18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Iskolától való félelem a gyerekeknél – Miért félnek a gyerekek az iskolakezdéstől? – Jelek és javaslatok!

Megosztás
Kicsi lélek

Az otthontól az iskolába történő átmenet nem minden gyermek számára könnyű. Sok gyereknél problémát okozhat az iskolától való félelem, és a szülőknek nem árt odafigyelniük a jelekre. Hogyan segíthetünk gyermekünknek? Iskolakezdő lelki KISOKOS!


Milyen tényezők állhatnak az iskolakezdési félelem mögött a gyerekeknél?

Félelem az ismeretlentől. 
Gyász és bánat. 
Feszült vagy beteg szülők, családtagok. 
Ijesztő tanár. 
Nyomáskényszer, megfelelési kényszer. 
Félelem az elutasítástól és a kirekesztéstől. 
Túl sok elvárás. 

Mindenekelőtt érdemes tudnia a szülőknek, hogy az iskolakezdés tulajdonképpen a gyerek számára egy ugrás az ismeretlenbe. Éppen úgy, ahogyan a szülőknek is.
A rengeteg inger, élmény az érzékenyebb gyerekeket megviselheti, és szükségük van a segítségre, támogatásra, pozitív ösztönzésre.

Jó tudni, hogy az iskolakezdés azoknak a gyerekeknek is nehézséget okozhat, akik már járnak iskolába, és egy új tanévet kezdenek.
Azonban azoknál a gyerekeknél, akik már jártak iskolába, és szoronganak az iskolakezdéstől, a háttérben több és másfajta okok állhatnak, mint azoknál a gyerekeknél, akik még csak most kezdik az első évet.
Fontos
A gyerekek nem tudják megfogalmazni az okokat, mert még hiányos a szókészletük, de az is lehet, hogy problémájuk túl összetett és nehéz.
A jobb átláthatóság és megértés érdekében nagyon fontos a sok beszélgetés. Esetenként érdemes lehet megtanulni gyermekünk szókincsét, amolyan speciális szótárként alkalmazva. Ez csak a beszélgetéseken keresztül érhető el.
Így lehet eljutni odáig, hogy megtudjuk, milyen okok állhatnak a szorongás és félelem hátterében. Fontos, hogy a család együttesen próbáljon meg segíteni a gyereknek.

Minden gyereket máshogyan lehet támogatni, pozitívan ösztönözni. gyakran az iskolai szorongás valamilyen családból hozott stresszhelyzetre vezethető vissza, melyet a gyermek nem képes egyedül feldolgozni.

Félelem az ismeretlentől
A beiratkozás szuper jó élmény lehet, és a legtöbb gyerek ezt így is éli meg. Azonban sokszor alábecsülhető ez a lelkesedése a gyerekeknek.
Automatikus berögződés, miszerint félünk az ismeretlentől, és valami rosszat sejtünk benne, holott még nincsen bizonyosságunk.

A gyerekeknél ez sokkal erősebben megjelenhet.


Különösen azoknál a gyerekeknél, ahol a család pesszimista, aggódó beállítottságú.
Ehhez nagy önfegyelemre és tudatosságra van szükség a szülőktől és családtagoktól, hogy a gyerekben ne a rosszat erősítsék fel.
Sokat segíthetünk gyermekünknek, ha tudatosítjuk benne, hogy szorongását, félelmeit komolyan vesszük és odafigyelünk rá.
Igyekezzünk mindent a lehetőségekhez képest pozitívan megvilágítani!

Ne használjunk olyan kifejezéseket, mint például:

„Igen, tudom, hogy félsz.”
„Nem lesz olyan rossz, mint gondolod.”

Ezek helyett használjuk inkább a következőket:

"Miért aggódsz? Nincsen rá semmi okod! "
"Miért gondolod azt, hogy rossz lesz? "
Rengeteg pozitív élményben lesz részed, és mi is itt vagyunk, ráadásul minket is érdekel, milyen események lesznek az iskolában, hiszen mi is jártunk, csak már régen volt. De legalább nosztalgiázunk.

Legyen például élmény program a füzetek és könyvek bekötése.
Maga az iskolára készülés folyamata is lehet közös családi élmény.

Ami pozitív, ha azzá tesszük!Gyász és bánat
Hogy jöhet az iskolakezdés témájához a gyász és bánat fogalmak?
Komolyan kell venni ezt a témakört is, mert, ha egy gyermek elvesztette valamelyik szülőjét, esetleg testvérét, akkor bizony még az átlagosnál is érzékenyebb lehet. Felmerülhetnek bennük ilyenkor a gondolatok, vajon mit szólnak majd az iskolatársak, ha megtudják, mi történt a családban. Ilyenkor könnyen keverednek hazugságba, füllentse, ami csak tetézi a szorongást, hiszen a lebukás veszélye mindig ott lehet a levegőben.

A gyerekek többsége nem szereti, ha sajnálják őket, mert az a gyengeség kifejeződése.
Ilyen esetben jó tájékoztatni az osztályfőnököt, egy megbízható tanárt, hogy picit jobban figyeljenek gyermekünkre. Ez nem szégyen, hanem tudatos szülői viselkedés!


Beteg szülők
Azok a gyerekek, akiknek valamelyik szülője betegségben szenved (tartós), nem szeretik elhagyni otthonukat, mert sosem tudhatják, mire érnek majd haza az iskolából. ez egy nagyon kényes és nehéz szituáció, a gyerek szempontjából pedig egy folyamatos aggódást jelent egész napra.
Igyekezzünk a gyereket megnyugtatni, és, ha úgy érezzük, hogy a feladat túl nő rajtunk, akkor bizony érdemes szakmai segítséget kérni, például gyermekpszichológus szaktudását.


Ijesztő tanár
Vannak tanárok, akik habitusa nem éppen a gyerekek kedvence, és mint ilyen a gyermekben félelmet kelthet.
Ez egy hosszú folyamat, ami egy idő után a gyerekben folyamatos szorongást kelt. Ezért érdemes alaposan kikérdezni gyermekünket a napjai végé, és elmeséltetni vele, hogy melyik tanárt kedveli, melyiktől fél esetleg.

Nagyon fontos, hogy ugyan a saját szókincsével, de meg tudja magyarázni a félelem okát.
Amikor meggyőződtünk róla, hogy gyermekünk félelmének valós alapja van, úgy előbb érdemes az érintett tanárral beszélgetünk, és, ha ez nem vezet pozitív előre lépéshez, úgy egy felettes tanár vagy esetleg az iskolaigazgató segítségét kérni.

Lehetséges, hogy a problémák megoldását hozhatja, ha a gyermek másik osztályba, végső esetben másik iskolába kerül.

Túl magas elvárások, teljesítménykényszer
Maga az iskola nagyon sok ingert hordoz a gyerekek számára minden nap, ezen felül nehéz koncentrálniuk is a nagy hangzavar és élményáradat közepette.
Ilyenkor a szülő sokat segíthet, ha otthon kicsit kevesebb elvárást támaszt a gyermek felé, hagyja pihenni. 

Természetesen a házi feladatot meg kell írni, készülni kell a másnapi órákra…
Igyekezzünk olyan dolgokért is megdicsérni gyermekünket, ami ugyan apróság, és addig természetesnek tűnt, csakhogy most az arányok eltolódtak. Minden gyermek örül a dicséretnek.


Kirekesztés
Az iskolai kirekesztés fogalma mindenki számára ismert, és létező dolog.
Tudhatjuk, mint szülő, hogy gyermekünk mivel nincsen kibékülve saját magán. 

Ebben az esetben is segíthetünk, ha nem tápláljuk félelmét, és időt hagyva, megnézzük az osztálytársakat. Ez sokat segít majd, hogy megértsük, kihez viszonyítva nem érzi elég szépnek, esetleg okosnak magát gyermekünk. Ezt a témakört is érdemes komolyan venni.

Kérjünk segítséget időbe!
Az idő tényező nagyon fontos, ne halogassuk a problémákat, mert azok csak tetéződnek. Egyikből következik majd a másik, és végül nem tudjuk majd, hogy melyik területet vegyük a legkomolyabban.
Csírájában fojtsuk el! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat