18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

TÖBB neve is van - Folsav- FOLSAV és még több belőle? – Túladagolható!

Megosztás
Életmód

Számtalan esetben lehet hatásos a folsav bevitele az átlagosnál nagyobb adagban, azonban csak kevesen tudják róla, hogy TÚLADAGOLHATÓ! Milyen esetekben segít, hogyan ismerhető fel a túladagolás, és milyen mennyiségű folsav az, ami már káros lehet az egészségre?


Nem csak a megnövekedett szükségletű nők visznek be szervezetükbe táplálékkiegészítőként B9-vitamint, és folsavat is.Azonban csak kevesen tudják, hogy a B9-vitamin és a folsav is túladagolható, ami komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.
Az egészséges nőknél a kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag és szintén kiegyensúlyozott étrend általában elegendő a napi folsavigény kielégítésére. Mivel a folsav szükséglet fokozódik a dohányzóknál, terhes nőknél, szoptató kismamáknál, a vitamint gyakran kiegészítő készítményként szedik. A folsavat a májban egy enzim teszi hozzáférhetővé az emberi szervezet számára, de a szervezet ennek csak kis részét tárolja, a felesleget a vesék megszűrik és eltávolítják.

Miért van szüksége a szervezetnek folsavra?
A B-vitamin, B11-vitamin vagy az M-vitamin néven ismert folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik, és a szervezetben számos fontos anyagcsere folyamatban, például a vérképzésben vesz részt.
Mivel a test önmagában nem képes felszívni ezeket a vitaminokat, élelmiszer közvetítőkre is szükség van.

Folsav túladagolása

Mennyi folsav jelenthet túladagolást?

Túladagolás esetén a napi bevitelnek több mint 4 hétig nagyobbnak kell lennie, mint 5-15 mg/nap. Az ajánlott bevitel 0,3 és 0,4 mg között van naponta.
A kínálat nem csak a gyümölcsökről, a zöldségekről, teljes kiőrlésű gabonákról vagy étrend kiegészítőkről szól. Sok iparilag előállított élelmiszer, mint például a gabonafélék, üdítőitalok, só már eleve gazdagított B9-vitaminnal.

Folsav túladagolás tünetei
Miből tudható, hogy a folsavat túladagoltam?
Most sokan felkapják a fejüket, főleg az előző sorokat olvasva… Nem is csoda!
Jogos a kérdés: 
Vajon én mennyi folsavat viszek be naponta? 
Vajon én túladagoltam a folsavat? 

Allergiás reakciót válthat ki a folsav túladagolása, okozhat továbbá gyomor és bélrendszeri panaszokat, hányingert, alvászavart, indokolatlan izgalmi állapotot, és akár az ellenkezőjét is, depressziót.


A folsav folyamatos bevitelének lehetséges következményei
Terhes patkányokon végzett kutatások szerint a folsav túladagolása csökkenti a fehérjék kihasználtságát a magzatoknál, és így kisebb súlyú és méretű utódok születnek.
A hosszútávú túlzott folsav bevitel befolyásolhatja a sejtek arányos megoszlását.
Az 1960-as években végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a B9-vitamint táplálékkiegészítőként szedő nők gyakrabban szenvedtek emlőrákban, mint a kontrollcsoportban azok a nők, akik nem szedtek B9-vitamint táplálékkiegészítőt.

Gyermekeknél, akik a gyógyszerek mellett maláriás területeken folsavat kaptak, a maláriára patogénre gyakorolt hatását jelentősen csökkentette.

Következtetés
A kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag étrend mellett a folsav külön bevitele nem feltétlenül szükséges. Az öngyógyítás vagy állandó gyógyszeres kezelés mellett kifejezetten nem ajánlott a folsav extra bevitele.
Érdemes orvosunkat tájékoztatni róla, amennyiben bármilyen panasszal felkeressük, ha szedünk folsav készítményt, mert ez rövid idő alatt segítheti a helyes diagnózis felállítását. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat