Szelíd gesztenye – Hogyan készítsd el – Lépésről lépésre - Így lesz vaj puha
Megosztás 
ÓÓÓ, az a fantasztikus szelíd gesztenye, nem maradhat el ősz és tél sem, hogy ne együnk belőle.
Az utcai árusoknál pici zacskóban, kezünket melengetve, nincs is jobb érzés a hidegben.
Az illata mesés, az íze mennyei.
A szelíd gesztenye otthon is elkészíthető, ráadásul nagyon egyszerűen.
Tippek a vásárláshoz és elkészítéshez.
Hogyan készítsük elő a szelíd gesztenyét, hogy az valóban puha legyen, ne száradjon ki?
A szelíd gesztenyének több elkészítése módja is létezik, de legismertebb a sütőben történő sütés.
Mítosz van van jelentőségé, hogy hol vágjuk be a gesztenyét?
Mert be kell „irdalni”, ha azt szeretnénk, hogy puha legyen…
A hagyomány szerint a gesztenye hegyes oldalát vágjuk be kereszt alakban, de van, aki az alsó részét vagy oldalát.



Megmosni vagy sem?
A gesztenyéket meg is moshatjuk irdalás előtt, de sokkal jobb, ha a tepsibe teszünk kevés vizet, mert a gőzben a gesztenye puhára fog sülni és nem szárad ki.
Milyen hőfokon süssük a gesztenyét és mennyi ideig?
A sütőt melegítsük fel 200 ° C / keringető funkcióval, és a gesztenyéket süssük 15-20 percig.

De nem csak tepsiben lehet!
Tűzálló edénybe, jénaiba is tehetjük a gesztenyéket, és ez is megakadályozhatja, hogy a gesztenye ne száradjon ki.
Hámozzuk meg
A gesztenyéket tálalás előtt pucoljuk meg, és ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor le kell fedni frissen tartó fóliával, különben kiszárad.
Legfinomabb azonban a szelíd gesztenye, ha közvetlenül sütés után fogyasztjuk el.
Tipp
A gesztenye sütés utáni pucolását nagyban megkönnyíti, ha még irdalás előtt 1 órára hideg vízbe áztatjuk őket.
Szelíd gesztenye sós vízben megfőzve
Alternatív megoldás lehet, ha a gesztenyét megfőzzük sós vízben körülbelül 10-15 perc alatt.
Ebben az esetben azonban számolnunk kell vele, hogy a sütés által megjelenő aromák és ízek hiányozni fognak.
Ezért a gesztenye megfőzését leginkább levesekhez, pürékhez ajánlják a szakemberek.
Tipp gesztenye vásárláshoz
Honnan tudhatjuk, hogy a szelíd gesztenye jó minőségű?
Mert, hogy az ára igen borsos…
A teljesen sértetlen felületű gesztenyéket válogassuk ki. Amelyiken lyukakat látunk, göcsörtös a felszíne, esetleg ráncos, mert elkezdett összeszáradni, azt jobb nem megvásárolni.
Víz teszt
A víz tesztet a boltokban nem tudjuk kipróbálni, de otthon igen. Tegyük a gesztenyéket vízzel teli tálba. Amennyiben a gesztenye lesüllyed, úgy az jó minőségre utal. Amennyiben viszont a víz felszínén úszik, úgy legjobb, ha nem is sütjük meg, hanem kidobjuk.
Megosztás
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget.
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat!