18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Menstruációs fájdalom és az agyműködés hatékonyságának összefüggése

Megosztás
Életmód

Egy újonnan megjelent holland tanulmány szerint az erős menstruációs fájdalommal küzdő nők kevésbé hatékonyak ez idő alatt, mint az év bármely más napjain. Miért lehetséges ez?


Hasi görcsök, hangulatingadozás, van, aki több napig is szenved a menstruációs görcsöktől, akár arra is szüksége lehet, hogy betegszabadságot vegyen ki.
Míg van, aki szinte meg sem érzi a menstruációval járó fájdalmat…

Túl sok tabu
A menstruációval kapcsolatban rengeteg a tabu, hiszen senki nem szereti, ha tudják gyengeségeit, esetleg éppen a menstruáció miatt kell kivennie betegszabadságot, mert a normál szabadsága nem lenne rá elég, hogy egész évben fedezze az ilyesfajta távollétet a munkahelyről. Emiatt a nők többsége rendkívül frusztrált, ami teljesen megérthető. A fájdalom mértékéről szintén nem szívesen beszélünk.

Mennyire vagyunk produktívak menstruáció idején?
A tanulmány vizsgálata szerint a válaszadók közel 80 százaléka nyilatkozta azt, hogy a menstruációs görcsök miatt kevésbé érzi hatékonynak magát. Legtöbbjük ezt az alacsonyabb koncentrációs képességgel magyarázta. Amennyiben a világon az összes nőt alapul vesszük, és ennek a 80 százalékával számolunk, és mindezt megszorozzuk közel 5-9 nappal, ameddig a menstruációs görcsök elhúzódhatnak, és még az év 12 hónapját is hozzávesszük, akkor elképesztő számot kapunk, hány napig nem tudnak a nők maximális teljesítményt nyújtani.
A kutatók szerint ez a szám és a vizsgálati eredmények tökéletesen megmutatják, mennyire tabu ez a téma, hiszen a nők többsége ezeken a napokon is dolgozik.
Éppen ezért lenne nagyon jó, ha ezt a kérdéskört nem kezelnénk ilyen mértékben tabuként, mert rengeteg nőt érint.

A magyarázat
Fájdalom esetén nem csak nők, hanem a férfiak is kevésbé hatékonyak, ugyanis az agy a fájdalomcsillapításra összpontosít. A fájdalomérzet önmagában kelt rossz hangulatot.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek