18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Tanulmány - Vége lehet a nagy lakásépítés BOOMM-nak? - Ingatlan gazdaság

Megosztás
Pay

Az EY Parthenon tanulmánya szerint a szűk keresztmetszetek rendezése, a túl kevés képzett munkaerő és a helyhiány a lakásépítés növekedését lassítja.


Egyelőre azonban az ár dinamika tekintetében semmi nem változik.
A tanácsadó cég itt látja a moduláris tervezés lehetőségeit.

Az építési árak a tanulmány szerint valószínűleg - Az EY Parthenon 2019-es építési előrejelzése - továbbra is gyorsabban emelkednek, mint az infláció, ami az új építésű ingatlanok és lakásbérleti díjak növekedését vonja magával.

„Tekintettel a a növekvő megrendelési várakozásokra, további áremelkedés várható az elkövetkező években. „ - Björn Reineke, az EY Parthenon partnere szerint.

Ehhez járulhat még hozzá a megújult állami családtámogatási rendszer, mely tovább ösztönzi a keresletet.

Szűkülő építési területek
2018-ban az erőteljes lakásépítés 2,9 százalékos árkorrekciót eredményezett a szervezeti tervezéshez, a tanulmány szerint. Különösen a kereskedelmi befektetők fektettek nagyon sok pénzt a lakásokba, így az új építésű lakóingatlanok árai közel 6%-al emelkedtek.

Felújítás
A lakóssági felújítási üzletág, amely a teljes építési volumen közel 43%-át teszi ki, jelentősen hozzájárult a növekedéshez, bár a növekedés üteme 3,6%-kal csökkent az előző évhez képest (plusz 5,5%).

A tanácsadók szerint 2019-ben várhatóan további 2,3 százalékkal emelkedik az építési volumen, beleértve az átépítéseket és felújításokat is.
A tartósan alacsony kamatlábak és az ingatlanok iránti magas kereslet miatt 2020-ra várhatóan 1,6 százalékos növekedés várható, míg 2021-ben ez a mérték már csak 0,9 % lesz.

„Az épületek építése képtelen követni az aktuális igények túlsúlyát a szűk keresztmetszetek miatt.” - Axel Schäfer, az EY Parthenon partnere

Kevés az építési terület, különösen a nagyobb városokban, a fővárosban és ezek agglomerációs körzeteiben.

A szakképzett munkaerőhiány ösztönzi az építési árakat
A tanulmány szerint létezik más probléma is, mint például, hogy a vállalatok nehezen találnak szakképzett munkaerőt a kivitelezéshez. Ez is az építési árak növekedéséhez vezet. Ezek 2018-ban az új építésű ingatlanok esetében 4,5%-kal nőttek. Az EY Parthenon szerint a felújítások árai átlagosan 4%-kal nőttek.

Hatalmas haszon eddig

Az EY Parthenon szerint az építőipar eddig hatalmas hasznot húzott az ingatlanpiaci fellendülésből.
2018-as árbevétel mindegy 11%-kal, 127 milliárd euróra emelkedett. 
2019-ben a HDB (Németország) iparági szövetség 6%-os növekedésre számít.

Moduláris kialakítás és digitalizálás felzárkózási potenciál

A moduláris kialakítással az EY Parthenon elmondása szerint időt és pénzt lehet megtakarítani. A központilag tervezett és előre gyártott alkatrészeket csak az építési területen kell összeállítani. Így az építési projekteket akár 2-5 hónapra is lehetne csökkenteni, és a költségek akár 5-10 százalékkal is csökkenthetők lennének.
A digitalizálás is nagyobb teret biztosíthat a hatékonyságnak.
„Az építőiparnak sokkal több felzárkózási potenciálja van, mint más iparágaknak.”- Ezt az általános kijelentést azonban kritizálja az EY Parthenon…

2019.04.10


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat