18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mi is valójában a túlsúly?

Megosztás
Egészség

Azon túl, hogy szinte mindenki napi szinten találkozik a „túlsúly” kifejezéssel, még mindig tabu témának számít, és emiatt roppant keveset tudni magáról a kifejezésről.


Mi a túlsúly?
Túlsúlyról beszélhetünk, amikor a testtömeg már nem normális a magassághoz viszonyítva.
Az egészséges súlytartományt az úgynevezett testtömeg-index ( BMI ) alapján határozhatjuk meg, bár ma már más mérő is létezik, mely egyáltalán nem a BMI érték szabályrendszerét veszi alapul, és sokkal „életszerűbb” eredményt ad. 

A túlsúly számos betegséget okozhat - például magas vérnyomást vagy krónikus szívelégtelenséget. Gyakran az egészségtelen étrend és a testmozgás okolható a túlsúlyért, bár mára köztudott, hogy túlsúlyt okozhat lelki trauma, depresszió is.

Az elhízás lelki okai - Olvasd el itt
Az elhízás komoly problémát jelent ma már világszerte, különösen az iparosodott országokban: csupán Európában a férfiak 67% -a és a nők 53% -a számít túlsúlyosnak, és gyermekek esetébe sem túl jó a mutatószám, ~ 25% -uk számít túlsúlyosnak.

És ezek a számok évtizedek óta folyamatosan növekednek.

Túlsúlyos vagyok?
Számold ki saját MBI értékedet.
Számold ki a legújabb képlettel, túlsúlyosnak számítasz-e!
Veszélyes-e a hasi zsír? 

A témáról bővebben és más aspektusban – ITT olvashatsz még.

A válasz sajnos az IGEN, de érdemes itt is picit tájékozódni.

Számos testtípus létezik, melyek nagy arányban meghatározzák, hol rakódik le/halmozódik fel a testsúly felesleg okozta zsír.
leginkább al „alma” típusú testformára jellemző, amikor a zsír a törzs részen jelenik meg, és legfőképpen a férfiakra jellemző.
Létezik még a „körte” testtípus, ami szintén gyakori test típus, ebben az esetben a zsír inkább a fenékre és lábakra koncentrálódik.

Testalkat meghatározás és a hozzá illő sportok a szerint osztályozva, hol rakódik le fókuszáltan a felesleges zsír a testen. - Olvasd el ITT

Fontos!
Az úgynevezett zsigeri szír vagy hastájékon megjelenő zsírszövet a legveszélyesebb. Ez ugyanis a legtöbb esetben a kiváltója például a cukorbetegségnek, ami mára szintén világ méretűvé vált.


Milyen okai lehetnek az elhízásnak?
Az elhízás különféle egészségügyi problémák miatt észlelhető, és a következőkben fel is soroljuk, melyek ezek: 

ízületi problémák (pl. csípő és térd)
hátfájás
cukorbetegség
keringési zavar
magas vérnyomás
szívroham - szívelégtelenség
Légzési elégtelenség az oxigén hiánya miatt (a tüdő nem képes hatékonyan működni ahhoz, hogy elegendő oxigént biztosítson a test számára)
Alvási apnoe (légzés megszakítás alvás közben), ezáltal a nap folyamán kimerültség észlelhető.
horkolás
erős izzadás
depresszió


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat