18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Vesekő – Mitől alakul ki? – Ki lehet rá hajlamos?

Megosztás
Egészség

A vesekő súlyos fájdalmat okozhat, és csak kevesen tudják, de elsősorban az étrend az, ami serkentheti a vesekövek termelődését. Mit ne együnk? Hogyan kezeljük a fájdalmat? És hogyan előzhető meg a vesekő kialakulása!


Hajlam, vagy valami más állhat a vesekövek kialakulásának hátterében?
Szinte minden negyedik ember érintett ezzel kapcsolatban az Európai tagállamokban.
A vesekő, orvosi nevén - nephrolithiasis elsősorban a rossz étrend miatt alakulhat ki.
Meg is mutatjuk, milyen fő okok kedveznek a fájdalmat okozó kövek kialakulásának, és milyen tüneteket kell komolyan venni.

Mitől alakul ki a vesekő?
A vesekövet a vizeletben lévő bizonyos anyagok képezik, melyek összegyűlnek és tömörödnek. Legfőképpen kalcium sókból állnak. Gyakran olyan picik, hogy vizelet ürítés során a vizelettel távoznak úgy, hogy az alany nem is érzi.
Előfordulhat azonban, hogy a kis kövek a testben maradnak, és folyamatosan nőnek.


A vesekő tünetei
Honnan tudhatjuk, hogy esetleg vesekövünk van?
Amikor a kövek elérnek egy bizonyos méretet, gátolhatják a vizeletürítést, és ez az, ami súlyos vesefájdalmat okoz. A fájdalmat kísérhetik görcsök, és a fájdalom kisugározhat a derék hátsó felére, az alhasra és akár a lábak közé is. A vesegörcsöt gyakran kísérhetik még a következő tünetek, mint például hányinger, hányás, magas láz, a vizeletben vércseppek megjelenése.

Amennyiben a vizelet elszíneződik, véres lesz, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Továbbá akkor is érdemes szakorvos segítségét kérni, amikor a fájdalom megjelenik, esetleg rendszeresen visszatér.


A vesekő kialakulásának lehetséges okai
Szakértők úgy gondolják, hogy a vesekő kialakulása mögött állhat akár hiperaktív mellékpajzsmirigy betegség is, de ami még gyakoribb ok, az a helytelen életmód, ezen belül is a helytelen étrend.
Étrend esetén a következők okolhatók a vesekő kialakulásáért:
Túl kevés víz bevitele.
Túl sok üdítőital fogyasztása, melyek sok esetben tartalmazhatnak foszfort. A foszfor pedig elősegíti a vesekő képződését.
A purin tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a hús, belsőségek.
Nagy arányú glükóz és sófogyasztás.
Az oxalát tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a csokoládé. spenót, spárga, rebarbara.


Hogyan lehet megelőzni a vesekő kialakulását?
A vesekő kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszanak a fentebb leírtak, mindemellett érdemes napi legalább 2 liter víz bevitele, ez ugyanis segít a vesék megtisztításában. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek