Ez nem szokatlan és nem is abnormális érzés, hiszen gyomrunk elfoglalt, az emésztéshez energiára van szükség, és azt fel is használja.
Az emésztés folyamat igen bonyolult.
De mi állhat az evés utáni fáradtság hátterében?
Több ok is!
Vér

Az élelmiszerek megemésztéséhez szervezetünk vért használ, amit a gyomorba továbbít. Ennek eredményeként egyes területeken a vér mennyisége lecsökken, a szokásosnál alacsonyabb szintre. Ezért ezeken a területeken és az agyban az oxigén ellátás is csökken. Ezért érezzük magunkat fáradtnak étkezés után. Minél nagyobb a bevitt táplálék mennyisége, annál fáradtabbak leszünk étkezés után.
Szerotonin

Az amniósav tripofán az agyban a szerotoninná (boldogsághormon) alakítja át. Ettől lesz jó hangulatunk, és leszünk kevésbé érzékenyek a fájdalomra. Ugyanakkor az agyban lévő „hírnök” ezt álmossággá konvertálja.
Cukor

Azok, akik gyorséttermi ételeket, édességeket fogyasztanak, melyek egyszerű szénhidrátok, nagy valószínűséggel szembesülnek az alacsony vércukorszint problémájával. A cukor ugyanis először az inzulinszintet emeli meg, ezért a cukor átkerül a sejtekbe. Ezután a vércukorszint ismét csökkenni kezd, és ez maga egy hektikus ingadozáshoz vezet. Az alacsony vércukorszint eredménye az éhségérzet, energiahiány és fáradtság érzet. Különösen a cukorbetegeket érinti az étkezés utáni fáradékonyság.
Reggeli

Sokan tartózkodnak a
reggelitől, hogy ezzel is kalóriát spóroljanak, de a nap folyamán ez a kalória hiányzik. Ezért lehetséges, hogy míg eljutnánk az ebédig, addig számtalan egészségtelen és szükségtelen élelmiszert elfogyasztunk.
Tipp
Étkezéseinket korlátozzuk kis adagokra, az ételt rágjuk meg alaposan, és igyunk nagyon sokat. Lehetőleg vizet.
Étkezés után kifejezetten ajánlott egy kis mozgás, ami lehet séta is.
Győződjünk meg róla, hogy tudatosan étkezünk, és a reggelit semmi esetre se hagyjuk ki!
Aki nem szeret reggel rágni, annak kiváló reggeli lehet egy
smoothie turmix vagy joghurt is.