18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Közel 120 ember fullad meg átlagosan Európában évente, mert NEM TUD ÚSZNI - Vagy túlbecsüli úszástudását

Megosztás
Egészség

Sajnos a strandszezon magával vonzza a balesetek megnövekedett számát is, sokak élete megmenthető lenne, ha tudott volna úszni vagy nem becsülte volna túl úszástudását.


Egy közelmúltban készült Osztrák, nem reprezentatív tanulmány szerint, a vízbefúlásos balesetek száma növekszik Európa szerte, évente átlagosan közel 120 ember hal meg, gyakran azért, mert túlbecsülte úszástudását, ezek közül is főként a gyerekek.
A fulladás gyakran teljesen észrevétlen és csendes, különösen a kisgyerekek körében.

Az úszó balesetek számának növekedése

Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, mert sok esetben a vizsgálat azt mutatja, hogy nem külső tényezők okolhatók a vízbefúlásért, hanem az, hogy túlbecsülik úszástudásukat. A vízbefúlás leggyakoribb oka az éven aluli gyerekek esetében, míg második leggyakoribb oka a halálozásnak serdülőkorban.

A kutatások szerint a 19 év alatti korosztályban csak a gyerekek fele tud jól úszni.

A szülők azonban meg vannak győződve gyermekeik képességeiről. Az 5 év alatt gyerekek szülei közül 5% minősítette gyermekének úszástudását „biztonságosnak”.

Azonban!
Azonban jó tudni, hogy az úszás motoros követelményei és képessége általában csak 5 és 6 éves kor között fejlődik ki.
Az ajánlott életkor, amikor már garantáltan biztonságosan tudja a gyermek elsajátítani az úszást az az 5 éves kor.

Ezen túlmenően gyakran nem elegendő egyetlen úszótanfolyam, és azok, akik medencében tanulnak úszni, nem feltétlenül lesznek jó úszok a tengerben vagy szabad vízben.

Víz felügyelete

Még, ha el is van kerítve az úszó rész akár a medencében, akár strandon, jó, ha egy felnőtt mindig szemmel tartja a gyerekeket.

Következmények
A gyerekek és felnőttek másképpen reagálnak a fulladás közeli élményre. Különösen a gyerekek nem kiabálnak, ami gyakran tragédiához vezet, mert senki nem hallja körülöttük, hogy bajba kerültek.
Agykárosodás lehet a következménye, amennyiben egy gyerek szervezete perceken keresztül nem jut oxigénhez. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek