18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Miért lehetnek ősz hajszálaid akár már 30 éves korodban? - B12 vitamin és az életmód

Megosztás
Szépség

Az első ősz hajszálak megjelenése mindenkit lesokkol. Nem csak a nőket, hanem a férfiakat is. De érthetetlen, ha valaki akár már 30 évesen elkezd őszülni. Pedig van rá magyarázat!


Egyáltalán miért válik fehérré hajunk? Miért őszülünk? 
Miért lehetséges, hogy egyesek akár már 25-30 évesen elkezdenek őszülni? 
4 oka is lehet! 
Meg lehet akadályozni az őszülés folyamatát? 

Az őszülő hajnak nem feltétlenül van köze az öregedéshez, azonban sokan annak tulajdonítják.
Vannak, akik csak például 50 éves koruk környékén kezdenek őszülni.
De miért lehetséges, hogy vannak, akik akár már 25-30 évesen őszülni kezdenek?

Elsősorban az életmód tehető felelőssé érte, és csak másodsorban a genetika.
Tehát jó hír, miszerint az őszülést, ha megakadályozni nem is lehet, de meg lehet hosszabbítani a szürke és fehér hajszálak nélküli időszakot.


Miért őszülünk? Miért lesznek hajszálaink szürkés, majd fehér színűek?
A haj fő alkotóeleme a keratin, ezen kívül a haj szerkezete melanint is tartalmaz, ami pedig hajunk színéért felelős.
A melanin a hajhagyma sejtjeiben képződik, más néven a melanociták.
Barna, vörös vagy fekete pigmentekből tevődik össze minden ember hajszíne, 30 éves kor környékén általánosságban elmondható, hogy a melanin termelés lecsökken.
Ekkor jelenhetnek meg a szürkés vagy fehér hajszálak.

Érdekesség
Tudtuk, hogy a vörös hajú emberek átlagosan hamarabb és gyorsabban őszülnek, mint a más hajszínnel rendelkezők.? Pedig így van! Az okát azonban a tudósok máig nem tudták megfejteni.Miért őszülhetnek egyesek akár már 25-30 éves korukban?
A gének is okolhatók a korai őszülésért, de a külső tényezők is nagy szerepet játszanak benne, mikor kezdünk el őszülni.
A hormonális betegségek, stressz, vitaminhiány, elégtelen és egyoldalú táplálkozás, mind felgyorsíthatják az őszülés folyamatát.

Okok

Stressz, ami a haj korai őszüléséhez vezethet, mert a stressz a hajhagymákat is kimeríti, nem csak az idegrendszert és bonyolult összefüggésben az egész testet is. Ez lehet az egyik magyarázat arra, ha valaki már nagyon fiatalon elkezd őszülni.

Betegségek szintén okozhatnak korai őszülést, mint például a pajzsmirigy vagy autoimmun betegségek. Ezek a betegségek a hajhagymákat is megtámadják, ezért lesz ősz a hajunk.

Vitaminhiány is okozhat korai őszülést, hiszen a hajhagymáknak vitaminra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és kellő mennyiségű melanin termeléshez. Ezért is nem szabad például egyoldalú diétát folytatni!
Különösen a B12 vitamin hiánya okozhat korai őszülést. Ez a vitamin például a tojásban található meg nagy mennyiségben. Tehát szedjünk B12 vitamint őszülés ellen, de csak a csomagoláson feltüntetett mennyiségben szabad adagolni!

Nikotin is okozhat korai őszülést. A dohányosoknak nem csak bőre sínyli meg a nikotin káros hatásait, hanem hajuk is. Kutatások kimutatták, hogy a nikotin és őszülés között szoros kapcsolat van 30 éves kor felett.Hogyan lehet megakadályozni a korai őszülést?
Az egészséges életmód, ami ugyan elcsépelten hangzik, sokat segíthet, és egyben a legfontosabb őszülést késleltető tipp.
Ezen kívül érdemes tartózkodnunk a magas arányú cukor bevitelétől, mert a cukor megfosztja szervezetünket a fontos vitaminoktól és ásványi anyagoktól. Ugyan ez vonatkozik a mesterséges étel színező termékekre is.
Továbbá a hajfestés, habár fiatal korban még csak divat, nagyban hozzájárulhat a korai őszüléshez, hiszen a hajfestékekben található vegyi anyagok nem feltétlenül támogatják az egészséges hajhagymák életfunkcióit.

Mit lehet tenni, ha már elkezdtünk őszülni?
Két lehetőségünk maradt ekkor. Vagy elfogadjuk, hogy őszülünk, és maradunk a természetes hajszínnél, mint az az alábbi galériában is látható. Vagy elkezdjük festeni, színezni hajunkat.Az ősz hajszín is lehet elegáns!

Kattints a képre, és nézd meg!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat