18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

EU Teszt – Szennyezett bambusz poharak – Újrahasznosítás?

Megosztás
Egészség

Milyen jól néznek ki a bambusz, újrahasznosított poharak, igazi trenddé váltak, ráadásul még a környezetet is óvhatjuk. Csakhogy egy új teszt rámutatott, hogy káros anyagokat is tartalmazhatnak!


Azok, akik újrahasznosított poharakból isszák napi kedvenc italukat, lehet, hogy nem feltétlenül óvják egészségüket.
A „Stiftung Warentest” figyelmeztet a bambuszpoharakban lévő esetleges szennyező anyagokra.

Az újrahasznosított, eldobható, praktikus poharakat gyakran bírálják az eldobható jellege és műanyag fedele miatt.
A bambuszpoharakban különösen népszerűek lettek az utóbbi időben, de nem árt óvatosnak lenni, mert a „Stiftung Warentest” (Terméktesztelő alapítvány” szerint káros anyagokat is tartalmazhatnak.

Mi lehet velük a probléma?
A probléma: A csészékben nem csupán ártalmatlan bambuszszálakat dolgoznak fel. A feltételezés szerint a természetes termék műanyagokat, például melaminot és formaldehidet (melamingyanta) tartalmazhat, amelyek enyhén savas környezetben, mint például a kávé, kioldódhatnak a pohárból.

Szennyező anyagok a bambuszpoharakban: A 12 tesztelt termék
A Stiftung Warentest összesen 12 terméket tesztelt. Az egyetlen olyan termék, amely tökéletesen megfelelet az elvárásoknak, habozás nélkül megvásárolható, a Chicmic Bamboo Cup volt. A többi termék esetében vagy negatívan befolyásolták a túlzott kibocsátást a beletöltött italok, vagy megtévesztő volt rajtuk a jelölés, vagy mindkettő egyszerre valósult meg.
Ez elég rossz arány.Milyen termékeket teszteltek még?
A Chicmic termékeken kívül tesztelték az Ikea (DE), az Aldi Nord, az Ebos, a Morning Hero, a Pandoo, a ppd, a Zuperzozial, az Ecoffee, a La Vida és a Rex London termékeit is!

A bambuszpoharakban található melamingyanta elvben nem veszélyes anyag, feltéve, hogy figyelembe veszünk néhány körülményt, például a 70 fokos hőmérsékleten történő felhasználást - ami már problémát jelenthet a bambuszpohárba töltött forró kávé esetében.

Stiftung Warentest szerint a tizenkét pohárból hét túlságosan magas melamin- és formaldehid vegyületet is tartalmazott, ami viszont az EU határértéke feletti.


"A melamin gyanta húgyhólyag- és vesebetegségeket, és irritációt okozhat a bőrön, a légzőrendszerben vagy a szemben, valamint orr és torokrákot is okozhat a belégzés során" - figyelmeztet a Stiftung Warentest.

Ezt jó tudni erről az anyagról!


Nem elegendő vagy félrevezető címkézés: a bambuszpoharak nem újrahasznosíthatók!
A lehetséges szennyezőanyag tartalom nem az egyetlen oka a Stiftung Warentest kritikájának!

Ne tedd mikrohullámú sütőbe!
Fontos a fogyasztók számára, hogy tudják, hogy a bambuszpoharak nem biztonságosak a mikrohullámú sütőbe téve, mivel a káros anyagok kioldódhatnak. Néhány gyártó például ezt az információt nem tüntette fel poharain. Azok, akik az újrahasznosítható poharakhoz fordulnak, gyakran környezetvédelmi okokból teszik ezt, ezért különös örömmel tölti el őket a természetes anyagok, például a bambusz használata. A csomagoláson gyakran javasolt "természetes termékkel" ellentétben a bambuszpoharak többsége nem is újrahasznosított anyagokból készül.

Nem minden gyártó adta ezt meg kétségtelenül a csomagoláson. Az olyan kifejezések, mint például a "természetes termék", megtévesztik azt, aki a poharat "újrahasznosíthatónak" gondolja.
A műanyag tartalom miatt a bambuszpoharakat előbb elégetik, amelyet néha energia újrahasznosításnak is neveznek, a „biológiailag lebontható” alkotóelemei miatt, de a műanyag ettől még megmarad.

Tanulság
Mint a teszt azt mutatja, az ilyen csésze megvásárlása előtt érdemes megvizsgálni a termékeket és a gyártó adatait. A Stiftung Warentest a legtöbb esetben azt javasoljuk.
A teljes teszt itt található.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat