18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mégsem hizlal a BURGONYA? – De csak, ha ÍGY készíted el!

Megosztás
Életmód

A köztudatban az él, hogy a burgonya hizlaló étel, de, ha egy kicsit megvizsgáljuk az összetevőit és párosítjuk a kémiával, no meg egy kis biológiával, akkor valami egészen ÉRDEKES eredményt kapunk. A burgonya valóban hizlalhat, de, ha így készíted el, akkor még diéta is lehet belőle!


Tészta, burgonya, rizs, rengeteg étel van, amiről azt gondoljuk, és tudjuk is, hogy hizlalhat, mégis nélkülözhetetlen részei étrendünknek.
Azonban, ha az előkészítésükre odafigyelünk, akkor akár egészségesek is lehetnek, és nem fognak hizlalni. 
Az egyik ilyen kulcsszó például a burgonyával kapcsolatban, a keményítő!

A keményítő valóban magas arányban található a burgonyában, azonban, ha elkészítés után hagyjuk kihűlni és újra melegítjük, akkor az összetétele megváltozik! Ez a kémiai folyamat alkalmassá teheti, hogy a burgonyával fogyni is lehessen….
Ezt csak kevesen tudják!

Hogyan változik meg a burgonya összetevő tartalma hő hatására?

A burgonyában a keményítő aránya nagyon magas, amely az emésztés során kisebb cukor egységekre oszlik, és elfogyasztása után megemeli a vércukor szintet.
Ez ugyan rövid időre energiát biztosít, de később fáradtak és energiahiányosak leszünk.
Nem csoda tehát, ha ezeket a magas szénhidráttartalmú ételeket gyakran inkább kiiktatjuk az étrendből.
Ez a folyamat azonban megváltoztatható, ha hagyjuk, hogy például a főtt burgonya körülbelül tizenkét órán át lehűljön, majd hidegen vagy újra melegítve fogyasztjuk.

Rezisztens keményítő
A hőmérséklet változása miatt keményítőkristályok képződnek, amelyek kevésbé emészthetők a test számára, ezt nevezzük rezisztens keményítőnek.

Ebben a szakaszban összehasonlíthatók/megkülönböztethetők a rostok, amelyek nagy részét a bélben levő enzimek nem tudnak lebontani.
Körülbelül 10%-al kevesebb energiát vesz fel így a test, és hosszabb ideig is tárolja azt, emiatt lehetséges, hogy pozitívan befolyásolja az alakot. Hogyan lehet fogyni a burgonyával?
A hő hatására kristállyá alakult keményítő lehetővé teszi a test számára, hogy az emésztés folyamat hatékonyabb legyen, amivel kalóriát takaríthat meg. A vércukorszint lassabban emelkedik a lehűtött burgonyával, ezért csökken az éhségérzet, és kitolódik a jóllakottság érzete.

 

By the way: Ugyanaz a hatás vonatkozik a tészta és a rizsre is!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek