Az üzletek arra törekszenek, hogy maximalizálják profitjukat. Hogy érhetik ezt el? Bevonzzák a vásárlókat néhány leárazott termékkel, s a többség sok más terméket is vásárol, amit eredetileg nem is szándékolt megvenni. Mert végig kell menni az üzlethelyiségen és nem tud ellenállni a színes, villódzó reklámoknak. Egyes akciós árakat csak úgy lehet elérni, ha például az üzlet törzsvásárlói kártyáját használjuk fizetéshez. Vagy a hetente megjelenő akciós újság lapjainak sarkán nem vesszük figyelembe, hogy nem az egész hétre vonatkozóan, hanem egy rövidebb időszak alatt kínálják kedvezményesen a terméket. Vagy hírlevélre feliratkozva kaphatunk kedvezményt.
A Media Markt Black Friday-t tartott már két héttel november 29. előtt. Érdekes, nem? Más üzletek képesek tartózkodni a csúsztatástól. Bár a joga megvan bármely üzletnek, hogy egy pénteket fekete pénteknek nevezzen. Amúgy említésre méltó az ujsagomat.hu weboldal, ahol nem csak élelmiszerüzletek heti akcióiról értesülhetünk, hanem például az Emag Fekete Péntek 2019 című online újságja is elérhető.

Hogyan kerülhetjük el azt a félrevezetést, ami bizonyíthatóan a boltok sara?
A kedvező árakhoz vezető út útvesztőnek tűnhet. Már-már azt gondolhatjuk, az eladó, a bolt ellenségünk. Pedig minden csak hozzáállás kérdése. Az üzletek lehetőséget adnak, hogy ilyen-olyan áron beszerezzük áhított tárgyainkat. Olvassuk el alaposan a vásárlási feltételeket, vásárlói jogainkat és úgy vágjunk neki a pénzköltésnek. Mindennapjaink része a vásárlás, talán érdemes lenne végre rászánni egy órát az ismeretek bővítésére.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat