18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Állandó éhségérzet – Okok és javaslatok - Miért vagyok mindig ÉHES?

Megosztás
Egészség

Mindig éhes vagy és egész nap tudnál enni? Mi okozza a véget nem érő éhségérzet és mit lehet tenni?


Míg néhány ember alig éhes, és szinte emlékeztetni kell rá, hogy egyen, addig vannak, akik a nap 24 órájában képesek lennének enni.
Az étkezés utáni szokásos telítettség érzése az utóbbi esetben elmarad, vagy csak kevés ideig tart.

Milyen mértékben játszanak szerepet az agyban keletkező ingerek, az étrend és a mentális folyamatok az éhségérzet szabályozásában?

6 lehetséges oka is előfordulhat, ha szűnni nem akaró éhségérzetünk van.


Diéta
Amennyiben folyamatosan változtatjuk étrendünket, az az anyagcsere folyamatunkra is kihatással van, akár zavart is okozhat. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy az anyagcserezavar miatt az agyunk téves jelzéseket kap, az éhségérzet nem csökken, ugyanakkor a bevitt élelmiszer tárolásra kerül.

Étkezési rendellenesség
Lehetséges, hogy az étrendhez köthetően vagy attól függetlenül (pszichés trauma), étkezési rendellenesség áll fenn, mely nem teljesíti ki az egészséges és változatos táplálkozást. Kiváltó okai lehetnek a félelem, harag, stressz, bánat…
A szervezet nem tud egyensúlyt tartani az éhségérzet és jóllakottság között a zavart érzések miatt.
Itt érdemes megemlíteni, hogy két típusba sorolhatók az emberek általánosságban. A stresszre evők és a stresszre nem evők. Van, aki bánatában egyfolytában eszik, és van, aki csont soványra fogy.

Elhízás
Az elhízásban szenvedők gyakran szenvednek az éhségtől, az állandó étvágytól. Van az a mondás – „Ránéz az ételre és már hízik is tőle…”
Sajnos azonban még mindig nem teljesen világos a kutatók számára, hogy a túlsúly milyen mértékben befolyásolja és milyen összefüggése van az állandó éhségérzettel, de feltételezhetően a telítettség érzetével van szoros összefüggésben. Nem bizonyított, hogy a túlsúlyos emberek gyomra kitágult, és ez az, ami miatt folyton éhségérzetük van.

Hatalmas gyomor
Bárki, aki folyamatosan éhezik, az éhes is lesz, miközben gyomrának mérete megnő, mert az összeszűkült gyomrot hektikusan terheli le, ami kitágul, majd összeszűkül. Ez sokkal nagyobb stresszt jelent a gyomor számára, mintha mindig egyenletes mennyiségű élelmiszert vinnénk be.

Túl kevés alvás
Az orexin neurotranszmitter szintje az alváshiányban nő, és éhségérzetet növeli. Lehet, hogy már észrevettük, amikor nem aludtuk ki magunkat, akkor éhesek leszünk. Ilyen érzés lehet például, egy átbulizott éjszaka után, amikor még hajnali 1:00-2:00 között is tudunk enni.

Pajzsmirigy
A pajzsmirigy betegség szintén okozhat állandó éhségérzetet. Különösen az úgynevezett „hyperthyreosis”. A pajzsmirigy túlműködés nagyobb energiafogyasztásra ösztönzi a szervezetet, ami miatt éhesek lehetünk.

Tippek
Amennyiben indokolatlanul érezzük a folytonos éhséget, úgy minden esetben már a kezdetekkor érdemes orvoshoz fordulni.
Javíthat a helyzetünkön, ha kis adagokban mérjük ki az ételeket és azt alaposan megrágjuk, jóval többször, mint addig tettük.
A testnek körülbelül 20 percre van szüksége, hogy a bevitt élelmiszert érzékelje, és ezt az ingert agynak továbbítsa.
Igyunk rendkívül sokat. Sokszor ugyanis összekeverjük az éhségérzetet a szomjúságéval. Érdemes kipróbálni, hogyan reagál szervezetünk, ha éhesek leszünk, és evés helyett megiszunk egy nagy pohár vizet.

Kalória csökkentett élelmiszerekből nagyobb adagok? 

Ugyan sokan javasolják, azonban ez is becsapós lehet. Minden esetre érdemes nagyon megnézni a termékek csomagolásán a kalóriatáblázatot, ugyanis azonos termékcsoporton belül is lehet akár 100-200 kalóriaérték eltérés is! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés




Hirdetés





Hirdetés


Népszerű cikkek