18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

D-vitamin hiány tünetei – Túladagolható - Ne szedd feleslegesen!

Megosztás
Egészség

Azért, mert mondják, nem szabad nyakra-főre szedni a D-vitamint. Csak akkor szedjük, ha indokolt, és valóban D-vitamin hiányban szenvedünk! Ezek a tünetei a D-vitamin hiánynak!


Különösen a sötét, hűvös hónapokban jut kevés D-vitaminhoz a szervezet, mivel a D-vitamin képzéshez napfényre is szükség van.
Hiába a sok reklám, nem feltétlenül szenvedünk D-vitamin hiányban, ezért csak akkor szedjük, ha az valóban indokolt.

Milyen tünetei lehetnek a D-vitamin hiánynak?


D-vitamin és a fény
Nyugtalannak érezzük magunkat és végtelenül fáradtnak is? Ennek lehet oka a D-vitamin hiány.
Különösen a sötét hónapokban lehet erre gyanakodni.
Ugyanis a napsugarak valójában a legfontosabb alkotóelemei a D-vitamin képzésnek. Közel a 90% D-vitamin napfény által előállított része szívódik fel a szervezetben.

D-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Az étrend is különösen fontos ebben a napfényszegény időszakban. Érdemes igyekezni a D-vitamint természetes módon pótolni, amihez a következő élelmiszerek is hozzájárulnak:
Halak
Máj 
Tojássárgája
Avokádó 
Ömlesztett sajt
Gouda sajtfélék
Gombafélék 
Tej 
Vaj 

Míg a D3-vitamin (a kolekalciferol és a D-csoport legismertebb vitaminja) a bőrön keresztül az UV sugárzás révén jut be a szervezetbe, a D2-vitamint (ergokalciferolt) bizonyos ételek tartalmazzák, és így jut a szervezetbe.
Azonban a D-vitamin csak kis mennyiségben található meg az élelmiszerekben, a D-vitamin felnőtt napi szükségletének csupán 20% -a képes felszívódni az étrend révén.

Megkülönböztethetők a D-vitamin hiány tünetei felnőtteknél és gyerekeknél!

Ezt csak kevesen tudják…

A D-vitamin hiányának tünetei felnőtteknél
A D-vitamin hiányának mentális jelei lehetnek felnőttek esetében a koncentráció romlása és a szélsőséges hangulatingadozás, ami akár téli depresszióhoz is vezethet. A leggyakoribb fizikai tünetek a csont és hátfájás, a gyenge sebgyógyulás és a fertőzések iránti magas hajlam. Továbbá a „nyugtalan lábak szindrómáját” a D-vitaminhiány is okozhatja.

A D-vitamin-hiány tünetei gyermekeknél
Gyermekeknél a D-vitaminhiány főként olyan tüneteket idézhet elő, mint a nyugtalan alvás, erős verejtékezés, görcsök és késleltetett fogképződés. Súlyos esetben és mértékű, tartós D-vitamin hiány esetén a még fejlődésben lévő csontozat is deformitást mutathat.

D-vitamin szervezetre gyakorolt hatása
A D-vitamin felelős a jó közérzetért, humorét, mivel biztosítja a szerotonin és dopamin hormonok megfelelő mennyiségű képződését.
De szerepet játszik a csontképződésben, valamint a kacium és foszfát egyensúly szabályozásában.

Napi D-vitamin szükséglet

Mennyi D-vitamint szedjünk?


Serdülőknek és felnőtteknek (ideértve a terhes és szoptató nőket is), az ajánlott és javasolt mennyiség napi 20 μg D-vitamint.
Egy éven aluli csecsemőknek ennek a dózisnak a napi indikatív felét kell fogyasztaniuk, azaz (1 μg = 40 nemzetközi egység (NE), 1 NE = 0,025 μg).Miért alakulhat ki D-vitamin hiány?
Kiegyensúlyozatlan étrend és táplálkozás, kevés napfény, helytelen életmód, mind mind eredményezhetnek D-vitamin hiányt.Mit tegyünk, hogy ne legyen D-vitamin hiányunk és mesterségesen se kelljen pótolni azt?
Még napi 15-20 perc napközbeni séta is fellendítheti a D-vitamin termelését szervezetünkben.
Amennyiben ez nem elégséges, és észleljük a D-vitamin hiányának tüneteit, úgy azt mesterségesen kell pótolni. DE
De csakis ellenőrzött körülmények között, ugyanis a D-vitamin túladagolható.
Ennek tünetei és következményei a következők lehetnek:
A túladagolás mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, fáradtság, émelygés, hasmenés vagy székrekedés, súlyos szomjúságérzet és szívritmuszavar.
Hosszú távon szedve feleslegesen a D-vitamint, az veseelégtelenséghez is vezethet.Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat