18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A cékla ERŐSÍTI a szívet – A lila gumó hatásmechanizmusa

Megosztás
Egészség

Egy pohár cékla lé naponta már elegendő lehet, hogy tegyünk szívünk egészségéért. Ezt mára számtalan tanulmány is bizonyítja. Ezen kívül a cékla segíthet azok számár is, akik magas vérnyomással küzdenek.


Ki gondolná, mennyi hatóanyag van egy cékla gumójában!
Azon túl, hogy a cékla értékes vitaminokat tartalmaz, mint például A, C, E, folsav valamint magnézium, kalcium, foszfor és rengeteg vas, igazi természetes gyógyszer is!
Különösen a nők számára ajánlott a rendszeres fogyasztása menstruáció vagy terhesség ideje alatt. A vashiány menstruáció ideje alatt hatványozottan fordul elő a nőknél, bár sokan nem is tudnak róla.

Mi van a cékla gumóban?

A cékla kifejezetten azok számára ajánlott, akiknek vérképe vagy szív és érrendszere nem mutat jó képet.
Amerikai tudósok a Wake Forest Egyetemen vizsgálták, hogy milyen élettani hatást gyakorol a cékla az emberi szervezetre, azon belül is a szívelégtelenség és magas vérnyomás tekintetében.
A JACC folyóirat egyik tanulmányában Joel Eggebeen leírta, hogy a cékla hatóanyagi csökkentik a magas vérnyomást, miközben megnő a szív teljesítménye. Ennek a vizsgálatnak a céljából 60-75 év közötti önkénteseket vizsgáltak, akiknek naponta meg kellett inniuk egy pohár cékla levet. A kontrollcsoportban volt, aki csak lila levet kapott, semmilyen vitamintartalma nem volt.

A vizsgálat kezdetén az orvosok megvizsgálták a teszt alanyok szívteljesítményét és vérnyomását is.
Ezután a nőknek és férfiaknak egyaránt meg kellett inniuk egy pohár cékla levet.
Az első pár alkalommal az értékek még nem mutattak változást.

Egy hét elteltével

Egy hét elteltével, nagyjából 8 nap múlva a rendszeres cékla lé fogyasztás után ismét megvizsgálták az alanyokat, ugyan úgy, mint a teszt elején. Szívteljesítmény és vérnyomás.
Az eredmények meglepők voltak!
Azok, akik cékla levet ittak, szignifikánsan jobb szívteljesítmény értéket értek el, és a vérnyomásuk is 15 Hbmm-el csökkent, mint azoké, akik csak lila levet ittak az előző napokban.

Mi lehet ennek az oka?


Ennek az egészségre gyakorolt meglepően pozitív hatásnak az oka valószínűleg a szervetlen nitrát lehet, amely nagy mennyiségben található meg a cékla gumójában.
A szervetlen nitrát megtalálható egyébként a zöldségekben, ami miatt a zöldségeket annyira egészségesnek tartjuk, ám csak a cékla az, amely ilyen magas arányban tartalmaz szervetlen nitrátot.

Bár a nitrátról sokáig megoszlottak a vélemények, mert nem mindenki tartotta egészségesnek, mert a nitrát nitritté alakul át, melynek következtében nitrozamion is képződik, ami a feltételezések szerint rákkeltő lehet.
A közelmúltbeli vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a gyümölcsökből és zöldségből származó nitrátok nem rendelkeznek ilyen nemkívánatos mellékhatásokkal.
Feltételezhető, hogy a különböző tápanyagok (antioxidánsok) természetes kombinációja a zöldségekben, támogatja a nitrát jótékony hatásait, miközben csökkenti a rossz mellékhatásokat.

Tablettaként SEMMIT NEM ÉR!

A cékla levében, mint említettük, szervetlen nitrát van jelen, ha azonban a szerves nitrátot tabletták formájában visszük be, a pozitív hatás nem jelenik meg.
A kutatók gyanítják, hogy a lé csökkenti a "szisztémás érrendszeri ellenállást". Emellett úgy vélik, hogy a lé fogyasztásával javul a véráram eloszlása, és ezáltal elősegítik az izmok keringését. Ennek bizonyítékára még ma is folynak kutatások.

Erősíti a máj funkciót és javítja a hangulatot
Bizonyos azonban, hogy a cékla nem csak erősíti a szívet, és csökkenti a vérnyomást, hanem segít a fogyásban is. Cékla serkenti az anyagcserét, és a zsírpárnák gyorsabban lebomlanak.

A cékla további hatásai:


Cékla csökkenti a homocisztein szintet. A homocisztein egy olyan aminosav, amely károsítja a véredényeket, és ezáltal elősegíti a szív-érrendszeri betegségek kialakulását.
A fitokémiai Betanin, amitől olyan erőteljes lila színe van a cékla gumójának, ha enyhén is, de javítja a hangulatot.
A Betanin javítja a máj és az epe funkciót, ezáltal támogatja a méregtelenítést.
A zöldségek általánosságban aktiválják a beleket és óvatosan stimulálják az emésztést.

Tudtuk-e?
Tudtuk-e, hogy a cékla 90% víz!
Ez annyit jelent, hogy 100 gramm belőle csak 41 kcal-t tartalmaz. Mindemellett igazi vitaminbomba!
Főzve sem veszíti el vitamin és tápanyagtartalmát, bár tény, hogy nyersen fogyasztva a leghatékonyabb.

Fontos!

Önmagában a cékla nem helyettesíti a szívgyógyszerek hatását, ezért, aki magas vérnyomásban vagy szív-és érrendszeri betegségben szenved, vagy ezeknek tüneteit észleli, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek