18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kanyaró – Nagyon fertőző és VISSZATÉRT! – Egyre több a megbetegedés!

Megosztás
Egészség

A kanyaró visszatért, és Európában robbanás szerűen nő a fertőzöttek száma. Különösen kiszolgáltatottnak tekintik az öt évnél fiatalabb gyermekeket és a legyengült immunrendszerű felnőtteket, időseket. Tehát szinte mindenki érint! Mennyire veszélyes a kanyaróvírus?


Mindent a kanyaróról, amit ma sokan nem vesznek komolyan!

Hogyan és mennyi ideig fertőz a kanyaró? 
Hogyan kezelhető a kanyaró? 
Milyen rejtett veszélyek vannak kanyaró fertőzés esetén? Szövődmények?
Hogyan lehet megelőzni a kanyarót? 

A kanyaró nagyon fertőző betegség. 100 ember közül, akik még soha nem kapták el a kanyarót, és nem is kapták meg a kanyaró elleni védőoltást, 95 ember kapja el azt, amint a kanyaró vírusával bármilyen módon érintkezik.
Ezért érdemes egy kicsit jobban megismerni ezt a rendkívül veszélyes vírust!

Jelenlegi helyzet
A kanyaró járt már a teljes kipusztulás fázisánál is, a WHO legfrissebb adatai azonban koránt sem ezt tükrözik.
Csak 2019-ben az első 6 hónapban 90.000 esetet regisztráltak Európa szerte, ami a 2018 azonos időszakához képest 50% emelkedést jelent.
Különösen 4 országot érintett a kanyaró kitörése. A kanyarós esetek 78%-át Ukrajnában, Kazahsztánban, Grúziában és Oroszországban regisztrálták.
Ezen kívül Nagy-Britannia, Görögország, Albánia és Cseh ország területein is regisztráltak már kanyarós eseteket.
Németországban a helyzet még nem nevezhető katasztrofálisnak, a Robert Koch Intézet 2019-ben július végéig mindösszesen 450 esetet regisztrált.

Hogyan fertőződhetünk meg a kanyaró vírusával, és mennyi ideig fertőz?
Már a kanyarókiütés előtt három-öt nappal a fertőzött személy fertőző. A fertőzés kockázata a kiütés után négy nappal még mindig fennáll. A fertőzés legnagyobb kockázatát azonban a tipikus kanyarókiütés kitörése előtt lenne érdemes felismerni.
A kanyaró inkubációs (lappangási idő) periódusa általában nyolc-tíz nap. A kiütés általában két héttel a fertőzés után jelentkezik.


Kétféle módon fertőződhetünk meg a kanyaró vírusával

Cseppfertőzés: A vírust tartalmazó nyálcseppek a környezeti levegőbe kerülnek. Ezeket más emberek belélegezhetik.

Veszélyes!
A kanyaróvírusok akár két órán keresztül életben maradhatnak a levegőben.

Közvetlen érintkezés a betegek fertőző nazális vagy garat szekrécióival. Ilyen lehet például ugyanazon evőeszköz használata.

Milyen a kanyaró betegség lefolyása?
A kanyaró betegségének folyamata két szakaszra oszlik. Ezt követően, mint minden fertőző betegség esetén, a vírus pusztulási fázisa következik.

Kanyaró fertőzés szakaszai
1) Jellemzően influenza szerű tünetek jelentkeznek, ide tartoznak a láz, megfázás, torokfájás és száraz köhögés. De még a felpuffadt arc, fáradtság, melyet fejfájás és hasi fájdalom, valamint kötőhártya gyulladás, hasmenés vagy székrekedés is kísérhet, mint mellékhatás. 


2) Csak ebben a szakaszban jelenik meg a tipikus kanyaró kiütés. Vörös, összefolyó foltok, melyek mérete 3-6 mm, a kiütések a fül környékén jelentkeznek először, majd végig terjed az egész testen. Csak a tenyéren és talpakon nem jelennek meg a foltok! Az idő múlásával a foltok színe megváltozik, és sötétebbé válnak, amíg kékes-lilás árnyalatúak nem lesznek. Ezek mellett lázas görcsök is jelentkezhetnek. 


3) A harmadik szakasz az, amikor a betegség enyhülni kezd. A tipikus kanyaró foltok 4-7 nap eltelte után pontosan abban a sorrendben halványulnak el, amilyenben megjelentek. A foltok fakulása gyakran bőrhámlással, korpásodással jár. Jó hír, hogy a kiütések múlásával az összes többi panasz is elmúlik. Ennek ellenére a betegség elmúlása után a kanyaróval fertőzötteknek körülbelül 2 hét szükséges a teljes regenerálódáshoz. Nagyon fontos! Kevesen tudják, de a kanyaró betegség elmúlása után körülbelül 6 héttel fokozódik a kanyaró fertőződésre való érzékenység, hajlam!
Hogyan kezelhető a kanyaró?
Sajnos különösebb kezelési módszer nem létezik kanyaró esetén. Csak a tüneteken lehet enyhíteni. Ajánlott ilyenkor, mint általános tanács:
Fekvés, lázcsillapítás, köhögéscsillapítás, antibiotikum szedése, amennyiben van másmilyen bakteriális fertőzés is.

Milyen szövődményei lehetnek a kanyarónak?
Fülgyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, hasmenés, felső légutak vírusos fertőzése (Pszeudo-Krupp)…

Hogyan lehet a kanyaró ellen védekezni?
Az egyik óvintézkedés lehet a kanyaró elleni védőoltás.
Amennyiben gyanítjuk, hogy valamely családtagunk kanyaróval fertőzött, úgy azonnal forduljunk orvoshoz, mert vannak óvintézkedések, melyek segíthetnek, hogy a család többi tagja ne kapja el.

Jó hír a kanyaróval kapcsolatban, miszerint aki már egyszer megfertőződött vele, az nem kaphatja el újra. Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat