18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ez található az öblítő tartályában! – Ugye te is kimosod használat után?

Megosztás
Otthon

Fekete színű lerakódás, és még, ami benne van… Nem gondolnád, mit rejt a mosógép öblítő tartálya, ha nem tisztítod rendszeresen! Ezután biztosan megteszed majd minden mosás után!


A mosógépet arra használjuk, hogy ruháink szép tiszták és illatosak legyenek.
Nem csak a mosószer, hanem az öblítő is erre lenne hivatott.
De csak akkor, ha az öblítő tartályon keresztül nem jut extra szennyeződés, baktérium a mosógép dobjába.

Nem akarod tudni!
Sokan nem tisztítják ki használat után az öblítő tartályát, amin lerakódnak a maradványok, és ezek igazi táptalaja a baktériumok terjedésének, szaporodásának.
Még rosszabb a helyzet, ha a mosógép öblítő adagolóját nem nyitjuk ki használat után, ekkor ugyanis a folyamat felgyorsul.

Kinézetre is undorító, amikor kihúzzuk a tartályt, és az fekete, penészes, még jobban elborzadunk, ha megtudjuk, milyen szennyeződés fajtákat rejthet ez a kis doboz…

Az "SWR" kutatása szerint az öblítő tartályában gombák és különböző baktériumok bújhatnak meg, melyek lehetnek penészgombák és a hozzájuk tartozó, akár fertőzést okozó baktériumok is.
Miért lehetséges ez?
A felületaktív kationos anyagok, melyeket a kifejezetten mosáshoz kifejlesztett termékek tartalmazhatnak, sok esetben állati faggyú hulladékból készülnek. Ez az anyag biztosítja a ruha puhaságát, mivel bevonja a textília szálait.
Természetesen ezt az állítást minden termék gyártója cáfolja és határozottan visszautasítja.

Azt azonban nem cáfolják, és kiigazításként közölték:


„Helyénvaló, hogy kationos felületaktív anyagokat tartalmaznak a termékek, amelyek kiindulási anyagai lehetnek tisztított állati zsírok, növényi olajok vagy ásványi olajból származó anyagok is.
Azonban a kiindulási anyagot több lépésben kell kationos felületaktív anyaggá kell alakítani, hogy azok puhává tegyék a ruhát.” 
Különösen a ruhát lágyító termékek esetében fontos ez, mint például a vízlágyítók.

Egyéb nemkívánatos mellékhatások:
Azon túlmenően, hogy baktériumok és gombák telepednek meg a mosógépben, melyek rákerülhetnek a ruháinkra, ezek a szennyeződések a mosógépet is károsítják. A mosógép dobjában zsíros filmréteg rakódik le, és ezen a felületen szintén könnyen megtapadnak a gombák és baktériumok. 

Súlyos mértékű szennyeződés esetén érezhető a ruhákon az áporodott szag, melyet a gombák és baktériumok okoznak. Ebben az esetben különösen fontos a mosógépet fertőtleníteni, ecetes vízzel átmosni.

Érdemes tudni, hogy a lágyító termékeket a környezetre nézve Európa szerte nagyon károsnak tartják, mert a felületaktív anyagok nem bomlanak le és szennyezik a vizeket.

Lágyítás alternatívája
Érdekesen hangzik az ajánlás, de szakértők szerint a ruhákat érdemesebb öblítőszer és vízlágyító nélkül mosni, csak mosószerrel, mert a ruhák így is illatosak lesznek, és nem kerülhet zsíros filmréteg a textília szálaira.
Az ecet kiváló szövetlágyító, és egyben szín megtartó hatású. Ráadásul az ecet szaga nem marad meg a ruhákban, amennyiben az öblítő tartályba tesszük. Csak azok érezhetnek ecet szagot ruháikon, akiknek mosógépe már szennyezett vagy nem működik rendesen. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat