18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ranitidin tartalom – Gyomorsav túltengés – Veszélyes gyógyszer alapanyag

Megosztás
Egészség

Hallottunk már a ranitidin hatóanyagról? Gyomorsav túltengés, reflux… Ez az alapanyag veszélyes lehet! Visszahívják a készítményeket!


Nagyon nem hangzik jól az a veszélyre való felhívás, mit nemrég tettek közzé.
Különösen azokat érintheti, akik gyomorsav túltengésre vagy reflux kísérő tünetekre szednek ranitidin tartalmú gyógyszert.
Még elgondolkodtatóbb, hogy a gyógyszer szedését nem szabad egyik napról a másikra elhagyni, még annak ellenére sem, hogy szennyeződést mutattak ki bennük.
A gyógyszergyártó Saraca Laboratories Limited elővigyázatosságból felhívja a figyelmet a ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyógyszereire.

Ezeket a készítményeket gyomorsav termelés szabályozására használják gyomorégés, reflux betegségek esetén, vagy gyomorfekély megelőzésére.

Most azonban a betegeknek át kell nézniük gyógyszereiket. 

Mivel a Szövetségi Gyógyszer és Orvosi Eszközök Intézete (BfArM) tájékoztatta a ranitidint tartalmazó gyógyszerek visszahívásáról a Saraca Laboratories Limited hatóanyaggyártót.

Mi ennek az oka?
Az ok nem más, mint hogy a hatóanyag lehetséges szennyeződést és egy esetlegesen rákkeltő anyaggal szennyezett. A szennyeződés a további gyártók aktív összetevőit is befolyásolhatja - magyarázza a BfArM.
A visszahívás mindenekelőtt azonban még csak óvintézkedés volt!

Fontos javaslat
Amennyiben a fenti gyógyszert szedjük, nem szabad a gyógyszer szedését anélkül abbahagyni, hogy orvosunkkal nem konzultálnánk!
Miért? Mi lehet a következménye, ha egyik napról a másikra nem szedjük tovább a ranitidint tartalmazó gyógyszert?

A hirtelen megvonás egészségügyi kockázata sokszor magasabb, mint a szennyeződés által okozott lehetséges kockázat. A hatóságok szerint itt NINCS akut kockázat ennek ellenére sem.

Az érintett ranitidint tartalmazó gyógyszerek listája:
Ranitidine-ratiopharm® 150 mg és 300 mg, 20, 50 és 100 filmtabletta, mindegyik tételnél lejárati idő: 20/2021.

Ranitidine-ratiopharm® 50 mg / 5 ml, 5x5 ml oldatos injekció, az összes tétel lejárati ideje: 20/2021

Ranitidine AbZ 150 mg és 300 mg, 50 és 100 filmtabletta, minden tétel esetében a lejárati idő: 20/2021

Ranitidine 75 - 1 A Pharma, 10 és 14 filmtabletta, minden tétel

Ranitidine 150 és 300 - 1 A Pharma, 20, 50 és 100 filmtabletta, minden tétel

Ranitic® 75 mg akut gyomorégés esetén, 14 tabletta, minden tétel

Ranitic® 150 mg és 300 mg, 20, 50 és 100 filmtabletta, minden tétel

Ranibeta 300, 50 és 100 filmtabletta, tételek C700074, C700076, C700078


Visszahívás tisztán óvatosságból!
Mivel a Sartanen nitrozaminokkal való szennyezés miatt visszahívásra került, az európai kockázatcsökkentő intézkedéseket kell alkalmazni, amelynek eredményeként más gyógyszereket is óvintézkedésként tesztelnek a nitrozaminok vonatkozásában VILÁGSZERTE.

A fent említett gyártó ranitidinnel rendelkező gyógyszereiben kis mennyiségű nitrogén-amin-N-nitrozodimetil-amint (NDMA) detektáltak. Mivel ezt az anyagot a WHO és az EU Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége az embernél rákkeltő hatásúnak minősíti, ezért a ranitidint tartalmazó gyógyszereket elővigyázatosságból visszahívják.

A BfArM szerint azonban mindegyik ranitidintartalmú gyógyszerrel kapcsolatban még nem állnak rendelkezésre konkrét eredmények, hogy van-e szennyeződés bennük, és az milyen koncentrációt képviselhet. 

„Mindaddig, amíg ezt nem tisztázzuk, a Saraca Laboratories Limited gyártó hatóanyagot tartalmazó összes tétele visszahívásra kerül a prevenciós egészségvédelem érdekében.”

Fontos!
Amennyiben ranitidint tartalmazó készítményt szedünk, kérdéseinkkel mindenképpen forduljunk szakorvosunkhoz!

Ugyanis

Alternatív megoldásként számos olyan gyógyszer alkalmazható, amely ugyanabban az indikációban használható, mint a ranitidin, és jóváhagyásra kerül a kezelésre. A BfArM azt is hangsúlyozza, hogy nincs akut betegkockázat.


Forrás


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat