18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ez a VANÍLIA fagylalt már nem olyan, mint RÉGEN – A magyarázat!

Megosztás
Konyha

Mindenki ismeri gyerekkorából azt a semmihez nem fogható ízt! A vanília fagylaltról van szó! Sokak számára ma már csalódás a legtöbb vanília fagylalt… És jól érzik a különbséget! Ennek oka is van!


A legtöbb vanília fagylalt íze nem azért nem hasonlít a gyermekkorunkra emlékeztetőre, mert ízlelőbimbóink megváltoztak volna, hanem azért, mert egyszerűen lecsökkent a vanília mennyisége benne.

Mi ennek az oka?
A vanília piaci ára klónként ~600 Eur, azért ez az egyik legdrágább fűszer a világon.
Egyrészről az ár is szerepet játszik a minőség romlásában, hiszen kevesebb kerülhet belőle az adott fagylaltba.
Van azonban egy másik ok is!
Mivel a gazdálkodók attól tartanak, hogy a megérett vaníliát ellopják, általában túl hamar leszedik.
A korai betakarítás miatt a vanília tartalom jóval alacsonyabb, mint, ha érett lenne.
A kereslet olyan magas a vaníliára, hogy ezért inkább bevállalják a minőség romlását.

Az első intézkedés már megtörtént az tendencia megfordítására. Madagaszkár a vanília legnagyobb exportőre világszerte. Az exportkorlátozások meghatározásával próbálják megfordítani a minőségi romlás trendjét. A jövőben üvegházi körülmények között is termelnek majd vaníliát.


Érdekesség
Hollandiában a kutatók egyik fő feladata most, hogy kifinomult orchidea növényeket tenyésszenek, melyek termése alternatíva lehetne a vaníliára. A befektetők azonban még nagy arányban hiányoznak ebből a projektből.

A vanília még drágább lesz!
Éppen a fentebb leírtaknak köszönhetően a vanília ára nem fog csökkenni, de azért nem kell aggódni, mert azért találhatók a piacon kifejezetten jó minőségű vanília fagylaltok. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat