18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kertészkedés augusztusban – Ezeket érdemes most megcsinálni! – Augusztusi kerti teendők LEXIKONJA

Megosztás
Kert

A kertészkedés nagyon szórakoztató és egyben remek kikapcsolódás, különösen akkor, ha az eredmény is jól sikerül. Augusztusban a következőket érdemes elvégezni kertünkben! Most gondolj a következő évre!


Azok, akik szép virágokat, bőséges termést szeretnének kertjükben, az augusztus hónap különös feladatokat tartogat.
Az augusztusi szorgalmas munka a következő évben is szemet gyönyörködtető lesz.
Augusztus az aratás hónapja, gyümölcsök, zöldségek, és nem utolsó sorban, a legtöbb virágzó növény is most pompázik.
Milyen kertészeti munkákat érdemes most elvégezni?

A hobbi kertészek már alig várják, hogy leszedhessék a friss gyümölcsöket, betakaríthassák a salátaféléket, hüvelyeseket, a vázában mindig lehet friss virág az asztalon, amit most nem kell a virágárusoknál megvásárolni.
De ahhoz, hogy a következő évben is ilyen gazdag termésünk legyen, és ne kelljen új növényeket vásárolni, már augusztusban érdemes szaporítani azokat.
Ilyen például a szamóca.

Szamóca szaporítása
A szamócát vagy epret legkésőbb augusztus közepe-vége tájékán érdemes szaporítani, és ez a feladat nem is olyan nehéz.
Láthatóan megjelennek az anyanövényen a fiókák, melyeket csak le kell választanunk éles késsel. És máris elültethetjük őket a földbe. Mivel az augusztus hónap igen száraz, nagyon figyeljünk oda, hogy a föld mindig nedves legyen. 
Gumós, magról szaporítható és más növények
Augusztusban elérkezik az idő a hagymás és gumós növények betakarítására is. Póréhagyma, hagyma, retek, cukkini, uborka, articsóka, paradicsom, bab kukorica. A hüvelyesek, mint például a borsó, bab, mind most bővelkedik érett termésekben. 

Ezen növények közül már most érdemes félretenni jövőre a termését, melyeket magról lehet szaporítani. Ugyanis a mostani termés a legalkalmasabb a szaporításra. Kiszárítva, teljesen száraz helyen tartva, jövőre el is ültethetjük, mert a magok nem lesznek penészesek.

Szintén augusztus az a hónap, amikor a legtöbb gyógynövény üde és friss, rengeteg új hajtást hoz. Érdemes már most gondolni az őszre azoknak, akik szeretik a gyógyteákat. Szedjük le a növények leveleit vagy virágát, amelyikben a hatóanyag található és szárítsuk ki. Augusztusban a friss, száraz levegőn kiválóan száríthatók a növények.Paradicsom
Már most érdemes gondolnia a következő évre azoknak, akik szeretik a paradicsomot, mert, ha olyan paradicsom tövet neveltünk, amelyiknek a termése különösen finom, a magját már most ki kell szárítani. Tehát nem szabad mindent megenni, mert nem lesz jövőre mag. 

Ezt azért érdemes leírni, mert sokan nem is gondolnak rá, míg a paradicsom tő választásakor csak arra hagyatkozhatunk, amit az őstermelő mond. Mint például vékony a héja, illatos, bőtermő és még sorolhatnánk. Paradicsom betegségei

Sajnos a paradicsom hajlamos a betegségekre, mint például a barna rothadás. Barna foltok jelennek meg először levelein, és utána a termésen is. 

Először érdemes a beteg leveleket eltávolítani, és reménykedni, hogy a fertőzés nem terjed át a termésre is.
Ekkor még a növény megmenthető. 

De ha a barna foltok megjelennek a terméseken is, úgy sajnos az egész paradicsomtövet ki kell húzni a földből és zöld hulladékként kidobni. A barna rothadás könnyen átterjed egyik növényről a másikra. Kerti tó

Augusztusban a kerti tavakra is érdemes több gondoskodást fordítani, mint általában, ugyanis ebben a hónapban a tavak oxigéntartalma nagyon lecsökken. Oxigén utánpótlásról gondoskodhatunk, ha például friss vizet töltünk a tóba. 

Éppen az ilyen időszakra gondolva, nagyon fontos, hogy tavunkban legyen bőséges vízi növény mennyiség.

Nagyon figyeljünk rá, hogy algát, a tóba hullott leveleket, a tóban esetlegesen elpusztult növényeket mielőbb távolítsuk el, mert a felmelegedett vízben rothadásnak indulnak, és végül halaink és más tavi élőlényeink is elpusztulhatnak.
Egy jól működő, minőségi vízszűrő nagyon sokat segíthet tavunk egészségesen tartásában.

Kreatív ötletek mini kerti tó készítéséhez

Kattints a képre és megnyílik a galéria


Napraforgó
A napraforgó az a növény, amit mindenki kedvel. Augusztusban a legszebb virága, nem is csoda, ha ekkor készül a legtöbb fénykép vele például a közösségi oldalakon. Napsütés, vidámság, és természetesen az állandó napsütés. Nem véletlenül hívják a napraforgót napraforgónak. Latin neve Helianthus annuus, és bár sokan úgy gondolják, hogy szárazságkedvelő növény, egyáltalán nem az! 

Nehezen viseli az aszályos időszakot, ezért, aki kertben neveli, érdemes gyakran öntöznie augusztusban. 

Öntözéssel még szebbek és sárgábbak lesznek virágai. Fontos, hogy világos, napsütötte helyre ültessük, mert ez az egyik fő szükséglete a napraforgónak. 


A napraforgó fajtájától függően 120-150 centiméter magasságúra is megnőhet, érdemes ültetése előtt ezzel a mérettel számolni. Az elvirágzott napraforgó már megérett magjait eltehetjük télire a madaraknak, ha csak addig ki nem csipegették belőle. 

Mindazonáltal sokan nem várják meg a magzását, mert ekkor a növény már nem szép, csal elszáradt levelei maradnak és egy sötét tárcsa, amiben a magok fejlődnek. Ez valóban nem nyújt szép látványt. 
Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat