18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hatóanyagok a tengerből - Alulértékelt öregedésgátló alkotóelemek- Az óceánok kincsei ENCIKLOPÉDIA

Megosztás
Szépség

Divatos kifejezés lett mára az anti aging, mint öregedésgátló, de vajon tudjuk-e, hogy mi van a termékekben? A medúza nem kerül valójában az arcra, és az algát sem növény formájában használjuk szépészeti célra… Tudtuk, hogy az öregedésgátló termékekben tengeri fű is van? Mi van bennük, amitől annyira hatékonyak? Szépészeti biológia rengeteg érdekességgel!


Tudd meg, mit kensz magadra anti aging termékekkel!
Egyre többen vannak, akiket a szépségiparban előállított termékek hatékonyságán túl a miértek is érdekelnek.
És ez nagyon jó!

Hiszen nem mindegy mit vásárolunk meg a boltokban.

Mi a titka az öregedésgátló termékeknek?
Egy kis biológia a szépészetben!
Milyen hatóanyagokat tartalmazhatnak az anti aging termékek?
Az óceánok tele vannak titkokkal, a legmélyebb mélységekbe csak néhányszor sikerült lejutni, ezért is nagyon rejtélyesek, éppen úgy, mint a Hold felszíne is, amiről még mindig keveset tudunk. Mi lehet az óceánok mélyén? Éppen ezért foglalkozik a tudomány is intenzíven ezzel a témakörrel is.
A tenger rengeteg kérdésre választ adhat, és ad is, mint azt Dr. Ulrike-Staiger biológus állítja a stuttgarti Frauenhofer Intézet munkatársaként. Ő nem más, mint az algák kutatásával foglalkozó részleg technikai vezetője.

Határtalan sokféleség
A biodiverzitás óriási, becslések szerint körülbelül 500 000 életforma létezik az óceánokban, amelyek közül kevesebb, mint 100 000 ismert.
Algák, medúzák, korallok, szivacsok, baktériumok ... Minden héten körülbelül 35 új szervezetet fedeznek fel, amelyek közül néhánynak megvan a képessége, hogy egészségesebbé és szebbé tegyen minket.

De nem csak olyan jó anyagokat tárolnak ezek az élő szervezetek, mint az ásványi anyagok, fehérjéket és vitaminokat, hanem mérgeket is! Ólom, kadmium, higany, arzén ... 
"Eközben nincs olyan tengervízminta, amely mentes lenne a mikroplasztikától, legfeljebb öt részecskétől, melyek Milliméter méretűek "- mondja Dr. Elke Fischer, a hamburgi egyetem fizikai földrajzának laboratóriumi vezetője. "

A műanyag nagyon nagy mélységben is felhalmozódik a tengerfenéken." Fischer 2011 óta vizsgálja ezt a területet, és még mindig nem látható számára pontosan, mennyi műanyag folyik át az óceánokon: "Pedig mérési módszereink mikrométer pontosságúak.
A nanorészecskékre jelenleg nincs analitikai módszer. " Vannak algák és más élőlények, melyek hatóanyagai még így is alkalmasak a vizsgálatokra.

A faj védelme érdekében a tengeri állatokat és növényeket általában ma már tenyésztik.


Annak érdekében, hogy csak az ápolószerekben, és természetesen a növények és állatok védelmében is megmaradjon az ökológiai egyensúly, az összetevőket nem csupán az óceánokból nyerik ki például az anti aging termékekhez, hanem kifinomult tenyésztési eljárással mesterségesen szaporítják is.
Mit jelent ez?
A vizet tehát akva kultúrákban készítik elő, szennyeződésektől és mikroplasztikáktól mentesen.

"A laboratóriumban meghatározzák az algafajok számára a fény, a hőmérséklet, a pH, és a tápanyagok optimális életkörülményeit" - mondta Ulrike Schmid-Staiger. 

„Így lehetséges, hogy az ellenőrzött tenyésztésből származó algák még hatékonyabbak lehetnek, mint a nyílt tengeren élő algák."

Ily módon minden organizmus megvédhető és reprodukálható, még a korallok és a szivacsok is, amelyekhez azonban valamivel több türelemre van szükség, mivel nagyon lassan növekednek.


A csodálatos algák
Ezek kisebbek lehetnek, mint egy tű feje, és akár olyan hosszúak is lehetnek, mint egy jumbo sugárhajtóműve.

Mi teszi őt olyan érdekessé a bőrkutatás szempontjából?

Egy kilogramm tengeri alga legfeljebb 100 000 liter tengervíz hatóanyagot tartalmaz, így az algák 1000-szer több jódot, 100-szor több kalciumot, valamint tízszer több magnéziumot és rezet tárolhatnak, mint a szárazföldi növények. Döbbenetes!
A bennük található vitaminok és ásványi anyagok védik az algákat a környezeti hatásoktól, és harcolnak a szabad gyökök ellen, a bennük lévő fehérjék energiával látják el a bőr sejtjeit, a klorofill javítják a bőr oxigénellátását, a cukrok pedig megkötik a nedvességet.
Több mint 500 000 faja létezik az algáknak. A négy nagy család a zöld, a barna, a vörös és mikroalga, sokuk megtalálható a kozmetikumokban.

Például az erőteljes vörös alga, a "Chondus crispus" öngyógyító képességei lenyűgözték Caroline Nègre a Biotherm kutatási osztályának vezetőjét. Biotechnológiai úton előállított anyagok, kombinálva és felhasználva a bőr számára. "
A molekulák 10 000-szer kisebbek, mint egy pórus, ezért az extraktum különösen mélyre képes hatolni a bőrben.

A barna alga "Wakame"

A „Wakame” egyenetlen barna algákban a spórákat az óceánban gyűjtik össze, majd a laboratóriumban vagy a szabadtéri medencékben méter hosszúra növesztik őket, tehát a tenyésztés betakarítás és az ökoszisztéma beavatkozása nélkül zajlik a folyamat.
A bőrt erősítő kivonatok, mint például a Phyris, Normandiaból származnak. A kozmetikumok szempontjából nagy jelentőségű kincsek között szerepelnek a vörös lilák, amelyek akár 400 fokos hőmérsékleten is kibocsátanak hatóanyagokat hidrotermális forrásokban, alig 5000 méter alatt a tenger felszín alatt.
Az érzékeny bőrre készült krémekben a túlélési enzimek természetes hőpajzsként működnek, és védik a lipideket, fehérjéket és a bőr DNS-ét.

Egészen más képességekkel rendelkezik például a tölcsér alakú "Padina pavonica", ami nem más, mint egy ventilátor alakú barna alga. Ez az alga típus megszűri a vizet, és közben szilárd védőburkolatot épít maga köré, és ez az, ami a kürt réteget biztosítja az anti aging krémekben. Éppen ezért ezek a termékek készülnek a szépségiparban kifejezetten száraz bőrre.

A laminaria alga

Egy másik barna alga, melyet Dr. Inez Linke fedezett fel és tanulmányozott. Ő az, aki kutatja a Balti-tenger tengeri életét és természetes formulákat készít az óceán élővilágából kozmetikai márka számára.

"A Laminaria algákat a Kiel-fjordban, tanúsított biogazdálkodási gazdaságunkban termesztjük, és az aktív összetevőket erjesztéssel nyerjük ki belőlük."
A Kiel tengerparti biológus meglátása szerint:
„Az ismert nyersanyagok jobb kihasználása érdekében a tengerből újonnan történő folyamatos halászat helyett gyakran csak néhány alga aktív anyagát használják fel, a hátra maradó alga részeket vissza lehet juttatni az óceánokba, aminek hatására sokkal fenntarthatóbb lenne a környezet, és biomassza teljes egészében felhasználásra kerülne.
Az enzimeket és a cukrokat mindaddig extraháljuk, amíg csak a sejtfal összetevők maradnak, amelyek továbbra is alkalmasak lehetnek energia előállítására.
Dr. Inez Linke jelenleg a Kieli Egyetemmel fizikai és kémiai szűrők nélküli fényvédő eszközön dolgozik, amelyek részben valódi terhelést jelentenek a tengeri szervezetek számára.
"Az alapot az algák alkotják, amelyek intenzív napfényben védő anyagokat állítanak elő, és csak azért tartjuk őket életben, mert működési elvüket akarjuk a bőrre átvinni, és egy teljesen természetes fényvédőt kifejleszteni."

Tengeri spárga

Ő az algák távoli rokonai, és sekély parti vizekben él, ahol apály idején egy ideig a szabad ég alatt tartózkodik. Van egy különleges képessége, miszerint sok vizet megköt, ellenáll a kiszáradásnak, és száraz bőrre alkalmas krémek összetevőjeként lehet érdekes a szépségipar számára.

Medúza

Már a kezdetektől ott voltak a tengerben, körülbelül 670 millió éve úsznak a csalános állatfajhoz tartozó medúzák az óceánokban. A körülbelül 2500 fajuk létezik, 98%-ban vízből állnak, és testüket a kollagén tartja össze.
"Az egyetlen lény, amelynek „népsűrűsége” korábban drasztikusan megnőtt, és mára az ökológiai egyensúlyt fenyegetik. Éppen ezért öregedésgátló alkotóelemként mindenki számára hasznos helyzet alakulhat ki az óceánok és a szépség szempontjából is, ez az igazi Win-Win szituáció."

A csendes-óceáni gyökérbélű medúza kollagénje gyöngyöt képez a bőrön, amely növeli a nedvességtartalmat, meghúzza a bőrt és megkönnyíti a ráncok kisimítását."

Tengeri fű

A növény jelenleg nagyon vonzó karriert fut be a tengeri fű. Az árnyékoló műtrágya, szigetelő és töltőanyagként való létezéstől a krémek csodájáig. Ennyi területen használják alkotóelemeit. A virágzó tengeri moszat egész évben virágzik, szinte mindenhol. Az Északi-tengertől a Dél-csendes-óceániig. A tengeri fű gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, ásványi anyagokban, A és E vitaminban. Kivonatának antibakteriális hatása van, hidratálja és védi a szabad gyököktől a bőrt.

A remény hordozói - Korallok

Az ókori Egyiptomban mágikus gyógyító képességekkel ruházták fel őket, Nápolyban a babonás emberek a gonosz szellemek ellen apró mókusoknak formáztak belőle, míg Oroszországban szerencsés varázsaként a korall az esküvők elengedhetetlen kelléke lett.
A korallok maguk azonban koránt sem ennyire szerencsések.
Az óceánok felmelegedése elhalálozáshoz, az úgynevezett korallfehéredéshez vezetett. A vegyszerek ezenkívül terhelik a zátonyokat. Éppen ezért be is tiltották a korallok szépségiparban történő felhasználását.

Még akkor is, ha gyulladáscsökkentő terpenoidjai ellenállóvá teszik a bőrt.
A Straubingi Fraunhofer Intézet azonban jelenleg is dolgozik a természetes bioszintézis dekódolásán, annak érdekében, hogy a jövőben környezetbarát módon lehessen előállítani korallokat.

De erre még várni kell.


Ennyi érdekesség után ki ne szeretne tengerbiológus lenni? 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat