18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Pukizni – Milyen gyakran számít normálisnak?

Megosztás
Egészség

A pukizás az egyik fő tabu téma, zavarba jövünk, ha nekünk kell szellentenünk, és akkor is zavarba jövünk, ha valaki más szellent mellettünk. Ez egy biológiai folyamat, ha van szaga, ha nincsen. Pukizni egyelő a bélgázt kiengedni. A kérdés az, hogy ez milyen gyakoriságnál számít normálisnak.


Miért pukizunk? 
A szellentés egészséges? 
Miért lehet büdös szaga a szellentésnek? 
Milyen gyakran számít normálisnak a szellentés? 

Mindenki szellent, legyen szó férfiről vagy nőről, de még az állatok is kieresztik a bélben felhalmozódott gázokat.

Biztosan találkoztunk már olyan esettel, amikor valaki hirtelen felnevetett például egy vicc hallatán, majd egy pukkanás, és halljuk, ahogyan elszellenti magát. Ez igen zavarba ejtő, habár vannak, akik minden gond nélkül felvállalják.
Akár tetszik, akár nem, a bélrendszerből naponta többször is kiáramlik a felhalmozódott gáz, és ez az egészséges.
De vajon hányszor számít normálisnak?
Mitől lehet büdös szaga? Egyáltalán miért pukizunk?

Miért szellentünk?
Ennek két oka is lehet, ha például túl gyorsan ettünk. A dohányzás is növelheti a pukizás gyakoriságát, mert a dohányosok a füst beszívása közben levegőt is beszívnak, melynek egy része bejut a bélrendszerbe. És természetesen ennek a levegőnek valahol ki is kell jönnie.

Másik oka lehet a szellentésnek a bélben képződő baktériumok, melyek gázokat képeznek. A vastagbélben általában már csak a kiürítésre váró salakanyag marad, azonban egyes ételek olyan nehéznek bizonyulnak emésztés szempontjából, hogy emésztés nélkül kerülnek a vastagbélbe. Itt a vastagbél baktériumai kezdik el a lebontásukat, és a lebontásban keletkező gázoknak valahol távozniuk kell.
A különösen magas rosttartalmú élelmiszerek gyakran okoznak gázképződést a vastagbélben.


Egészséges a szellentés?
Általánosságban a pukizás vagy szellentés egészséges, mivel ez is jelzi, hogy a bélrendszer aktívtan működik, és egészséges. Amennyiben a gázok nem tudnak távozni, az haspuffadáshoz vezethet, súlyos esetben bélcsavarodást is okozhat. Maga a gázzal telített bélrendszer is fájdalommal jár, de a bélcsavarodás szintén hasonló fájdalmat okozhat, ráadásul akár halálos kimenetele is lehet.


Mitől lesz büdös a szellentés?
Tévedés azt gondolni, hogy a bélszélnek nincsen szaga, mert mindegyiknek van, csak az egyiket érezzük, a másikat nem. Ez attól függ, hogy a bélbaktériumok könnyen vagy nehezebben tudják lebontani az élelmiszert. Minél lassabb a lebontás, annál büdösebb lesz a bélgáz, mert az élelmiszer rothadásnak indul a vastagbélben.
Romlott-záp tojásra hasonlító szaga a pukinak a kén-dioxidtól lesz. Minél több kén-dioxid keletkezik, annál erősebbek lesznek a görcsök, és annál büdösebb lesz a szellentés szaga.


Milyen gyakran számít normálisnak szellenteni?
Átlagosan minden ember naponta 10-20 alkalommal szellent. Ezek egyesével átlagosan 0,5-1,5 L közötti liter értékek.
Tehát nem kell aggódnunk a szellentés miatt, mert naponta többször is megtörténik velünk és ez egészséges.
AZONBAN, ha gyakrabban fordul elő a haspuffadás és szellentés, esetleg a hasfal is megkeményedik, azonnal forduljunk orvoshoz. Lehetséges, hogy valamilyen élelmiszer intoleranciában szenvedünk, de felmerülhet az irritábilis bél szindróma lehetősége is. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat