18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hosszanti vagy kereszt irányú? – Hornyok a körmök felületén

Megosztás
Egészség

Mit jelezhet, ha kereszt vagy vízszintes irányú hornyokat fedezünk fel körmeinken? Kell-e aggódni? Miért alakulnak ki ezek a barázdák a körmökön?


Az emberek többsége felfedezhet körmein barázdákat, ráadásul kétfélét is.
Létezik vízszintes és hosszanti irányú is.

Mind a kettő más és más okok miatt alakul ki.

Mi okozhatja ezt a jelenséget?
Nézzük meg a kétféle barázda kialakulásának okait, és azt, hogy mit lehet tenni!

Hosszanti barázdás vagy hornyok a körmökön
Aggodalomra semmi ok, mert a hosszanti irányú barázdák az életkor előrehaladtával teljesen természetes jelenségnek számítanak, mert a köröm szerkezete változik.
A hosszanti irányú hornyok viszonylag fiatal korban is megjelenhetnek, mert genetikailag örökölhető a hajlam.
Mindazonáltal vannak szakértők, akik a folyadékhiánynak tudják be ezeknek a vízszintes barázdáknak a kialakulását.

Mit lehet tenni a hosszanti irányú hornyok ellen?
Semmi esetre se kezdjük el lereszelni a hornyokat körmünk felületéről, mert megsérülhet a körömlemez alsóbb rétege, ezen kívül a fertőzéseknek is kiváló táptalaja lehet a megsértett körömlemez, ráadásul a reszelés okozhat körömtöredezést.
Jó hír, hogy ma már kapható köröm felületen alkalmazható, kifejezetten egyenetlenségek kiegyenlítésére fejlesztett körömlakk. Ezt használjuk, mielőtt színes körömlakkot használnánk.


Vízszintes irányú hornyok vagy barázdák a körmökön
Kereszt vagy vízszintes irányú hornyok megjelenése esetén koránt sem ennyire egyszerű a helyzet, a kezelés és a magyarázat sem.
Kereszt vagy vízszintes irányú barázdák kialakulhatnak természetellenes körömnövekedés hatására, de okozhatja valamilyen fertőzés, mint például influenza, de körömgomba is.
Influenza következményeként megjelenő barázdák esetén a barázdák nem azonnal jelennek meg, hanem csak a betegség lefolyása után, ezért kevesen gondolnak rá, mint okra.
Amennyiben a vízszintes barázdák mellett el is színeződik a köröm, úgy gyanakodhatunk körömgombára is.


Hogyan ismerhető fel a körömgomba?
A körömgomba általában a köröm végénél jelenik meg először, majd kiterjedhet az egész köröm felületére. Jellemző tünetei a sárgás, barnás elszíneződés, a köröm megvastagodása. Ennek oka, hogy a körömgomba elpusztítja a keratint, ami fő alkotóeleme a körömnek, és egyben a köröm leválik a körömágyról.
A körömgombát vegyük nagyon komolyan, akár kezünkön, akár lábunkon jelenik meg!
Érdemes tudni, hogy körömgomba elleni készítménnyel kell kezelni, mely hasonló, mint a körömlakk. 

A kezelés ideje a körömgomba kiterjedésétől és fajtájától függően hónapokat is igénybe vehet!

A körömgomba elleni készítmények nem olcsók!

Továbbá érdemes tudni, hogy a körömgomba FERTŐZŐ!
Ezért ne csak arra figyeljünk, hogy közösségi tusolóban, fürdőhelyen papucsot használjunk, és alaposan mossuk meg lábainkat, kezeinket, hanem arra is, hogy mi ne fertőzzünk meg másokat!
Ez értendő a családtagokra is! Az kiemelt higiéniai szabályok betartásával megelőzhetjük a fertőzést, mások megfertőzését és a felülfertőzést is. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat