18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A következő GYÓGYSZEREK szedése mellett NEM szabad NAPRA menni!

Megosztás
Egészség

Milyen jó is kifeküdni a napsütésben, de ez nem mindenkinek ajánlott. Különösen azoknak nem, akik gyógyszert szednek, mert leéghetnek, foltos lehet bőrük. Ezen gyógyszerel szedése mellett nem ajánlott napozni!


Hiába az extra erős UVB és UV-A védelem a napozótermékekben, mégis vannak esetek, amikor nem szabad napra menni.
Rendszeresen szedünk gyógyszert?
Milyen gyógyszert szedünk?
Vannak köztük olyanok, melyek szedése mellett kifejezetten káros lehet kifeküdni a napra!
Bőrünk leéghet, foltos lehet, mert a következő gyógyszerek nem kompatibilisek a napsugárzással.

Hogyan ismerhető fel a napégés?
Hogyan néz ki a gyógyszeres bőrkiütés?
Melyik antibiotikum lehet veszélyes a napsütésben? 
Milyen egyéb gyógyszerek okozhatnak napsugárzás hatására bőrirritációt?
Mit lehet tenni a kiütésekkel szemben? 

Egyes gyógyszerek okozhatnak napégést, amely ugyan úgy néz ki, mint a napégés, mert a napsütés és egyes gyógyszerek veszélyes keveréket alkothatnak.

Hogyan lehet felismerni a napégést?
A napégés fokozatosan jön elő, csak 1-6 óra múlva jelentkezik a bőrpír. Az eredmény egy lokális vörösség, amit égető érzés kísér.
A leégés hasonló az első és másodfokú égési sérülésekhez, bárki, aki súlyosan megég, hólyagokat is felfedezhet a bőrén. Hólyagok megjelenése esetében biztosak lehetünk benne, hogy másodfokú égési sérülést szenvedtünk.
A tetőpontot a napozás után 12-24 órával érezhetjük. Nagyon súlyos napégés esetén kísérő tünetek lehetnek még a láz és gyengeség, levertség érzete.

Hogyan néz ki a napsugárzás okozta bőrkiütés gyógyszerek szedése mellett?
Gyógyszeres kezelés hatására megjelenő kiütések igen változatos formában jelentkezhetnek. Akár rövid időt a napon töltve is megjelenhetnek hólyagok a bőrön. Fájdalomérzettel reagál szervezetünk a napfényre. A bőr elkezdhet viszketni, akár néhány óra elteltével is napsütés hatására. A jelenség szintén pár óra múlva elmúlik, ha befejezzük a napozást és árnyékba húzódunk.
Érdekesség, miszerint a gyógyszerek és a napsütés együttesen egy úgynevezett „fototoxikus” reakciót (PTR) vagy foto allergiás (PAR) válthat ki. A fototoxikus reakció esetén a molekulák elnyelik az energiát, ezáltal károsítják a bőrsejteket.
A napfény antigének által okozott fotoallergikus reakcióban akiválódik az immunrendszer, hogy megvédje testünket az antigének támadásától.

Mely antibiotikumok és gyógyszer készítmények lehetnek veszélyesek napsugárzás hatására?
Különösen az antibiotikumok veszélyesek a nappal kombinálva, mint például a tetraciklin csoportjából származók, ezek ugyanis súlyos bőrirritációt válthatnak ki.
Továbbá az légzőszervi megbetegedések ellen kifejlesztett antibiotikumok többsége is ide sorolható.
Érdemes ezek közül is kiemelni a Doxycyclint, mint légzőszerbi, gyomor-bélpanasz és a lyme kór sikeres kezelésére kifejlesztett antibiotikum. Ez egy igen népszerű, rendkívül sokoldalú készítmény, amit nagyon sokan szednek. Akár nyáron is.
Szintén kiemelendő a cinoxacin, mely készítmény a hugyuti fertőzések kezelésére lett kifejlesztve.

Milyen egyéb gyógyszerek okozhatnak még napsütés hatására allergiás reakciót?
Az antibiotikumok mellet számos más gyógyszer készítménnyel is érdemes vigyázni.
Cukorbetegek figyelem!
A cukorbetegségre vagy szív és érrendszeri panaszokra kifejlesztett gyógyszerek többsége is ide sorolható. Még akár a természetes orbáncfű is!
Szintén nem tanácsos sminket, kozmetikai készítményt magunkra kenni napozás előtt, mert ezek is kiválthatnak napirritációt.

Mit lehet tenni a bőrkiütésekkel szemben?
Bárki, aki gyógyszert szed, mindig olvassa el figyelmesen a leírását. Általános szabály, miszerint azok, akik betegek vagy gyógyszert szednek, nem ajánlatos a napon tartózkodniuk.
Kiütés esetén minden esetben forduljunk orvoshoz, enyhébb tünetek esetén a gyógyszertárakban is készséggel kaphatunk segítséget.
Bőrnyugtató krémek, hámfejlesztő termékek, és még rengeteg lehetőség közül válogathatunk. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek