18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

5 jel, hogy túl KEVÉS szénhidrátot eszel

Megosztás
Egészség

Az alacsony szénhidrát tartalmú étrend még mindig virágkorát éli. De, aki nem visz be belőle kellő mennyiséget, az a következő kellemetlen tünetekkel szembesülhet.


Az alacsony szénhidrát tartalmú étrend sokaknak hozta már el a súlycsökkenés kívánt mértékét, azonban ez nem csoda!
Hiszen egy olyan alapanyagtól fosztjuk meg szervezetünket, melyre igenis szüksége van!
A "no-carb" diéta lényege nem minden esetben az, hogy minimálisra csökkentjük a szénhidrát bevitelét, van fajtája, amelyik teljesen ki is iktatja!
A teljes szénhidrát megvonása a szervezettől valóban fantasztikus súlycsökkenést eredményezhet.
De, mint minden jóban van valami rossz is elve alapján, ebben az esetben konkrétan az egészségünket kockáztatjuk!
Szervezetünk jelez, ha túl kevés szénhidrátot fogyasztunk tartósan, és ennek jeleit látványosan meg is mutatja.
Jelek, hogy túl kevés szénhidrátot kap a szervezet!

A szénhidrát teljes kiiktatása étrendünkből azt jelenti, hogy nincsen tészta, nincsen burgonya, nincsen rizs…
Nagyon nehéz betartani, de nem lehetetlen.
A szervezetnek a szénhidrát ugyan olyan létfontosságú energiaforrás, mint a vitaminok és egyéb ásványi anyagok.

Milyen jelei vannak a szénhidrát megvonásának?


Állandó fejfájás, koncentrációs problémák
A szénhidrátokat az emésztőrendszer glükózra bontja, ami viszont az agyunk működéséhez szükséges.
Amennyiben túl kevés szénhidrátot viszünk be, úgy az agyunk nem kap elég energiát, ami koncentrációs zavart, fejfájást okozhat. Például előfordulhat, hogy pillanatokra, de elveszítjük érzékelésünket, nehezen olvasunk. A szénhidrát hiánya csökkenti a vércukor szintet, ami elősegíti a fejfájást.

Rossz lehelet
A napi kevesebb, mint 30 mg szénhidrát bevitele nagyon kevés, pedig ez arra szolgálna, hogy a testzsír égetéshez előállítsa szervezetünk az energiát-ketonná alakul. Éppen ez segítene a fogyásban! A folyamat során azonban a keton testeknek nevezett kémiai vegyületek ugyan keletkeznek, de a légzéssel ki is választódnak.
Ezért lehetséges, hogy leheltünk rossz lesz, ha nem viszünk be szervezetünkbe kellő mennyiségű szénhidrátot.

Emésztési zavar
A táplálékrost rendkívül fontos az emésztőrendszer számára, és segít megelőzni a különböző betegségeket, mint például az elhízás és magas vérnyomás.
Emellett stimuláljak a bélműködést, és biztosítják, hogy ne legyen székrekedésünk vagy hasmenésünk.
A diétás rostokat érdemes teljes kiőrlésű élelmiszerekből beiktatni étrendünkbe.

Állandó éhségérzet és rossz közérzet
A szénhidrátok felelősek közvetve az éhségérzet szabályozásáért és a jó hangulatért is. Serkentik ugyanis az úgynevezett szerotonin boldogsághormon termelését. Ettől lesz jó hangulatunk.
A szénhidrát megvonásával a vércukor szintünk egyensúlya is felborul, ami miatt állandó éhségérzetünk lesz, és csak még többet, és többet eszünk.
Az úgynevezett bonyolult szénhidrátok (pl. gabonatermékek, hüvelyesek és zöldségek) tudatos fogyasztása, amely a szervezet által csak lassan feldolgozható, stabilan tartják a vércukor szintet.

Gyorsan elfáradunk
A szénhidrátokból származó energiát fel lehet használni a sportban. Ha a „memória” üres, a szervezet fehérjéket használ helyettesítőjeként, de valójában szüksége van a szénhidrátra az izmok fejlődéséhez és hatékony működéséhez.
Ezért lehetséges, hogy sportolás közben az átlagosnál hamarabb elfáradunk, és végül sportolni sem lesz kedvünk, ami megint csak mozgásszegény életmódhoz és elhízáshoz vezet.

Fontos!
Amennyiben egy vagy több tünetet is észlelünk, érdemes diétánkat ellenőrizni, és esetleg egy picit növelni a szénhidrát bevitelének mennyiségét. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat