18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ez a 3 diéta FELBORÍTHATJA a HORMONEGYENSÚLYT

Megosztás
Egészség

A diéta hasznos lehet, különösen, ha indokolt, mert túlsúlyosak vagyunk, de nem mindegy, milyen diétát választunk. A drasztikus vagy egyoldalú diéta fajták felboríthatják a hormon egyensúlyt, és komoly mellék tünetekkel is szemben találhatjuk magunkat.


Sajnos a súlycsökkentő programoknak nem csak pozitív, hanem negatív testre gyakorolt hatásai is lehetnek, de ezekről csak kevés helyen hallani. 


A diétákra épülő üzletágak többsége csak arra fókuszál, hogyan lehet rövid idő alatt minél több súlyfeleslegtől megszabadulni, de a negatív következményekkel mi már csak a diéta alatt vagy azt követően szembesülünk.

Az egyik súlyos mellékhatása egy drasztikus diétának az lehet, amikor a hormon egyensúly felborul, ami önmagában képes lenne biztosítani a normális éhségérzetet, de felboríthatja az amúgy normális menstruációs ciklust is. Súlyos esetben akár hajhullást is okozhatnak egyes diéta típusok.

Több tudatosságra van sajnos szükség diéták esetében is, ezért most mutatunk példákat, mely diéta típusok nem ajánlottak, mert felboríthatják a hormon egyensúlyt, és így már nem csak túlsúlyunk lesz problematikus, hanem más területeken jelentkező mellékhatások miatt is felkereshetjük a szakorvosi rendelőket. 

Radikális étrendek

A RADIKÁLIS táplálkozás, trendi nevén az „összeomlott étrend” a lehető legrövidebb időn belül GYORS fogyást eredményez. Tökéletes lehetne ahhoz, hogy a nyári időszakra lefogyjunk, és felvehessük a csinosabbnál csinosabb, divatos ruhákat.
DE!
De, aki túl hosszan alkalmazza a drasztikus kalória csökkentés elvén alapuló diétát, nem csak tápanyag hiányban szenvedhet majd, hanem akár hormon egyensúlya is felborulhat.
Milyen hormonok egyensúlya borulhat fel?

Drasztikus diéta esetén különösen érintett hormonfajták a GREHLIN és LEPTIN hormonok, melyek felelősek az éhségérzet szabályozásáért, és ezzel összefüggésben a telítettség érzetért is.
Míg a telítettség érzetért felelős hormon ( LEPTIN) a táplálkozás befejezte után akár hónapokkal is termelődhet, azonban CSÖKKENT mennyiségben!
Az éhségérzetért felelős hormon (GREHLIN) szinte pedig megemelkedhet….
Az eredmény!
Az eredmény nem más lesz, mint a yo-yo hatásmechanizmus. A hormonális változások gyakran okoznak nagyobb étvágyat, miközben kevésbé érezzük magunkat jóllakottnak akár ugyan annyi mennyiségű élelmiszer elfogyasztása után.

Aki figyelmen kívül hagyja az éhségérzetet, és folytatja a drasztikus diétát, akkor vérének LEPTIN szintje még alacsonyabb lesz. A szervezet pedig ezt vészhelyzetként értékeli, és energiatakarékos üzemmódra áll át, miközben raktározni kezd.
Mindeközben a testhőmérséklet is lecsökken, gyakran fázunk, a haj növekedése is lelassulhat, és ez a folyamat akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat.

Tipp

Radikális étrendek esetén ne táplálkozzunk annak megfelelően pár napnál tovább. A legjobb eleve elkerülni ezeket az étrendeket!


Alacsony zsírtartalmú étrendek

Alacsony zsírtartalmú étrend esetén a szírtartalmat drasztikusan lecsökkentjük, ami helyénvaló is lehetne.
A probléma akkor keletkezik, amikor nem különböztetjük meg a jó és rossz zsírokat. Míg a tápanyag egészségtelenváltozata az állati zsiradék, sült ételek, stb., addig sokan a növényi zsírokat is kizárják étrendjükből, melyek viszont jó zsíroknak számítanak. Jó zsírok közé tartozik az olíva olaj, avokádó, halak, dió, stb.
A jó zsírok nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzése szempontjából. Erősítik a szív és érrendszer funkcióit, szükségesen a jól működő anyagcseréhez, bizonyos- zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, fontos elemei a hormon egyensúly fenntartásának.
Amennyiben ezek hiányoznak, akkor a szervezetben zavar támadhat.
Egy másik probléma, miszerint az alacsony zsírtartalmú élelmiszerekhez gyakrabban adnak az íz megőrzése érdekében cukrot, ízfokozókat. Így az eredmény ugyan csökkentett zsírtartalom lesz, viszont a cukortartalom megnőhet. Ez az úgynevezett rejtett zsénhidrátok szintén megzavarhatják a hormon egyensúlyt.
A túlzott cukorbevitel miatt az inzulinszint ingadozhat, ez akadályozza az anyagcserét, éhségérzetet okoz, és a szervezet megint eljut a vészhelyzet fokozatba, amikor elkezd raktározni.

Tipp

Alacsony szírtartalmú étrend esetén ne zárjuk ki a zsírokat, legalábbis a jó zsírokat!


HCG diéta
A hollywoodi étrend ellentmondásos karcsúsító elvre támaszkodik. A HCG hormon, ami valójában fehérje hormon, melyet a szervezet terhesség alatt termel, és tárol is. A három hétig tartó étrend-fázis alatt az orvos napi egyszer ad injekciót az éhségérzet csökkentésére.
Rendkívül alacsony kalóriatartalom mellett, mindösszesen 500 kalória/nap, a kilók gyorsan leolvadnak.
De ennek azétrendnek vannak negatív mellékhatásai is.
A csökkent energiafelhasználás és a szír, cukor és egyéb szénhidrátok hiánya tápanyag hiányt okozhat. Másrészt az étrend zavarja a természetes hormon egyensúlyt. E hormonális változás tipikus következményei lehetnek a szabálytalan vagy konkrétan megszűnő menstruációs ciklus, állandó fáradtság érzet, fejfájás, hajhullás és akár a trombózis kialakulásának veszélye is.

Tipp

Kétséges hormon injekciók nélkül is le lehet fogyni, még tartósan is. De ehhez életmódváltásra és roppant mértékű tudatosságra van szükség.
Fontos továbbá, hogy a szervezetnek minimum 21 napra van szüksége az új étrend megszokásához és teljes életmódváltás lekövetéséhez. Csak ezután várható bármilyen pozitív hatás. Mivel ezt sokan nem tudják, ideje korán feladják az életmódváltásukat, és visszatérnek a régihez, mondván úgy sem hatásos egyik sem. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat