18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Élet epehólyag nélkül – Mire kell figyelni!

Megosztás
Egészség

Az epehólyag szükséges szervünk, de nem létszükségletű. Rengetegen élnek epehólyag nélkül, de életmódváltásra van szükség. Mire kell figyelni!


Az epehólyag eltávolítása ma már rutin műtétnek számít, bár az utolsó lehetőségként szokták az orvosok javasolni, amikor semmilyen gyógyszeres kezelés nem segített.

Bizonyos korlátozásokat be kell vezetni életmódjukban azoknak, akik eltávolították epehólyagját, de ezek nem drasztikus változások.

Máj, mint az epe lé beszállítója
Az epehólyag a máj alatt található, és az epe segíti az emésztést, különösen a zsírokét, melyek koleszterint és triglicerideket tartalmaznak.
Az epehólyag maga is tárolóhelyként szolgál, mert tárolja az epe lét, amit csak akkor használ fel, amikor az az emésztéshez szükséges, felszabadítja azt, ami bejut a nyombél rendszerbe.

Mit tartalmaz az epe és epe lé?

Vizet, koleszterint, epe savat, és bilirubint.

Az epe betegségei
Amikor az epe összezsugorodik, epekövek képződnek, melyek az epevezetékben és az epehólyagban lerakódnak. Ennek egyik oka lehet a magas koleszterinszint, éppen ezért, azoknak, akik epehólyagját eltávolították, alacsony koleszterin tartalmú értend javasolt.

Amennyiben az epekövek nem tudnak kijutni a bélrendszerbe méretüknél fogva, úgy az elviselhetetlen fájdalomérzetet okoz. Általában ez a fájdalom a jobb oldali hasi területen jelentkezik.

Alapvetően, az epekövek eltűnhetnek az idő múlásával vagy gyógyszeres kezeléssel (nagyon pici kövek), de gyakran az utolsó lehetőség az epehólyag eltávolítása.


Problémamentesen lehet élni epehólyag nélkül?
Nagyon sokan élnek ma epehólyag nélkül világszerte, és nincsenek testi panaszaik. A szervezet ugyanis képes az élelmiszerek megemésztésére epehólyag nélkül is, mindemellett ma már az epehólyag eltávolítása rutin műtét.

A műtétet követően kis időbe telhet, mire az epe lé szintje eléri a szükségeset az emésztéshez, mivel az epehólyagban a korábbi epe lé tárolás megszűnt, de általánosságban nem szokott probléma adódni.

Epehólyag nélküli étrend!
Az élelmiszerek tolerálása alapvetően megváltozik szervezetünkben, ha nincsen epehólyagunk, ezért picit oda kell figyelni, milyen ételeket eszünk.
Különösen a nehéz ételeket szükséges kerülni!
Vannak olyan olyan ételek, melyeket a szervezet csak nagyon nehezen tud megemészteni, ezek közé tartoznak például a hüvelyesek, a nyers élelmiszerek. Műtét után közvetlenül tartózkodni kell a magas zsírtartalmú ételektől, mint például a pörkölt és hasonlók.

Nincsenek többé nagy adagok!
Nagyon fontos, hogy a bélrendszert ne terheljük le hirtelen, ami annyit jelent, hogy naponta többször, de kisebb adagokat fogyasszunk.

A következő élelmiszerek támogatják az epehólyag nélküli életet


Víz, hígított italok ( gyümölcslé 1/2-1/2 arányban hígítva).
Csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek.
Pulyka, csirke és szárnyas húsok.
Halak.
Gyümölcsök közül a következők: alma, banán, körte, őszibarack.
Könnyű zöldségek, mint például a cukkini, sárgarépa, burgonya.
Teljes kiőrlésű tészták és gabona élelmiszerek.

Minden esetben forduljunk orvoshoz, amennyiben tartósan fennálló emésztési zavart észlelünk epehólyag eltávolítása után. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat