Valóban egészséges az új trend ITAL? – Mindent a ZABTEJRŐL
Megosztás Az egészséges és vegán étrend az elmúlt években igen népszerűvé vált, legfőbb trend termékek közé sorolhatók a szójatej, mandulatej, és a zabtej is. Ezek közül a ZABTEJ a legújabb termék, ami úgy néz ki, minden más növényi tejterméket maga mögé utasít.
A zabtej, mint trendital annyira népszerű lett, hogy mára szinte minden szupermarket polcán megtalálható.
Valóban olyan egészséges a zabtej, mint azt sokan gondolják?
Hogyan készül a zabtej?
A zabtej gabonából és vízből készül, teljesen növényi az összetétele.
100%-ban ajánlott ezért például azoknak, akik laktózérzékenységben szenvednek. Tökéletesen helyettesíti a hagyományos tehéntejet.
Az az igazság, hogy mindenkinek ajánlott lehet a zabtej, aki kerülni szeretné az állati eredetű termékeket.
Hogyan készíthető otthon zabtej?
Nagyon egyszerűen!
Nagy mennyiségre tervezve megmutatjuk az összetevők arányait, hogy a zabtej valóban finom és egészséges legyen.
1 liter zabtejhez:
100 g zabpehely
1 l hideg víz
1 csipet só
2-3 csapott teáskanál vaníliás cukor és/vagy fahéj
kézi turmix
finom lyukú szűrő
Elkészítés:
A vízhez adjuk hozzá a zabpelyhet, adjuk hozzá ezután a csipet sót és a cukrot, illetve fahéjat.
Hagyjuk ázni 2-3 órát.
Turmixoljuk össze alaposan, ez körülbelül 2-3 perc. Vigyázzunk, hogy a víz ne legyen meleg, különben ragacsos konzisztenciát kapunk.
A finomra turmixolt levet szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.
Mitől lesz édes a zabtej?
Nem csak a hozzáadott cukortól, mert van olyan zabtej termék, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, azonban mégis édes! Ezért vigyáznia kell annak, aki cukorbetegségben szenved!
A szupermarketekben kapható zabtej természetes édessége az erjedésből származik, amikor is a zab keményítő része cukorrá alakul át. Ez nem történik meg a házi zabtejjel, ezért is lehet szüksége az otthon készített zabtej édesítése.
Meddig tárolható az otthon készített zabtej?
A házi zabtej 3-5 napig is elállhat hűtőszekrényben tárolva.
Tipp
A szűrőben maradt maradványokat ne dobjuk ki, mert felhasználható smoothie italhoz, süteménybe, de elkeverhető mézzel és dióval, mint ínyenc csemege.
Egészséges a zabtej?
Igen, mert csak zabból és vízből áll, magas a rost és egyéb hasznos alkotóelem tartalma. Ezek vannak a zabtejben és a zabban:
Megerősíti a csontokat
A zabtej és zab gazdag D-vitaminban és kalciumban – ezek mikro tápanyagok, amelyek a legfontosabb szerepet játsszák a csontok egészségében.
Csökkenti a koleszterinszintet
A zabtej és zab gazdag forrása az omega-3 és az omega-6 zsírsavaknak, amelyek segítenek a koleszterinszint szabályozásában.
Magas B-vitamin tartalom
A magas B-vitamin-tartalom miatt a zabtej és zab gondoskodik a központi idegrendszerről, amely segít enyhíteni az álmatlanságot és az irritációt, stressz érzést.
Immunrendszer erősítés
Kevesen tudják, miszerint a zabtej és zab erősíti az immunrendszert, bár ez a legutolsó, amire gondolnánk. Pedig a zabtej és zab A és D-vitamin tartalma nagyon magas, így kiváló természetes forrás, és nagyon fontosak a betegségek és fertőzések elleni közdelemben.
Vastartalom
Fontos tudni, hogy a zabtej és zab vasat is tartalmaz, de ez a mennyiség csak körülbelül a napi 10%-át fedezi a szükséges bevitelnek.
Magas rosttartalom
A zabtej és zab magas rosttartalma miatt támogatja az emésztést, kiváló étvágy csökkentő, mert hosszú ideig jóllakottság érzetet kölcsönöz (kitömi a gyomrot), és egyben a bél tranzit szabályozására és székrekedés megelőzésére is alkalmas.
Fogyókúrázóknak kiváló, mint étrend kiegészítés.
Megosztás
- Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget.
- Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat!