18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

FODMAP – Diéta – Mit nem szabad enni irritábilis bélszindróma esetén? - Bél szindróma LEXIKON

Megosztás
Egészség

Nem mindenki számára ajánlott minden diéta típus, és azok számára, akik irritábilis bélszindrómában szenvednek, különösen oda kell figyelniük, hogy mit esznek. Nem csak diéta szempontjából, hanem a betegség kezelésére is alkalmas a FODMAP diéta.


Sok a tévhit az irritábilis bélszindrómával kapcsolatban is, és ha már hallottunk a FODMAP diétáról, akkor nagy valószínűséggel érintettek vagyunk.
Mint sok más téma esetében, ennél is érdemes megismerni az ok okozati összefüggéseket!

Milyen tünetei vannak az irritábilis bél szindrómának?
Bizonyos ételek fogyasztása óriási fájdalmat okoz a bélben, az érintetteket mindenféle emésztési zavar és fájdalom kínozza. Egyes tanulmányokban azt találták, hogy különösen bizonyos rövid szénláncú szénhidrátok fogyasztása problémás az irritábilis bélszindrómában szenvedőknél.
Ez ezért lehetséges, mert több emésztési gázt termel szervezetük, amelyek az RDS-ben ezenkívül megterhelik a már stresszes bélrendszert, és puffadáshoz, fájdalomhoz és hasmenéshez vezethetnek. Ezeket a szénhidrátokat FODMAP-oknak hívják, és innen ered a Fodmap étrend elnevezése is.

A következőkben megmutatjuk miből tevődik össze a Fodmap diéta, mire érdemes odafigyelni, mit szabad enni és mit NEM szabad enni.


Fontos
Mielőtt elkezdenénk a FODMAP étrendet, kérjünk ki szakorvosi tanácsot, miszerint valóban irritábilis bél szindrómában szenvedünk-e. Ugyanis a KRÓNIKUS GYOMORHURUTTAL JÁRÓ GYEREKBETEGSÉG, COELIAKIA vagy LISZTÉRZÉKENYSÉG tünetei hasonlóak lehetnek az irritábilis bél szindrómához. Coeliakia esetén a FODMAP étrend nem enyhíti a tüneteket, viszont az irritábilis bél szindróma tünetei javulhatnak.

A FODMAP rövidítés a "Fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok" kifejezésre. Meglehetősen bonyolultan hangzik, és a "fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok" magyarra fordítása sem nyújt sok segítséget.
Ezért egy kis magyarázat:

Erjeszthető

A FODMAP élelmiszerek bizonyos erjeszthető csoportba sorolható élelmiszerek, melyet a szénhidrátok és a cukoralkoholok befolyásolnak, hogy melyik csoportba sorolja őket a Fodmap diéta. Ezeket a rövid szénláncú szénhidrátokat a bél baktériumok nagyon gyorsan elkezdik erjeszteni. Amint a bélbaktériumok felszívják az emészthetetlen szénhidrátokat a vastagbélben, gázok szabadulnak fel.

Az oligoszacharidok

Az úgynevezett oligoszacharidok tulajdonképpen cukorvegyületek, amelyeket szintén különféle alcsoportokba lehet osztani:
Fruktánok: (más néven fruktooligoszacharidok): Ezek a fruktóz molekulák vegyületei. Ide tartoznak az olyan ételek, mint a búza, az inulin, a hagyma, a fokhagyma, a spárga és az articsóka.

Galakto-oligoszacharidok: Ezek a galaktóz, glükóz és fruktóz polimerei. A babban, hüvelyesekben, borsóban és szójababban találhatóak meg.


Diszacharidok

Ez két összekapcsolt monoszacharid. A leghíresebb képviselői:

Laktóz: Ez az az anyag, melyet a legtöbben ismernek. A tejben és a tejtermékekben található, és néhány ember számára kellemetlenséget okoz, konkrétan emészthetetlen számukra.

A monoszacharidok

A monoszacharidok a diszacharidokkal ellentétben, csak egy cukormolekulából állnak, ide tartoznak a következők:
Fruktóz: Ez a molekula elsősorban a gyümölcsben és a különféle édesítőszerekben található. A FODMAP étrend olyan gyümölcs és édesítőtípusokra összpontosít, amelyek több fruktózt tartalmaznak, mint glükózt. A következő ételeket kerülni kell: alma, körte, mangó, kukoricaszirup, agave szirup és sajnos a méz is.

Poliolok

A poliolok bizonyos cukor alkoholok, mint például:
Maltit, mannit, szorbit és xilit : ezek például a gombákban, csonthéjas gyümölcsök bizonyos fajtáiban, például sárgabarackban, cseresznyében, szilvában. Ezen túlmenően ezeket az alkoholokat cukormentes termékekben (rágógumik, édességek stb.) is felhasználják.

A következő képeken jól látható, miket nem szabad irritábilis bél szindrómában szenvedőknek enniük.


Ezen a képen pedig szintén egyértelműen látható, milyen élelmiszereket szabad irritábilis bél szindróma esetén enni.


Hogyan működik a FODMAP diéta?
A FODMAP étrend célja nem az állandó táplálkozási forma. Inkább arra szolgál, hogy bizonyos ételeket be és ki iktassunk étrendünkből. A tiltott élelmiszerek kiváltják és / vagy súlyosbítják az ingerlékeny bél tüneteit. Bárki, aki a tiltott élelmiszereket kiiktatja étrendjéből, számíthat rá, hogy tünetei enyhülni fognak.


Az étrend 2 szakaszból áll

Kizárási szakasz

Ezen idő alatt az összes tiltott FODMAP ételt ki kell zárni mielőbb az étrendből. A legjobb esetben ez a fázist 6-8 hét alatt meg is valósítható.

Újbóli bevezetés

Ettől a ponttól kezdve fokozatosan újból bevezethetők a magasabb FODMAP tartalmú élelmiszerek. Mindig egy új ételt adunk étrendünkhöz! Tehát kipróbáljuk, hogyan reagál erre szervezetünk, és hogy tolerálja-e azt. Ez nagyban az egyéntől függ! Amennyiben az adott összetevő nem okoz kellemetlenséget, akkor biztonságosan felvehetjük étrendünkbe. És ugyan így járunk el a többi engedélyezett élelmiszerrel is. Mindig csak egy élelmiszert teszteljünk, hogy jól látható legyen, mit nem tolerál szerveztünk. By the way, a legjobb, ha tüneti naplót vezetünk, így pontosan nyomon követhető minden észlelés.

Fontos!
Tudjunk róla, hogy sok étel ellenőrizetlen elhagyása hiányos tünetekhez vezethet. Ha irritábilis bél szindrómát diagnosztizáltak nálunk, fontos, hogy előbb szakorvossal egyeztessünk, mert ő tud olyan magas alapanyag tartalmú étrend kiegészítőket ajánlani, melyek segítségével minden szükséges tápanyag, ásványi anyag kellő mennyiségben kerül majd szervezetünkbe. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat